Linkuri accesibilitate

Putin se pregăteşte de alegeri, criticând America


Vladimir Putin răspunzînd întrebărilor în tabăra de tineret a formațiunii „Nashi” de pe malul lacului Seliger
Vladimir Putin răspunzînd întrebărilor în tabăra de tineret a formațiunii „Nashi” de pe malul lacului Seliger

Premierul de la Moscova le-a vorbit tinerilor ruşi despre cum vede el America, unirea cu Belarus şi economia mondială.



America a reuşit, în ultimul moment, să evite intrarea în incapacitate de plăţi dar compromisul la care au ajuns republicanii şi democraţii nu pare să mulţumească multă lume: pieţele financiare rămân nervoase, dolarul slab, investitorii se reorientează spre bonduri de trezorerie germane, spre yen şi francul elveţian. Dar poate cele dure critici au venit luni, de la premierul rus Vladimir Putin. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor de ştiri:


Putin se pregăteşte de alegeri, criticând America
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct



Premierul Putin s-a aflat luni într-o tabără a organizaţiei de tineret pro-Kremlin Nashi, la 5 ore de Moscova. O vizită pe care mulţi comentatori o văd drept semnalul că premierul a intrat deja în campania electorală pentru alegerile din decembrie pentru Duma de stat. În martie, vor fi urmate de alegeri prezidenţiale.

America, le-a declarat Putin tinerilor adunaţi în jurul lui, trăieşte pe datorie, o situaţie foarte proastă pentru una din marile economii din lume. În opinia lui Putin, americanii şi-au descărcat o parte din probleme în cârca economiei globale.

„Într-un fel, sunt ca paraziţi ai economiei mondiale”, a continuat premierul rus, care a criticat şi monopolul pe care dolarul pare să-l aibă pe pieţele financiare, drept moneda cea mai sigură şi căutată.

Cuvinte dur primite însă cu aplauze de tinerii de la NASHI.

Relaţiile ruso-americane au fost destul de reci în perioada celor două mandate prezidenţiale ale lui Vladimir Putin, între 2000 şi 2008. Relaţii care s-au încălzit semnificativ după ce preşedintele Barack Obama a oferit, şi Moscova lui Dimitri Medvedev a acceptat, iniţiativa „relansării” relaţiilor de cooperare.

Nu a fost un proces uşor, nici lin, dar Rusia a redevenit treptat unul din aliaţii strategici ai Statelor Unite, mai ales în contextul războaielor din Afganistan şi Irak.

Anul viitor, în martie, în Rusia au loc alegeri prezidenţiale şi până acum, nici Medvedev, nici Putin nu şi-au anunţat clar intenţiile. Un al treilea mandat Putin nu prevesteşte nimic bun pentru relaţiile cu Washington. Care vor fi influenţate, desigur, şi de alegerile prezidenţiale americane, din noiembrie 2012.

În tot cazul, dacă ar fi după tinerii din Nashi, vizitaţi ieri de Putin, nu există decât un candidat pentru Kremlin: Vladimir Putin. Iar recente sondaje de opinie arată că premierul are o rată de aprobare de aproape 70 la sută. Mai prost o duce însă partidul lui, Rusia Unită.

Iar observatorii politici sunt de părere că dacă acesta nu obţine în jur de 60 la sută din voturi în alegerile parlamentare din decembrie, poziţia lui Putin ar putea fi slăbită.

Oana Serafim: Să mai adăugăm şi că premierul de la Moscova a susţinut şi ieri ideea unirii dintre Rusia şi Belarus, spunînd că în opinia sa este „posibilă şi de dorit”. Pe de altă parte, potrivit unor sondaje de opinie citate de agenţiile ruse de ştiri, totuşi, numai 35% dintre ruşi şi-ar dori o unire cu vecinii lor belaruşi. Între cele două ţări graniţele sunt deschise şi cetăţenii lor pot munci legal, fără probleme în cealaltă ţară.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG