Linkuri accesibilitate

Moldova văzută de la Londra: relații moldo-ruse „cu ghimpi”


Experți britanici despre actuala politică a Moldovei.




Economist Intelligence Unite a publicat astăzi un raport despre Moldova, în care arată că Alianţa pentru Integrare Europeană va asigura continuitatea politică dar că rivalităţile dintre partide ar putea împiedica aplicarea unor reforme necesare. Se prevede deasemeni o crestere economica „mai lenta dar robusta a produsului intern brut pentru 2011 de 5 %, iar pentru 2012 de 5, 5 procente”. Oana Serafim cu un rezumat al raportului:

Economist Intelligence Unit - o analiză prospectivă despre Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct


Referitor la prognoza politica pentru anul viitor, Economist Intelligence Unit scrie că va exista continuitate în politica Moldovei sub Alianţa pentru Integrare Europeană 2, dar că rivalităţile dintre partidele coaliţiei pot pune în pericol punerea în practică a politicii Alianţei.

Experţii britanici consideră victoria la primăria Chişinăului a liberalului Dorin Chirtoacă o victorie însemnată a Alianţei, dar de care partidele Alianţei nu au profitat pînă acum în mod adecvat. Ca urmare „stabilitatea politică nu pare să se instaleze în perioada următoare”. De aceea, în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui Moldovei, grupul de experţi britanici cred că blocajul va continua - ceea ce nu va ajuta ţara nici să se apropie mai repede şi mai eficient de Uniunea Europeană şi nici să sporească încrederea investitorilor străini. Nu va ajuta nici la deblocarea negocierilor pe tema transnistreană, care vor continua să rămînă înţepenite în 2012 .

Retragerea sprijinului rusesc pentru Igor Smirnov lasă să se înţeleagă că Rusia ar fi în favoarea reintegrării Moldovei, dar, experţii britanici nu cred că se va gasi o soluţie diferendului transnistrean în viitorul previzibil.

Economist Intelligence Unit avertizează că există posibilitatea unor frămîntări sociale, ca urmare a impactului asupra Moldovei a recesiunii economice globale, a creşterii inflaţiei si a programului de austeritate pe care guvernul este nevoit să îl impună. Creşterea şomajului, reducerile de posturi şi de salarii din sectorul public cît şi creşterea globală a preţurilor la energie şi la alimente, toate acestea ar putea fi folosite de opozitie, scrie Economist Intelligence Unit, pentru a pune la cale proteste sociale.

Deficitul de cont curent al Moldovei va ramine în 2011-2012 la 9 % din produsul intern brut. Din punct de vedere strict economic, Moldova va trebui să urmeze acordurile sale cu Fondul Monetar Internaţional şi se prognozează o reştere economică de 5 % în 2011 şi de 5, 5% în anul viitor. Expertii britanici vorbesc despre o creştere „înceată, dar robustă” a economiei. Un indicator îmubucurător este şi faptul ca investotiile străine au crescu cu 32% în primul pătrar al anului.

Referitor la politica extrenă a Moldovei apropierea de Uniunea Europeană va continua şi Chişinăul speră să reuşească să semneze un acord de asociere cu Bruxelles-ul, care va duce la beneficii comerciale şi la ridicarea vizelor pentru moldoveni. Negocierile pentru acest acord au început în anuarie anul trecut.

Relaţiile cu Rusia au fost problematice pînă acum de cînd se afla la putere Alianţa pentru Integrare Europeană, mai ales din cauza Transnistriei. Experţii britanici folosesc pentru a defini relaţiile moldo-ruseşti din aceasta vară sintagma „cu ghimpi”...
Previous Next

XS
SM
MD
LG