Linkuri accesibilitate

2.08 - Chișinău: Chestiunea legalizării Mitropoliei Basarabiei


Mitropolitul Vladimir la Solovki în 2010
Mitropolitul Vladimir la Solovki în 2010

Dacă Guvernul nu va înregistra Mitropolia Basarabiei, atunci în noiembrie un complet de judecată de la CEDO va lua o decizie în această problemă.




2 august 2001

Ora Moldovei.

Chestiunea legalizării Mitropoliei Basarabiei.

Dan Ionescu: După eşecul lamentabil al guvernelor anterioare de a rezolva problema legalizării Mitropoliei Basarabiei, iată că impasul ar putea fi depăşit în mod paradoxal de către Guvernul instalat la putere de către comunişti. Bineînţeles că nu este vorba de un act de bunăvoinţă dezinteresat, aşa cum ar putea să pară la prima vedere, ci de o încercare de a evita în ultima clipă o convocare a Republicii Moldova în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Dar să-l ascultăm mai bine pe Sergiu Praporşcic.

Cu o zi înainte de expirarea termenului stabilit de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Guvernul de la Chişinău a acceptat o soluţionare amiabilă a cazului Mitropolia Basarabiei împotriva Republicii Moldova. Ieri ministrul Justiţiei, Ion Morei, l-a informat în mod oficial pe reprezentantul mandatat al Mitropoliei Basarabiei în procesul de la Strasbourg, deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov, că Guvernul s-a întrunit într-o şedinţă, la care a decis să accepte o soluţionare amiabilă.

Membrii Cabinetului de miniştri au confirmat această decizie printr-o scrisoare expediată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totodată Guvernul solicită amânarea procesului de la Stasbourg pentru luna martie anul viitor.

Iată ce a declarat pentru Radio Europa Liberă reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, vicepreşedintele Partidului Popular-Creştin Democrat, Vlad Cubreacov: „În după amiaza zile de ieri Guvernul Tarlev s-a convocat în şedinţă extraordinară pentru a discuta o singură chestiune, cea a cazului Mitropoliei Basarabiei aflat pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Concluzia generală a fost ca Guvernul actual să accepte o reglementare amiabilă a cazului Mitropoliei Basarabiei şi să înştiinţeze asupra acestui fapt Înalta Curte de la Strasbourg.

Totodată Guvernul Tarlev a anunţat în seara zilei de ieri, aşa cum am primit asigurări din partea ministrului Justiţiei, Ion Morei, responsabil de aducerea la împlinire a acestei decizii guvernamentale, că Cabinetul chişinăuean solicită strămutarea termenului de examinare a dosarului Mitropoliei Basarabiei cu jumătate de an, adică până în luna martie anul 2002, fapt care nu este acceptabil de către Mitropolia Basarabiei pe care o reprezint.

Vreau să vă spun că în principiu noi salutăm dorinţa Guvernului de a reglementa pe cale maliabilă acest litigiu civil, care priveşte în mod direct drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Un litigiu, care a fost întreţinut pe parcursul ministeriatelor Sangheli, Ciubuc, Sturza, Braghiş şi care credem noi se află acum sub ministeriatul Tarlev în pragul unui deznodământ fericit.”

Vlad Cubreacov a declarat că Mitropolia Basarabiei poate accepta o soluţionare amiabilă a cazului, numai dacă Guvernul va admite Mitropolia în legalitate: „Dorinţa anunţătă deja a Guvernului de a reglementa amiabil acest caz poate fi concretizat într-un singur mod - prin admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei în urma unei decizii de recunoaştere a acesteia. Altă posibilitate de împăcare între părţi nu cred că poate exista şi Guvernul în definitiv va fi obligat, se va vedea nevoit, sau constrâns de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg să adopte o asemenea decizie. Am anunţat deja Curtea Europeană că noi suntem dispuşi să acceptăm reglementarea amiabilă, ceea ce pentru noi echivalează cu admiterea Mitropoliei Basarabiei în legalitate şi asigurarea libertăţilor constituţionale şi legale, care ni se cuvin nu numai potrivit legislaţiei interne, dar potrivit şi normelor internaţionale în materie, în special potrivit Convenţiei europene a drepturilor omului, la care Moldova este parte.”

Nu există deocamdată o confirmare oficială a faptului că Guvernul a acceptat soluţionarea cazului pe cale amiabilă. Vom preciza însă că ieri primul ministru Vasile Tarlev a declarat pentru Radio Europa Liberă că Executivul va face tot posibilul ca părţile să ajungă la o înţelegere.

Vasile Tarlev: „Clar că ar fi cel mai bine de a găsi o soluţie pe cale amiabilă, ceea ce e normal de a fi. Fiindcă anume orice proces, fie el în Curtea Europeană sau în alte instanţe, este o ştirbire a imaginii Republicii Moldova. De aceea noi facem tot posibilul. Într-adevăr termenul expiră pe data de 2 august, la unu de noapte, am discutat şi cu preşedintele Republicii Moldova înainte de plecare. Eu cred că vom depune toate eforturile de a găsi o soluţie normală, civilizată, ca să le fie create drepturi egale pentru toţi, ceea ce poziţia Guvernului la ziua de azi este aceasta.”

Guvernul a refuzat până acum să înregistreze Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române şi din cauza opoziţiei Mitropoliei Moldovei, care este subordonată Patriarhiei Moscovei. Dacă însă şi de data aceasta Guvernul nu va înregistra Mitropolia Basarabiei, atunci în luna noiembrie un complet de judecată de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului va lua o decizie în această problemă. Observatorii consideră că procesul va fi câştigat în mod sigur de Mitropolia Basarabiei, ceea ce înseamnă că Guvernul va fi obligat s-o admită în legalitate, dar şi să plătească despăgubiri de zeci de milioane de dolari.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG