Linkuri accesibilitate

„Sunt şi ei oameni care trebuie înţeleşi şi iubiţi”


La Librăria din Cartier cu Corina Morozan admiratoarea a lui Mircea Cărtărescu.






Corina Morozan: „Chiar dacă trăim într-o eră în care calculatoarele sunt pe primul loc şi oamenii nu pot trăi fără
Corina Morozan

internet şi reţelele de socializare, totuşi, este foarte important să citim, pentru că cartea îşi crează o senzaţie aparte, de intimitate. Ultima carte pe care am citit-o are un titlu care m-a atras „De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu.

Este un roman care arată experienţa amoroasă a autorului, sunt mai multe povestiri din adolescenţă, pînă la maturitate. Este senzaţională cartea, sincer vă spun. Este foarte simplă, cît de simplă este, pe atît şi de profundă. Sunt sigură că fiecare dintre noi o să se regăsească în une dintre povestirile autorului.”

Europa Liberă: Dar nu e straniu pentru o fată să citească despre cum să iubeşti o femeie?

Corina Morozan: „Asta e şi ideea, este o carte scrisă despre femei şi pentru femei, scrisă de un bărbat. E ca şi cum ai pătrunde în mintea bărbatului şi i-ai citi gîndurile. Femeia întotdeauna vrea să ştie ce gîndeşte el. E mai complicat pentru bărbaţi să ştie ce gîndesc femeile, pentru că asta este imposibil practic. Cartea asta şi îţi redă, încerci să intri în mintea bărbatului şi afle lucruri banale, adică detalii, de care un bărbat se poate îndrăgosti cum îţi beai cafeaua de dimineaţă, sau cum îţi aranjezi părul, sau cum te cerţi de la detalii care nu au nici o importanţă.”

Europa liberă: Ce ai învăţat, tu, din felul bărbaţilor de a fi, din această carte?

Corina Morozan: „Nu sunt atît de complicaţi cum nouă uneori ne pare. Sunt şi ei oameni care trebuie înţeleşi şi iubiţi, nu doar femeile au nevoie de dragoste. În roman este un citat foarte important în care Mircea Cătărescu spune că iubim femeile pentru că sunt femei şi nu sunt bărbaţi, şi iubim femeile pentru că viaţa noastră este ca o planetă care se învîrte în jurul lor. Şi asta cred că se referă şi la femei, pentru că de aceea iubim şi noi bărbaţii că sunt bărbaţi şi nu altceva.”

Europa liberă: Pentru bărbaţi tu ai recomanda această carte şi de ce?

Corina Morozan: „Da, este o carte pentru tineri, pentru bătrîni, pentru femei, pentru bărbaţi, adolescenţi, pentru oricine. Pentru bărbaţi pentru că ei ştiu că gîndesc astfel, ei au aceste sentimente. Însă bărbaţii sunt aşa mai introvertiţi şi nu prea îşi exteriorizează sentimentele. În cartea asta totul e spus aşa pe „şleau”. Aşa că este foarte bine să citească pentru că se vor regăsi şi se vor gîndi, că uite, cineva s-a gîndit să spună, ce gîndesc şi eu, care nu m-am încumetat eu pînă acum să zic.”
XS
SM
MD
LG