Linkuri accesibilitate

Anders Breivik a rămas fără tribună


Centrul oraşului Oslo, tribut adus victimelor atacului terorist
Centrul oraşului Oslo, tribut adus victimelor atacului terorist

La Oslo a avut loc prima audiere în dosarul dublului atac terorist de vineri, soldat cu peste 76 de morţi.



Un tribunal din Oslo a hotărât astăzi ca autorul declarat al dublului atac de vineri, soldat cu 76 de morţi, să rămână în arest preventiv timp de opt săptămâni. Primele patru, cel puţin, le va petrece în izolare totală, fără a avea dreptul la scrisori, ziare sau convorbiri telefonice.

Judecătorul Kim Heger a spus după prima audiere ţinută cu uşile închise că suspectul nu şi-a asumat răspunderea penală pentru faptele sale şi a spus că a vrut să elibereze Norvegia şi Europa occidentală de musulmani.


Anders Breivik a rămas fără tribună
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct



Potrivit declaraţiei judecătorului, Anders Behring Breivik a mai spus că şi-a ales ca ţintă partidul laburist, de stânga, aflat la guvernare, pentru că el ar fi răspunzător de „importul de musulmani”.

Într-o relatare de la Oslo AP scrie că ţinând prima audiere cu uşile închise instanţa l-a văduvit pe autorul declarat al atacurilor de vineri de tribuna de la care voia să-şi declame convingerile anti-musulmane şi radicale.

Anders Breivik
Potrivit AP, Anders Behring Breivik îşi pregătise un discurs de rostit la tribunal chiar înainte de a executa dublul atentat. După arestare a cerut ca audierea să fie publică şi să poarte uniformă.

Într-o declaraţie de presă judecătorul Kim Heger a spus astăzi că datele dosarului l-au îndreptăţit să creadă că acceptarea publicului în sala de judecată ar fi provocat „o situaţie extraordinară şi foarte dificilă” atât pentru anchetă, cât şi pentru siguranţa publică.

Reporterii aflaţi la tribunal au scris că suspectul a fost adus într-o maşină blindată şi introdus în clădire pe o uşă din dos, la subsol. În aşteptarea lui, protestatarii loviseră cu pumnii geamurile altei maşini, crezând că înăuntru este Breivik.

Premierul Jens Stoltenberg (stânga)
Între timp, norvegienii au continuat să onoreze memoria victimelor. Pe treptele universităţii din Olso, alături de rege şi regină, premierul Jens Stoltenberg a proclamat la ora prânzului un minut de tăcere în memoria victimelor masacrelor de la 22 iulie.

Agenţia Reuters relatează că pregătirea procesului ar putea dura un an şi că în Norvegia pedeapsa maximă este 21 de ani de închisoare – dar poate fi prelungită dacă există risc de recidivă.

Între timp serviciile de informaţii poloneze au confirmat că suspectul de la Oslo a cumpărat pe internet din Polonia îngrăşăminte chimice, dar au subliniat că asemenea cumpărături nu sunt ilegale şi că marfa poloneză nu a avut rolul cel mai important în eventuala construcţie a unei bombe.

Oficialii polonezi au mai spus că potrivit datelor de până acum, norvegianul a avut doar contacte comerciale în ţara lor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG