Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Morții mă-tii: o cartografie a morții în Europa


Moldova -- Dan Alexe, RFE correspondent Bruxelles, 2008
Moldova -- Dan Alexe, RFE correspondent Bruxelles, 2008

„Europa de sud și est, cea ortodoxă și catolică, a păstrat o latură barocă a ritualului îngropării morților care în nord s-a pierdut."


Săpînța a facut ca multi straini sa isi inchipuie ca toti romanii isi ingroapa mortii hohotind de ris. Adevarul este ca Europa de sud si est, cea ortodoxa si catolica, a pastrat o latura baroca a ritualului ingroparii mortilor care in nord s-a pierdut.

Sigur, nu mai exista nicaieri bocitoare, dar mortul in sud continua sa fie o persoana chiar si dupa ce e bagat in groapa, printre icoane de sfinti hieratici si holbati, cadelnite si cantece pe nas de prohod. Se bea alcool pe groapa, iar popa e invitat la pomana, unde iarasi se bea si se râde.

Apoi, mormantul e revizitat periodic, iar la greci oasele sint dezgropate dupa trei ani, spalate amoros, noi plansete, baut cu prietenii si cei apropiati, si ingropate la loc.

La nordici, in schimb, sobrietatea protestanta a dus de mult timp la disparitia acestor ritualuri. In loc de marmura si epitafuri in versuri, acolo ai gazon impersonal si cimitire care seamana mai mult cu un teren de fotbal.

In Anglia, potrivit statisticilor oficiale, aproape trei sferturi din morti sint incinerati, iar cenusa multora sfarseste intr-o urna care e luata acasa si tinuta deloc la vedere, de pilda la beci sau in garaj, daca nu e raspandita undeva sau folosita ca ingrasamant. Protestantii au luat astfel in mod literal versetul biblic ce spune „eu, care sunt pulbere şi cenuşă”…

In Europa de sud, insa, situatia este exact inversa, din motive culturale si religioase. In Italia si Spania, doar 1% din morti sint incinerati. In Franta, s-a urcat doar recent la 5%. Pana la Conciliul din Vatican II, din 1966, biserica catolica interzicea de altfel cu strictete incinerarea, care era practica in mod provocator doar de catre franc-masoni.

Astazi, insa, pina si cimitirele evolueaza cultural, chiar si in Europa de sud. Astfel, in multe cimitire in care exista o parcela pentru musulmani, acestia au obtinut ca gropile sa fie orientate spre Mecca.

Si, desigur, mai e si masa celor carora nu le pasa, din motive ecologiste, sau de necredinta, sau din orice alt motiv. Acestia si-ar putea insusi vorba de duh a lui Groucho Marx, unul din acei comici evrei americani care spunea ca ar vrea sa fie incinerat si ca „10 % din cenusa sa-i fie data impresarului”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG