Linkuri accesibilitate

Alianța la răscruce - opinii la sfîrșitul sesiunii parlamentare


Valeriu Vasilică și Nicolae Negru în studioul Europei Libere
Valeriu Vasilică și Nicolae Negru în studioul Europei Libere

Punct și de la Capăt: o dezbatere cu Valeriu Vasilică (Info-PrimNeo) și Nicolae Negru (trustul „Jurnal”).






Sfidând prognozele apocaliptice, Parlamentul a ajuns în halta jinduită – vacanţa de vară. Deputaţii şi-au luat îndemnizaţiile şi umbreluţele de plajă şi au rupt rândurile. Urmărindu-i cum ne flutură din batistă, e logic să facem bilanţul activităţii lor parlamentare. S-a oferit să prticipe la această operaţiune de vivisecţie Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de ştiri Info-PrimNeo şi Nicolae Negru, editorialistul de la trustul de presă Jurnal.


Punct și de la capăt: Vasile Botnaru în discuție cu Valeriu Vasilică și Nicolae Negru despre restanțele politice ale sesiunii parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dictonul spune: unde-s doi puterea creşte, dar iată, unde-s trei, se sparg oalele, se încurcă oalele. Dovada este bagajul nu tocmai favorabil, cu care pleacă partidele din arcul de guvernare în vacanţă. Televiziuni, comentatori constată că au plecat cu o sumedenie de restanţe, sau cel puţin angajamente neonorate. Şi e logic să ne întrebăm în ce fază se află. Unii comentatori chiar prognozează dezagregarea totală. L-aş putea cita, de exemplu, pe Dan Dungaciu, care spune că în toamnă se va produce despărţirea iminentă şi va trece în istorie Alianţa.

Nicolae Negru:
„Dacă nu se va schmba ceva, asta el a spus.”

Europa Liberă: Da, dar deputaţii îi vedem cu bilanţurile lor, spunând că nu cred într-o despărţire radicală. Nu cred, pentru că nu convine în primul rând scrutinul anticipat parlamentar, etc. Deci, cam asta ar fi premiza. Nicolae, unde a ajuns Alianţa? A ajuns la un punct de despărţire? Sau a ajuns să conştientizeze că unii fără alţii nu pot?

Nicolae Negru

Nicolae Negru: „Mie mi se pare că Alianţa se află acum la o răscruce. De acum înainte o să trebuiască să ia o decizie încotro merge de la această răscruce. Dacă merge pe acelaş drum, sau merge aşa cum a mers până acum, fiindcă această Alianţă îmi crează impresia unei căruţe hodorogite, care face multă gălăgie, dar e foarte puţin eficientă pentru timpurile noastre. Deci, dacă nu o să ia o decizie, atunci Alianţa, într-adevăr, s-ar putea dezintegra.

Dar aici mie mi se pare, ca să răspundem la această întrebare trebuie mai întâi să ne punem o întrebare principială: cui i-ar folosi declanşarea alegerilor anticipate? Dacă privim lucrurile din acest punct de vedere nu vedem, în toate componentele Alianţei nu vedem nici un partid care ar avea interesul declanşării unor alegeri anticipate parlamentare.

De multe ori se spune că PLDM-ul ar avea acest interes. Nu are PLDM-ul, nu are cum să aibă PLDM-ul acest interes şi ar risca foarte mult dacă s-ar juca PLDM-ul cu focul. Fiindcă acest partid, această formaţiune nu se află într-o situaţie mai bună. Mai ales oraşele, alegerile locale au arătat o schimbare în atitudinea orăşenilor faţă de Alianţa pentru Integrare Europeană.

De ce a orăşenilor? De aceea fiindcă orăşenii sunt mai bine informaţi, ei tot timpul sunt conectaţi la evenimente, ei urmăresc ce se întâmplă ascultând radioul şi privind televizorul. Asta, zic eu, ar trebui să fie un semnal. Depinde acum de cât de serioşi, cât de responsabili sunt. Cum le place lor să spună că sunt responsabili, păi, iată acum depinde de cât de responsabili sunt ei.

Un lucru aş vrea încă să menţionez: Alianţa mi-a produs impresia, deşi există un acord de formare a Alianţei şi parcă s-au schiţat acolo unele reguli de conduită, modul cum se vor raporta unii la alţii, cum vor acţiona împreună. Lucrul ăsta din păcate nu se întâmplă. Nimeni nu respectă nici o regulă, sau fiecare are partea lui de reguli pe care o respectă, şi nu o respectă pe cealaltă, care ar fi în interesul altei componente a Alianţei.”

Europa Liberă: Nicolae a apelat la această metaforă şi mi-a amintit de primele pagini din romanul „Suflete moarte”, dacă vă amintiţi, când intră Cicikov cu bricica lui, doi condrumeţi, doi peizani, care se uită la calitatea roţilor, se întreabă: oare până la Pskov vor ajune? Valeriu Vasilică, până la Pskov ajunge bricica Alianţei?

Valeriu Vasilică:
„Va ajunge doar până la alegerile anticipate parlamentare. Dacă mă întrebaţi şi pe mine, cum
Valeriu Vasilică

l-aţi întrebat şi pe colegul Nicolae, unde a ajuns Alianţa? – A ajuns să conştientizeze , cred că, starea de tranziţie a acestei guvernări spre o altă nouă alianţă. Care va fi ea? – de centru-stânga, centru-dreapta. Dar va fi alianţă, pentru că nu mai este posibilă revenirea nimănui la guvernare în mod unilateral.

Şi aşa cum se comportă membrii Alianţei, componentele Alianţei denotă destul de clar o decizie, pe care au luat-o – nu cedează nici unul, nici altul. Şi în sensul ăsta cred că putem deduce un pic altă concluzie, decât a zis Nicolae Negru. Se pare că sunt interesaţi în alegeri anticipate, în reformatarea Alianţei cele trei componente ale Alianţei. Nemaivorbind de PCRM, care nu poate reveni la guvernare şi vrea tare, are dreptul să vrea tare, dacă nu sunt declanşate alte alegeri.”

Europa Liberă: Deci, alegerile anticipate sunt ca o sabie a lui Damocle, care îi împiedică să se comporte în echipă? Vedem asta în ultimele şedinţe, de exemplu, când nu au putut să rezolve problema monopolului pe piaţa de metale feroase, sau nu au căzut la pace în privinţa prerogativelor premierului, mai exact dreptului său de a distribui mijloacele operativ din rezerva de bani, etc. De ce nu pot cădea la pace? Pentru că ştiu că oricum nu vor ajunge împreună la finiş?

Nicolae Negru:
„Mie mi se pare că există o anumită, nu ştiu cum să-i zic – o anumită distanţare a unor componente a Alianţei faţă de scopul, pe care şi l-a propus Alianţa. S-ar putea ca unele componente ale Alianţei au unele interese şi urmăresc aceste interese. Din cauza asta apar divergenţe. Adică noi nu putem să ne dăm seama uneori de ce, de exemplu, - iată cum ai spus Vasilică -, nu ar vrea Partidul Liberal să accepte ca premierul să aibă anumite prerogative de distribuire a unui fond de rezervă a Guvernului în cazuri excepţionale. Mie mi se pare că e o propunere logică. Putea lucrul ăsta să se întâmple.

Dar intră ceva în funcţiune, eu zic un anumit interes, sau o anumită ambiţie, nici nu ştiu cum să-l numeşti în cazul de faţă şi iată că acesta se manifestă. Poate că e o condiţionare, am auzit nu o singură dată că domnul Ghimpu spunea, că dacă PLDM-ul nu votează proiectele pe care le propunem noi, noi nu votăm proiectele pe care le propun ei. Lucrul ăsta, principiul ăsta chiar este inacceptabil, este ridicol, pur şi simplu. Un politician să se exprime în felul ăsta se descalifică de la bun început.

Acelaşi lucru de exemplu cu demonopolizarea colectării metalelor, sau exportul de metale uzate. Este evident, cuiva nu-i convine această demonopolizare, dar totul este îmbrăcat în nişte cuvinte, în nişte fraze putem să le spunem demagogice şi până la urmă nu avem ceea ce ar trebui să avem. Adică Alianţa pentru guvernare să funcţioneze în interesul Republicii Moldova, dar nu în interesul unor grupări, care stau în spate. Uneori vedem aceste corniţe în

spatele unor declaraţii ale unor reprezentanţi ai Alianţei.”

Valeriu Vasilică: „Mie mi se pare că problema este aşa cum spune Nicolae Negru, poate cu o precizare – mie mi se pare că în Parlament nu se face atât politică, cât se face comerţ. E adevărat - comerţ politic. Ar putea să fie şi asta o formulă.

Dacă revenim la acelaşi exemplu: Partidul Liberal nu a votat atribuţii suplimentare pentru prim-ministru în mod clar, în mod evident de atâta că Partidul Liberal-Democrat nu a votat, sau nu a acceptat să voteze, să pună în ordinea de zi prerogative suplimentare pentru primarul general. Exact aşa, după acest calapod se construesc relaţiile în această Alianţă şi sunt de acord că ele nu sunt sănătoase.

Sunt absolut nefireşti şi de fapt periculoase pentru noi. Pentri că ei, în calitate de actori politici, cu interese eventual economice, nu prea au ce pierde. Poate nici opoziţia nu prea are ce pierde. Noi avem de pierdut, pentru că se ratează o şansă, se compromite un scop, căruia noi i-am zis la modul nostru ideal integrare europeană, dar ne gândim aici la un mod decent de viaţă, de fapt.”

Europa Liberă: Unii analişti au spus-o pe şleau, că de fapt se netezeşte drumul pentru revenirea comuniştilor pentru nu se ştie cât timp. Există o asemenea perspectivă?

Nicolae Negru:
„La noi totul este posibil, s-a mai spus lucrul ăsta. Din păcate totul este posibil şi observăm un paradox – cu cât mai mult guvernează, sau se află Alianţa la guvernare, PCRM-ul, care ne aşteptam să slăbească, influenţa lui începe să crească dimpotrivă. Şi e vorba nu atât de politica pe care o promovează Alianţa pentru Integrare Europeană, cât tocmai de ceea ce nu promovează, tocmai de comportamentul acestei Alianţe, care iată se consumă în aceste lupte intestine, face zgomot. Uneori pur şi simplu nu se comportă decent. Iată au fost spuse aici unele cazuri.

Nu se poate, de exemplu, cu atâta înverşunare să te opui formării unei comisii, fiindcă acolo intră cineva, o persoană, un deputat care a fost cândva ministru. Ei şi ce dacă a fost ministru? El este deputat şi are dreptul să facă parte din orice comisie. Deci nu este un lucru principial. Dar te uiţi că se consumă pe lucruri pur şi simplu ridicole, neprincipiale. De ce atâtea principii, acolo unde nu e nevoie şi de ce atâta lipsă de principii, acolo unde ar fi nevoie?”

Vasile Botnaru, realizatorul emisiunii, Punct și de la Capăt

Europa Liberă: Exact asta mă întrebam şi eu atunci, când există „pericolul fortificării unei personalităţi”, cum ar fi Dorin Chirtoacă, pe de o parte, sau Vlad Filat. Dar când e vorba de votarea unor privilegii pentru semnatarii Declaraţiei de independenţă, acolo s-a văzut foatrte clar starea de funcţionalitate, sau de nefuncţionalitate a Alianţei, care n-a putut elimentar să se aşeze înainte de şedinţă să pună pe hârtie nişte lucruri pe care vrea să le soluţioneze. Era în mod vădit o competiţie şi o gelozie politică în faţa camerelor de luat vederi.

Valeriu Vasilică:
„Competiţia de genul acesta perpetuă. Acesta nu este actul de în ceput al acestei competiţii. Am fixat începutul aceste competiţii hăt vreme înainte, când PLDM a încercat să atragă masiv, ostentativ tot felul de aderenţi, de organizaţii noi.

Pe mine, de exemplu, m-a şocat faptul că rectorii

universităţilor mari, sau ai tuturor universităţilor din Republica Moldova au fost acceptaţi. Bănuiesc că lucrurile au fost altfel: ei au fost invitaţi să intre în PLDM şi ei au acceptat. Dar chiar dacă admitem aşa cum se spune că au vrut toţi rectorii, grămadă să vină într-un singur partid, eu aş fi întrevăzut un pericol pentru acea formaţiune, pentru că ea se transformă în partid-stat, aşa cum a fost PCRM şi aşa cum nu vrem să se mai întâmple.

Acum partenerii de Alianţă nu fac decât să se răzbune
Nu poţi să fortifici în maniere nedemocratice o formaţiune democratică, pentru că ea se face nedemocratică.

pentru acel gest. Putea fi prevăzut că aşa se va întâmpla. Nu poţi să fortifici în maniere nedemocratice o formaţiune democratică, pentru că ea se face nedemocratică. O formulă, dacă revenim la întrebarea generală pe care o puneam, cu pericolul revenirii PCRM-ului, eu aş completa răspunsul oferit deja printr-o formulă, pe care am folosit-o recent – forţa PCRM-ului se bazează pe slăbiciunea AIE-ului, Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Da, şi în comentatiul pe care l-ai semnat dumneata, chiar spuneai că este singura forţă, care poate să echilibreze întregul arsenal al Alianţei.

Nicolae Negru:
„De fapt şi PCRM-ul are puncte
explicaţia asta că deputații comuuniști nu vin în Parlament pentru că nu a fost examinat nici un proiect de lege propus de ei este demagogică.

vulnerabile, călcâie ahiliene. Şi PCRM-ul se comportă la fel de demagogic. De exemplu, explicaţia asta că nu vin ei în Parlament pentru că nu a fost examinat nici un proiect de lege propus de ei este demagogică. Ei sunt la guvernare, ca să fie examinate proiectele lor? A venit vremea, vor fi examinate. Să ne amintim că nici ei nu prea se grăbeau să examineze proiectele opoziţiei, atunci când erau la Guvernare. Ţin minte cum unii deputaţi din opoziţie se plângeau că veneau cu nişte proiecte, iar proiectele respective erau respinse şi pe urmă aceste proiecte erau asimilate şi Partidul Comuniştilor le dădea drept propriile proiecte.

Mie mi se pare că Alianţa a venit nepregătită la guvernare. Şi nu numai Alianţa, dar şi partidele au venit nepregătite la guvernare. Eu mă uit, de exemplu, cum intră la guvernare partidele din Occident. Ele vin cu cifre concrete, cu reforme concrete, pe care vor să le efectueze. Şi atunci când se formează o coaliţie, această coaliţie discută tocmai momentele divergente. Că ei de acum cunosc, iată partidul cutare vrea să aloce, de exemplu, pentru învăţământ sau pentru apărare această sumă, sau acest procentaj, iar noi vrem asta. Deficitul bugetar să fie ăsta, sau salariul minim să fie ăsta. Deci, lucrurile principiale trebuie discutate. La noi lucrurile astea nu am văzut să se discute. În schimb se discută, poftim, să-i acordăm atribuţii suplimentare primarului, sau să nu-i acordăm atribuţii suplimentare primarului.”

Europa Liberă: Nicolae a deschis exact capitolul care mă interesa în mod prioritar - Alianța și reformele. Reformele care sunt repartizate mai mult sau mai puțin simetric între componente. Dar, așa cum constata un editorialist, nici un partid n-a demonstrat că poate oferi un exemplu de reformare pilduitoare, a unui minister de exemplu. Dimpotrivă, și în acest caz vedem cum își dau peste mâini unii altora. De exemplu, absolut straniu, ca să nu zic impardonabil, democrații îi reproșează partenerului de alianță că ar proceda la reforma în educație, de parcă n-ar fi o reformă asumată de întreaga guvernare. Valeriu Vasilică?

Valeriu Vasilică:
„Mă interesează și pe mine personal ce-i cu aceste reforme, pentru că de ele depinde șansa mea personală de a trăi decent. Am pus și eu întrebări recent în sensul acesta. De exemplu, șeful delegației Uniunii Europene, Dirk Schuebel, la o conferință de presă de la
Dirk Schuebel

începutul săptămânii acesteia, a încercat să ne asigure, și nu este primul și nu este prima dată, că reforme în Moldova oricum au loc, atâta doar că reformele de obicei, de regulă, în cele mai multe cazuri nu dau efecte imediate. Şi eu vreau să cred că este așa.

Deocamdată nu simțim prea multe lucruri. Dar poate că noi nu avem capacitatea de a privi lucrurile mai de sus, mai în profunzime și asta ar fi și problema noastră, dar și problema Alianței de la guvernare, care nu îmi oferă mie, om cât de cât informat, dar și populației acest punct de vedere, această prismă, această viziune asupra reformelor.”

Europa Liberă: Sau o minimă certitudine.

Valeriu Vasilică:
„Da, pentru că tot ceea ce vede omul de rând sunt aceste certuri. Şi nu pot trezi decât dezgust, aceste certuri. Îndrăznesc să spun că și aceste certuri sunt un element de reformă deja realizată, pentru că întrebați-mă pe mine și întrebați majoritatea locuitorilor din Republica Moldova, dacă ar vrea să aleagă între acest comportament politic cu, nu știu, cu poalele-n brâu, cum s-ar zice, cu poalele ridicate, scuzați pentru formulă.”

Europa Liberă: Folclorică.


Valeriu Vasilică: „Da, și comportamentul absolut închis pe care l-a promovat opt ani de guvernare Partidul Comuniștilor eu zic că sănătos ar fi să alegem această modalitate, pentru că comportamentul politicienilor este mai previzibil, pentru că politicienii se controlează reciproc și încă în public. În sensul ăsta, o reformă eu aș vedea-o deja, dacă ea n-ar prezenta pericol imediat și nu mai ajungem să vedem capătul reformelor. Eu aș rămâne pe acest făgaș de dezbateri, dacă ne-am învăța să facem acest lucru civilizat.”

Nicolae Negru: „Indiscutabil, mie mi se pare că oricine ar alege ceea ce spui tu, Valeriu, oricine ar alege democrația în loc de autocrație. Din păcate, totuși, există o mare parte a cetățenilor Republicii Moldova care preferă alt stil.”

Valeriu Vasilică: „Și atunci nu-i oricine, pericolul de aici vine.”

Nicolae Negru: „Da și vine. I se face dor de un tătucă. Şi votează, cum știm noi că se votează și prin alte părți. Am spus și mai înainte, din păcate Guvernul, chiar cu toată setea lui de publicitate, de mediatizare, nu are o strategie a comunicării, nu are o abordare de sistem din acest punct de vedere. Adică, să informeze cetățenii Republicii Moldova încotro mergem, ce avem de făcut, ce s-a făcut, ce vom face și când vom face. Lucrurile astea nu se întâmplă.

Se mediatizează, iată, tocmai certurile astea, lucrurile

neimportante, neesențiale. Desigur că trebuie să se discute în public. Chiar îmi pare că în cadrul unei emisiuni de la Europa Liberă vorbeam că cetățenii noștri percep orice divergență drept o ceartă, uneori se întâmplă.

E normal ca politicienii să aibă puncte divergente în anumite probleme, dar totuși nu e normal ca ședințele Parlamentului sau ale Guvernului să se transforme într-un
nu e normal ca ședințele Parlamentului sau ale Guvernului să se transforme într-un permanent spectacol.

permanent spectacol. Adică, trebuie totuși să vedem și faptul că se mai lucrează, nu numai se ceartă oamenii.”

Europa Liberă: Atunci când Alianța a căzut de acord să rămână Dorin Chirtoacă singurul candidat pentru funcția de primar, a apărut o speranță că formula aceasta va funcționa și în alte cazuri. Și într-o dezbatere la Profunzime eu chiar am încercat să-i conving pe reprezentanții Alianței, și căzuseră de acord, că algoritmul ăsta mi se pare funcțional. Când, de exemplu, fiecare componentă să aleagă un domeniu pentru care are specialist, are resurse și are apetit și să se lase, cumva, o specializare. Or, după cazul cu Dorin Chirtoacă, iarăși vedem că este o călcare pe picioare, poate și îmbrânceli, și repet, de la asta suferă calitatea reformei sau viteza reformelor. Nicolae, totuși, unde avem măcar cât de cât exemplu de reformă înfăptuită?

Nicolae Negru:
„Păi bine, iată, chiar formarea acestei comisii de integritate este o reformă înfăptuită. Deci, e un instrument, să spunem așa, pentru combaterea corupției. Sunt lucruri care s-au făcut. Iată, chiar reglementarea regimului de intrare în Republica Moldova, iarăși e o condiție impusă de UE, a fost înfăptuită. Foarte bine că a fost înfăptuită. Nu putem să spunem că nu se face nimic.”

Europa Liberă: Dar și acolo, Nicolae, fii de acord că a fost cu scandal. Rușii s-au simțit vizați, că anume rușii vor avea impedimente la intrare în Moldova. Guvernul a fost nevoit să dea înapoi.

Nicolae Negru:
„Poate că le-a lipsit acea comunicare, despre care vorbeam mai înainte, ca vecinii, sau eu știu, cum se numește acum Rusia, partenerul strategic al Republicii Moldova, să nu se ambaleze. Dar trebuie să spunem, pe de altă parte, că acum e greu să faci ceva și să nu superi Rusia.

Rusia nu dorește ca noi să mergem spre Europa și se supără la fiecare cinci minute. Deci, nu cred că asta este o
Rusia nu dorește ca noi să mergem spre Europa și se supără la fiecare cinci minute.

problemă. Iată, există această comisie de reformare a justiției, se lucrează în acest domeniu. Mai puțin știm noi ce se face acolo, dar să sperăm că vom afla. Există, nu putem să spunem că nu există o preocupare față de reforme.

Sunt anumite lucruri făcute de bine, de rău, desigur, și în domeniul economic. Vom vedea încotro ne vom mișca. Dar iarăși pe de altă parte nu putem să nu observăm, de exemplu, că Parlamentul nu a reușit să examineze politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, ceea ce înseamnă că adoptarea bugetului ar putea, iarăși, să întârzie cum a întârziat anul trecut.”

Europa Liberă: Lucru şi mai rău, ne pomenim iarăși cu vre-o lacună, prin care se vor strecura niște importatori de mașini, de exemplu.

Nicolae Negru:
„Da, s-ar putea.”

Europa Liberă: Vom vorbi retroactiv, iarăși, despre instabilitate.

Nicolae Negru:
„Tocmai această rigoare, spun eu, că nu despre divergențe e vorba. Lasă să existe divergențe și lasă să le discute în public, sunt de acord cu Valeriu, dar o minimă decență, un minim set de reguli trebuie respectat.

Din păcate, lucrul ăsta nu se face.”

Valeriu Vasilică: „Cu reformele, la modul general, cred că stăm în felul următor: Guvernul actual, coaliția de la guvernare a făcut destul de multe pentru prima etapă a multor reforme, dacă nu a tuturor. Înseamnă elaborarea de documente, acte legislative, hotărâri, acorduri și așa mai departe. Se pare că aici lucrurile sunt destul de bine aranjate, dacă principalii parteneri în elaborarea acestor documente sunt satisfăcuți. Este UE, care și oferă bani pentru etape, să zic așa, teoretice.”

Nicolae Negru: „Pregătitoare.”

Valeriu Vasilică: „Mai pregătitoare. Mai neclar stau lucrurile cum se implimentează sau cum se vor implimenta aceste reforme. Și în cazul în care noi avem această certitudine, deocamdată nu putem vorbi despre reforme, pentru că s-ar putea ca Alianța să se destrame, să se reformateze, s-ar putea să vină altă alianță, care are alte viziuni și alte priorități și atunci tot lucrul efectuat deja nu va avea urmare. Ca să dau exemplu doar, să continui exemplul pe care l-a spus Nicolae cu această comisie de integritate. Da, avem încă o comisie bună și frumoasă. Nu se știe cum această comisie va lupta cu corupția.”

Europa Liberă: Recapitulând, ce îi reproșăm Alianței și ce șansă există ca să supraviețuiască în toamnă, când vor reveni la număratul bobocilor?

Nicolae Negru:
„Mie mi se pare că toate reproșurile posibile noi le-am făcut. Cum văd lucrurile, ar fi ca liderii Alianței să se adune din nou, și să revadă acel acord al formării Alianței și să fixeze indicatori, detalii concrete privitor la obiectivele acestei guvernări. Şi fixând aceste obiective, să lase Guvernul să lucreze. Şi să nu se implice în activitatea Guvernului decât în măsura în care lucrul ăsta se cere conform legilor și conform rolului pe care-l are de jucat Parlamentul în viața politică a oricărui stat.

Anumite lucruri trebuie reglementate, când și cum fiecare membru al Alianței face declarații care îl vizează, de exemplu, pe alt partener al Alianței. Lucrul ăsta, am impresia că, nu este respectat. Uneori se lovește chiar sub centură. Există regula bunului simț, în cazul de față dacă ar respecta-o stimații noștri deputați, stimații nostri reprezentanți ai Alianței atunci ar fi totul bine. Dar asta nu vedem de la ei, bun simț și responsabilitate.”

Europa Liberă: Valeriu?

Valeriu Vasilică:
„Reproșul mare, și îndemnul în același timp, ține de faptul că Alianța nu-și dă seamna că se joacă cu focul. Și acest foc îi arde nu pe ei, eventual, și nu atât pe ei, cât pe noi. Mă refer la aceeași șansă de a efectua reformele, de a duce reformele până la capăt, de a face
aceste jocuri ale lor cu focul îi detronează, ne face soarta noastră imprevizibilă.

modernizarea Moldovei ireversibilă. În cazul în care aceste jocuri ale lor cu focul îi detronează, ne face soarta noastră imprevizibilă. Şi ăsta este și pericolul și îndemnul, să vadă care este pericolul pentru actualul comportament și să-l modifice.”

Europa Liberă: Bine, dar comuniștii spun dacă revin la guvernare o să facă viața mai îmbelșugată și mai aproape de Europa, decât își poate imagina Alianța.

Valeriu Vasilică:
„Vreau să-i cred, dar au fost opt ani, nu a trecut mult timp de atunci. Nu s-a schimbat nimic în componența lor, în conducerea lor, în comportamentul lor. Comportamentul lor rămâne tot atât de intolerant și în opoziție. Într-un fel, în opoziție, formațiunile politice trebuie să se poarte un pic mai altfel, mai populist, mai împăciuitor. Nici în opoziție nu denotă un comportament credibil pentru mine. Deocamdată, eu văd pericole în revenirea lor la guvernare.”

Nicolae Negru: „Bine, dar trebuie să spunem că vina pentru ceea ce se înâmplă azi, sau pentru problemele pe care le avem noi trebuie să și-o asume și Partidul Comuniștilor, ba chiar în primul rând Partidul Comuniștilor. Toate problemele, de exemplu, legate de aceste monopoluri obscure, pe care nu le cunoaștem, monopoluri și-n domeniul cărnii, și-n domeniul iată, metalelor, laptelui și așa mai departe, practic în toate domeniile vieții, provin de acolo. Nu ar avea de ce arăta cu degetul Partidul Comuniștilor la cineva, trebuie să arate în primul rând cu degetul la ei înșiși.

Eu cred că liderii partidelor din Alianță nu au atât de multe opțiuni. Spune Valeriu despre alte coaliții, eu nu văd nici o altă coaliție, decât această Alianță pentru Integrarea Europeană, fiindcă dacă ar exista, ar fi existat posibilitatea unor alte coaliții, ele s-ar fi format de acuma. Or, după primele alegeri anticipate, ori după ale doilea alegeri anticipate, ori chiar acum în acest proces de reașezare, de încercare de a ieși din această criză. Dar asta e problema, nu există altă posibilitate de alianță.”

Europa Liberă: Dar au fost coaliții kamikadze în istoria politică a Moldovei.

Nicolae Negru:
„Au fost neformale, și l-am auzit pe domnul Filat făcând aluzii la o posibilă coaliție neformală, iată de tipul celei despre care ai vorbit, Vasile. Dar noi știm care au fost rezultatele și nu credem că domnul Filat nu-și dă seama de asta.”

Europa Liberă: Și nici alegătorii lor nu cred că ar dori să calce pe aceiași greblă.

Nicolae Negru:
„Cu atât mai mult alegătorii lui.”

Europa Liberă: Vă mulțumesc și ne reauzim după vacanța parlamentară.
Previous Next

XS
SM
MD
LG