Linkuri accesibilitate

Fermierii, în aşteptarea subvenţiilor


Jumătate din fondul de subvenţii pentru 2011 a mers la plata datoriilor din 2010.


Agricultorii moldoveni nu au primit pînă acum încă nici un leu din subvenţiile prevăzute în buget pentru acest an. Cele 130 de milioane de lei, banii cheltuiţi în primele 7 luni pentru achitarea subvenţiilor, sunt de fapt datorii din anul trecut, create drept urmare a unei cereri mult peste bugetul pentru subvenţii prevăzut în 2010, dar şi din cauza achitării datoriilor pentru 2009. Agricultorii îşi vor putea primi subvenţiile pentru 2011 de la mijlocul lunii august, numai că după achitarea datoriilor, ministrului agriculturii nu-i rămân decît 120 de milioane de lei, sumă care nu acoperă nici jumătate din aşteptările agricultorilor. Relatează, Liliana Barbăroşie:


Fermierii, în aşteptarea subvenţiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct



Andrei Gîrlea, un fermier din satul Cinişeuţi, Rezina, speră să obţină în acest an de la stat 300 de mii de lei, ajutor la procurarea a cîteva unităţi de tehnică agricolă şi achitarea ratelor la bancă pentru mai multe credite accesate anterior. L-am întrebat ce se poate întîmpla dacă suportul de la stat va veni mai târziu decît speră, poate chiar anul viitor:

„O să facem ceea ce am făcut pînă acum – cum în 2009 mai nu am dat faliment şi ca să scap am vândut pământul pe care timp de 9 ani l-am consolidat, aşa şi acum, voi găsi o soluţie. Voi pune în gaj apartamentele fraţilor, surorilor şi voi mai lua un credit. Nu am altă opţiune. Mie îmi place ce fac şi nu vreau să plec în alte ţări. Dar probleme sunt multe. Încerc să găsesc un partener peste hotare, am avut înţelegeri de intenţie vreo 10. Dar totul rămâne la nivel de intenţie. Cînd se interesează despre cum stau lucrurile le noi, toţi străinii renunţă să se implice. Prea multe riscuri.”

În situaţia lui Andrei Gîrlea se află mii de agricultori moldoveni, cărora statul s-a angajat să le acopere, prin aşa zisele subvenţii, o parte din cheltuielile de la procurarea de combine şi tractoare, ratelor bancare, plantarea de vii şi livezi, renovarea fermelor sau instalarea sistemelor de irigare. Numai că acum, când jumătate din fondul de subvenţii, prevăzut pentru 2011 a fost cheltuit la plata datoriilor din 2010, şansele ca statul să-şi onoreze promisiunile în măsură totală şi în termenii stabiliţi sunt extrem de mici.

Vasile Bumacov
I-am solicitat însă ministrului agriculturii, Vasile Bumacov, să explice de unde s-au luat datoriile şi ce soluţii are în vedere ministerul pe care îl conduce:

„Banii au plecat anul acesta. Noi le-am dat în contul datoriei din 2010, dar au ajuns în agricultură anul acesta. Ce pot eu să vă mai spun? Anul trecut s-au primit cereri de finanţare mai mult decît s-a planificat. De aceea, este o datorie şi o să vedem cum o să discutăm problema asta în septembrie.”

Septembrie – termenul pe care îl invocă ministrul – este luna în care guvernul le-a promis agricultorilor să treacă prin parlament o rectificare bugetară prin care să suplimenteze bugetul fondului de subvenţii cu cel puţin 150 de milioane de lei.

Alexandru Slusari
L-am întrebat pe preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari, cîtă încredere are în această promisiune:

„După informaţia de care eu dispun, acuma la rectificarea din septembrie, vor mai fi adăugate 200 de milioane. Şi asta tot e puţin. Prin noiembrie, decembrie, va mai trebui o rectificare. Pentru că eu am făcut o analiză a regulamentului de subvenţionare şi pot afirma că sunt nevoie de cel puţin 700 de milioane pentru a acoperi toate nevoile.”

Fondul prevăzut iniţial pentru anul în curs este de doar 250 de milioane. Expertii spun ca pentru a acoperi cererile producătorilor agricoli, guvernul ar mai trebui să aloce în jur de 450 de milioane pentru subvenţii, ceea ce li se pare putin probabil.
Previous Next

XS
SM
MD
LG