Linkuri accesibilitate

1.08 - București: Raportul SAR despre situația din România


Sorin Ioniță, vicepreședintele SAR
Sorin Ioniță, vicepreședintele SAR

„Guvernul nu se află sub nici o ameninţare din partea opoziţiei, ameninţările vin din economia reală şi din mişcările sindicale”




1 august 2001

Actualitatea. (Moderator: Liana Ionescu; reporter: Sabina Fati).

Raportul SAR despre situația din România.

„Pe termen scurt şi mediu, România nu se va confrunta cu o criză politică” – arată un raport SAR – „singurele probleme care ar putea genera crize sunt în domeniul economic”.

„Guvernul nu se află sub nici o ameninţare din partea opoziţiei, ameninţările vin din economia reală şi din mişcările sindicale” – se mai arată în raportul SAR.

Sorin Ioniţă, unul din autorii raportului, arată că „ este greu de prevăzut dacă la toamnă ar putea izbucni mişcări de protest, pentru că acestea se declanşează destul de haotic. Centralele sindicale, în cel mai bun caz, pot la un moment dat să se pună în fruntea lor, dar nu să le organizeze”.

Sorin Ioniţă apreciază că sindicatele sau electoratul nu par înclinate spre proteste sociale deşi PSD (fostul PDSR) nu şi-a îndeplini multe din promisiunile electorale.

Raportul SAR vorbeşte şi despre relaţiile incerte ale României cu FMI şi Banca Mondială, arătând că FMI a amânat semnarea scrisorii de intenţie cu guvernul român până la toamnă, pentru a permite guvernului să intensifice reformele şi să schiţeze bugetul pe 2002. [...]

Sorin Ioniţă mai spune că este inexplicabil de ce guvernele precedente nu au vrut să privatizeze turismul şi agricultura.
Alte probleme sunt refuzul de a restructura regiile autonome şi instabilitatea legislativă, semnale negative pentru investitorii străini.

Guvernul, recomandă SAR, trebuie să vândă repede şi transparent băncile de stat, să elimine subvenţiile la energie, să ţină sub control cheltuielile publice şi mai ales să continue procesul de privatizare.

În concluzie, studiul arată că situaţia este mai bună decât se aşteptau analiştii externi, care-şi aduceau aminte de PDSR-ul primilor șapte ani post-decembrişti.
XS
SM
MD
LG