Linkuri accesibilitate

SUA se pregătesc de default şi alegeri


Barack Obama
Barack Obama

Democraţii şi republicanii îşi dezvoltă fiecare propriul plan, cu un ochi la deficitul bugetar şi cu unul la prezidenţialele de anul viitor.


Până la începutul lunii august, Congresul american ar trebui să ajungă la un compromis privind majorarea plafonului de îndatorare permis: în absenţa unei înţelegeri, teoretic, guvernul american intră în încetare de plăţi, cu consecinţe serioase asupra şanselor de redresare ale economiei, cel puţin pe termen scurt. Există câteva planuri care ar putea fi dezbătute de urgenţă, dar cu şanse incerte de a trece în Congres. Ileana Giurchescu despre scenarii şi strategii:

Cum arată şi agenţia Reuters, în acest moment Congresul mai are o săptămână să ia o decizie, dar perspectiva unui compromis între democraţii preşedintelui Obama şi republicani pare îndepărtată. Motiv pentru care fiecare partid îşi dezvoltă acum propriul plan, propriul scenariu, cu un ochi la deficitul bugetar şi cu unul la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, lucrează la o propunere care elimină principalul obstacol în calea unei înţelegeri cu republicanii: ridicarea impozitelor, cerută până acum de democraţi. Propune în schimb ca deficitul să fie redus au aproape 3 trilioane de dolari în decurs de 10 ani, dar şi ca plafonul datoriei publice să fie dublat de la 14 trilioane la peste 18 trilioane.

Dacă propunerea ar trece prin Congres, problema deficitului nu va mai fi discutată până în 2013, bine - după alegerile prezidenţiale şi cele parţiale pentru Congres.
Un avantaj pentru democraţi, care ar putea spera cu această propunere să salveze şi planurile de asigurare de sănătate şi socială. Pieţele financiare ar putea reacţiona pozitiv pentru că guvernul ar avea din nou posibilitatea de a se împrumuta masiv.

Planul are însă şi puncte slabe: în primul rând, pune la socoteală, la capitolul reduceri de cheltuieli, economiile care s-ar putea face prin retragerea Statelor Unite din Irak şi Afganistan. Decizii care nu au fost luate încă. În al doilea rând, reducerea propusă este sub aşteptări: opoziţia republicană dar şi pieţele financiare aşteptau să se propună o reducere a deficitului de 3 până la 4 trilioane de dolari.

Republicanii pe de altă parte, prin liderul camerei reprezentanţilor John Boehner, propun o reducere treptată a datoriei, dar şi o ridicare treptată a plafonului pentru datoria publică. Într-o primă instanţă, propun ca plafonul să fie majorat imediat cu un trilion de dolari, următoarea majorare ar urma în şase luni, mai precis în mijlocul campaniei electorale pentru prezidenţiale. Republicanii speră ca în acest fel să obţină concesii mai mari, când vine vorba de reducerea deficitului bugetar, dar şi să câştige puncte electorale. Boehner ar putea cere şi ataşarea unui amendament la constituţie, care să oblige administraţiile să menţină un buget echilibrat.

Experţii, citaţi de agenţia Reuters , cred că în extremis, cele două propuneri ar putea fi cumva unite într-un compromis acceptabil ambelor partide. Dar se îndoiesc că să va ajunge acolo la timp, adică până la începutul lunii august.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG