Linkuri accesibilitate

Atentatele norvegiene şi discursul politic românesc


Socialiştii europeni cer explicaţii PDL la comentariul senatorului Iulian Urban pe marginea atacurilor din Norvegia.



În România, un senator al partidului de guvernământ a comentat pe blogul său că liderii Uniunii Europene ar fi provocat atacul extremistului anti-islamic în Norvegia pentru că le-ar fi „băgat multicultarismul pe gât” europenilor. Comentariul a fost urmat de cereri de explicaţii adresate de socialiştii europeni partidului de guvernământ de la Bucureşti. Relatează Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct



„Nu Breivik a comis atentatul, ci actualii lideri care conduc Uniunea Europeana”, acesta este titlul unei analize despre despre atentatele din Norvegia, pe care senatorul democrat-liberal roman, Iulian Urban a postat-o pe blogul personal.

Socialistii europeni au raspuns extrem de critic acestui discurs: „Este imoral pentru PDL sa-l mai accepte pe acest om un minut in plus”, a declarat vicepresedintele grupului socialistilor si democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

Liderii PDL considera ca ideile senatorului Iulian Urban au fost exprimate in nume personal, iar acesta si-a nuantat discursul ulterior.

In orice caz, in articolul publicat, senatorul, care face parte din arcul de guvernamint considera ca emigrantii non-europeni au primit prea multe drepturi din partea statelor europene si se mira ca „din cei 550 de milioane de europeni nativi ai Uniunii Europene s-a gasit doar 1 care sa savirsasca un act de mare si inutila cruzime”.

Mai mult, senatorul democrat-liberal crede ca lucrurile se schimba serisos in aceasta perioada in care „in 25 de tari ale Uniunii conduc partide de dreapta”, iar in curind si in Spania socialistii ii vor lasa la guvernare pe conservatori.

Senatorul PDL exagereaza aceasta aritmetica si aduce in sprijinul argumentarii sale declaratiile cancelarei germane, Angela Merkel despre moartea multiculturalismului. Pentru senatorul Urban, multiculturalismul inseamna doar o toleranta prea mare pe care europenii ar fi avut-o fata de emigrantii islamisti.

Asa a inteles tinarul senator roman ideile dreptei europene, iar analiza sa aluneca mai departe spre extremism atunci cind ajunge la concluzia ca „multiculturalismul este bun doar cind culturi asemanatoare calitativ se contopesc” fiindca „nu merge sa amesteci oamenii din biblioteca nationala” cu „cei de la puscarie”. Oricum, tonul admirativ fata de manifestul criminalului norvegian este cel putin surprinazator.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne, are deci dreptate sa spuna ca unele sentimente exprimate de Anders Breivik in manifestul sau nu sint straine de unele discursuri politice europene. In aceasta saptamina, ministrii de interne ai Uniunii Europene si reprezentantii Europol au anuntat ca vor revizui pericolele pe care le pun extremistii de dreapta in cele 27 de state membre.

Unul dintre principalele perticole ar fi sa ajunga la guvernare, cum s-a intimplat in Ungaria sau si mai rau sa se organizeze in militii paralele, cum fac tinerii maghiari care vor sa-i alunge pe romi din Ungaria.

In Romania, peisajul este mai linistit, sau poate doar mai tinut sub control, desi partidele de extrema dreapta aduna deja in sondajele de opinie, impreuna, 14 la suta si au de partea lor o televiziune: OTV.

Pericolul este poate subestimat, pornind de la premiza ca la alegerile generale, PRM, Partidul Romania Mare, o formatiune extremista, xenofoba si homofoba a ratat pentru prima data intrarea in parlament.

Un an mai tirziu, insa, in 2009, printr-o combinatia interesanta liderul PRM, Vadim Tudor si patronul echipei Steaua, Gigi Becali, au reusit sa stringa 8,6 la suta din voturile romanilor si sa cistige doua fotolii in Parlamentul European. Ramine de vazut in ce masura nemultumirile romanilor fata de masurile de austeritate impuse de guvern ar putea sau nu sa fie convertite in voturi pentru populisti si extremisti.
XS
SM
MD
LG