Linkuri accesibilitate

25.07 - Chișinău: Tiraspolul solicită încheierea unui tratat de neagresiune


Paradă militară la Tiraspol (2010)
Paradă militară la Tiraspol (2010)

Regimul transnistrean tatonează o altă cale de a obţine în proprietate tehnica de luptă din dotarea fostei armate a 14-a, pe care Federaţia Rusă este dispusă să o caseze.




25 iulie 2001

Ora Moldovei.

Tiraspolul solicită încheierea unui tratat de neagresiune.

Dan Ionescu: De la simplul refuz de a reduce numărul de posturi de control din zona de securitate, Tiraspolul a trecut acum pe o poziţie mult mai dură, cerând nici mai mult, nici mai puţin ca Republica Moldova să semneze un tratat de neagresiune cu Transnistria. Detalii de la Eleonora Lisnic.

Regimul de la Tiraspol, prin intermediul delegaţiei sale în Comisia unificată de control condusă de Vladimir Botnari, insistă din noua asupra încheierii unui tratat de neagresiune între Republica Moldova şi republica transnistreană autoproclamată. În timp ce delegaţia Chişinăului în Comisia unificată de control avansează ca soluţii-cheie pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene demilitarizarea şi instituirea unei transparenţe maxime în zona de securitate, delegaţia tiraspoleană insistă asupra unor aspecte de natură tocmai să blocheze aceste procese.

Copreşedintele moldovean al Comisiei unificate de control, Gheorghe Roman, ne-a spus că în şedinţa de marţi a acestui organism, pe lângă insistenţele referitoare la semnarea unui tratat de neagresiune, delegaţia Tiraspolului şi-a făcut publice şi alte câteva revendicări. Astfel reprezentanţii Tiraspolului au cerut să se renunţe la ideea reducerii posturilor de control şi înlocuirea posturilor fixe rămase cu posturi mobile, să fie acceptată o reducere a suprafeţei zonei de securitate de pe Nistru, iar armatei transnistrene să i se asigure o cotă de armament convenţional până la plafonul admisibil conform Tratatului cu privire la armele convenţionale în Europa.

Luând act de refuzul părţii transnistrene de a accepta reorganizarea posturilor de control, reprezentanţii Chişinăului au reconfirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a-şi retrage unilteral în acest caz militarii pacificatori din componenţa posturilor de control. În replică delegaţia transnistreană a declarat că pacificatorii moldoveni vor putea fi lesne înlocuiţi cu pacificatori transnistreni.

L-am întrebat pe Gheorghe Roman dacă nu crede că procedând la o retragere unilaterală a pacificatorilor săi din cadrul posturilor de control Chişinăul riscă să nu mai poată influenţa în nici un fel activitatea acestor structuri. Răspunsul domnului Roman a fost că Republica Molodva va continua să aibă observatori militari în cadrul posturilor de control. Solicitat să aprecieze ce scopuri urmăreşte Tiraspolul atunci când pretinde reducerea zonei de securitate, Gheorghe Roman a răspuns că prin aceasta în afara zonei de securitate s-ar pomeni mai multe obiective militare transnistrene, precum şi cazărmi ale formaţiunilor sale paramilitare. Prin urmare s-ar obţine plasarea lor în afara ariei de competenţe a Comisiei unificate de control.

Cât priveşte pretenţiile de înarmare ale Tiraspolului în sprijinul cărora acesta aduce într-o manieră speculativă prevederile Tratatului cu privire la armele convenţionale în Europa se poate presupune că regimul transnistrean tatonează o altă cale de a obţine în proprietate tehnica de luptă din dotarea fostei armate a 14-a, pe care Federaţia Rusă este dispusă să o caseze.

La şedinţa de ieri comandamentul militar unificat a prezentat şi o dovadă certă a faptului că Tiraspolul dispune de trupe militare şi în cetatea Tighina de pe malul drept al Nistrului. Comandamentul a anunţat că zilele trecute observatorii militari au văzut 250 de ostaşi ai armatei transnistrene, care au ieşit din oraşul Tighina îndreptându-se spre o localitate unde aveau să urmeze instrucţiuni militare.

L-am întrebat pe Gheorghe Roman dacă nu crede că adăpostirea a câtorva sute de militari transnistreni în Tighina, unde actualmente este amplasată o unitate militară rusească, dezvăluie de fapt planul general al Rusiei în privinţa regiunii transnistrene şi anume înlocuirea trupelor ruse în momentul retragerii cu trupe transnistrene. Gheorghe Roman a răspuns că este greu de făcut presupuneri, dar că trupele transnistrene nu vor prezenta pericol militar dacă se va cunoaşte numărul lor şi nivelul de înarmare, adică dacă Tiraspolul va accepta transparenţa în domeniu.

Gheorghe Roman: „Consider că trebuie de întreprins măsuri ca aceste unităţi să fie transparente, să fie controlate, cum şi alte unităţi, care vor fi probabil dislocate atât din partea Republicii Moldova, cât şi din partea transnistreană. Aşa că pericol militar să spunem ele n-o să prezinte, dacă o să fie transparente, adică va fi asigurat un control atât din partea Republicii Moldova, cât şi din partea transnistreană, rusă, adică a forţelor de menţinere a păcii, care sunt dislocate în zona de securitate.”

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Ieri ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Ivanov a calificat, în cadrul unei întâlniri cu ziariştii, drept „revoltătoare şi provocatoare acţiunile din săptămâna trecută ale unor organizaţii obşteşti transnistrene, care au impus pichetarea comandamentului grupului operativ de trupe ruse de la Tiraspol”. Potrivit lui Ivanov, aceste acţiuni au fost comandate de sus. Referitor la arderea portretului generalului rus Valeri Evnevici, ministrul rus a afirmat că acesta nu face decât să execute ordinele sale şi că nu va permite ca el să fie obstrucţionat. Amintim că administraţia de la Tiraspol a încercat să acrediteze ideea că demararea procesului de casare a tehnicii militare din dotarea trupelor ruse ar fi fost o iniţiativă personală a generalului Evnevici.
XS
SM
MD
LG