Linkuri accesibilitate

Acord de compromis în Statele Unite pentru evitarea incapacității de plată


Ințelegerea prevede, într-o primă fază, reduceri de cheltuieli bugetare în valoare de un miliard de dolari.





In Statele Unite, democratii si republicanii din Congres au ajuns la un acord pentru a evita intrarea tarii in incapacitate de plata, peste doua zile. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pietele financiare internationale se pot acum linisti pentru ca, dupa saptamini de dispute si degringolada, liderii Congresului american, democrati si republicani, au ajuns la un acord pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Intelegerea prevede, intr-o prima faza, reduceri de cheltuieli bugetare in valoare de 1000 de miliarde de dolari, in interval de zece ani, dar si oarecari ajustari de impozite.

Guvernul american va ajunge sa cheltuiasca - a spus presedintele Obama - la un nivel relativ, comparabil cu cel de la sfirsitul anilor ʼ50, cind presedinte era Eisenhower. Ambele parti se pot felicita acum pentru acordul obtinut in ultimul moment, dar nici una nu este pe deplin multumita de prevederile sale.

Republicanii si-ar fi dorit reduceri mai substantiale de cheltuieli. Cum vor reactiona membrii gruparii Tea Party ramine de vazut. La rindul lor, democratii lui Obama isi vor vedea programe guvernamentale, cum este ajutorul medical pentru saraci, Medicare, ajustate. Ei si-ar fi dorit ca cei avuti sa plateasca impozite mai mari. Acordul negociat prevede crearea unei comisii in Congres, care, in interval de citeva luni, pina in noiembrie, va recomenda alte reduceri de cheltuieli.

Presedintele Obama a spus ca ar fi preferat ca actualul acord sa fie mai amplu si ca deciziile sa nu fie aminate, dar, in conditiile date, cu amenintarea incapacitatii de plata, Casa Alba este multumita de rezultat. Compromisul nu este unul spectaculos si fireste ca se pune intrebarea de ce a fost nevoie de atita timp si atita conflict pentru a se ajunge la o intelegere care era accesibila de la bun inceput.

Pietele internationale erau cu ochii pe America si ceva trebuia facut. Dar asperitatile procesului au ridicat serioase semne de intrebare cu privire la sanatatea economiei americane si disponibilitatea politicienilor de a se pune de acord, pentru a rezolva problemele tarii. Cum vor evalua situatia agentiile de credit, ramine de vazut. Programul pe ansamblu, dupa ce comisia Congresului isi va face concluziile cunoscute, este in valoare de circa 3 trilioane de dolari. In alocutiunea sa in fata republicanilor, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Bohner a spus ca intelegerea nu este perfecta, dar creaza conditii pentru indeplinirea obiectivelor republicane, vizind reducerea cheltuielilor guvernamentale. Miine, urmeaza voturi in ambele camere ale Congresului.
XS
SM
MD
LG