Linkuri accesibilitate

24.07 - Chișinău: Duelul de declarații București-Chișinău


Victor Doraș, consilierul politic în 2001 al președintelui Voronin
Victor Doraș, consilierul politic în 2001 al președintelui Voronin

Ministerul de Externe a adresat o notă de protest preşedintelui român Ion Iliescu, care s-a arătat îngrijorat de riscul deznaţionalizării românilor din Republica Moldova.



24 iulie 2001

Ora Moldovei.

Duelul de declarații București-Chișinău.

Dan Ionescu: Duelul de declaraţii dintre Chişinău şi Bucureşti nu pare să slăbească în intensitate. După scurta luare de atitudine a preşedintelui grupului parlamentar comunist, Victor Stepaniuc, care i-a cerut premierului român Adrian Năstase să nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova, declaraţie reluată de agenţiile de ştiri de la Chişinău, iată că au urmat astăzi declaraţiile consilierului politic şi de imagine al preşedintelui Vladimir Voronin, Victor Doraş. De la conferinţa de presă a acestuia relatează Alexandru Eftodi.

Preşedinţia de la Chişinău a confirmat astăzi că Ministerul de Externe a adresat o notă de protest preşedintelui român Ion Iliescu, care s-a arătat îngrijorat de riscul deznaţionalizării românilor din Republica Moldova. Ion Iliescu a declarat la 7 iulie, la Crevedia, că ideea naşterii unei noi naţiuni, cea moldovenească, porneşte de la o teorie stalinistă. El a adăugat că sunt români toţi locuitorii Basarabiei şi Ucrainei, care vorbesc limba română, dar că există încercări „de a slăbi conştiinţa de sine a acestora”.

Consilierul politic şi de imagine al preşedintelui moldovean Vladimir Voronin, Victor Doraş, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă, că după ce a fost adresată nota de protest, cei doi şefi de stat au avut o convorbire telefonică. Potrivit lui Doraş ei şi-au reconfirmat intenţia de a aborda pragmatic relaţiile bilaterale.

Victor Doraş: „Da, într-adevăr, a fost o notă, a fost o convorbire telefonică, solictată de domnul Iliescu cu domnul preşedinte al Moldovei, unde în fond s-a convenit din nou la ceea ce a fost vorbit la Bucureşti, unde s-au înţeles de a pune punctele pe relaţiile economice, de a aborda toate problemele în mod pragmatic şi nu politic.

Partea română înţelege foarte bine, că dacă România vrea să fie prezentă în Moldova, ea trebuie să pună accentul pe planul economic. Fiindcă până acum România este foarte puţin prezentă în Moldova. Numai cu probleme culturale şi numai cu probleme politice ea n-o să fie prezentă mult timp, sau nu o să aibă acea influenţă, pe care doreşte s-o aibă.”

Consilierul preşedintelui Vladimir Voronin, Victor Doraș a spus că Republica Moldova trebuie să aibă o istorie proprie şi o ideologie statală: „Dacă noi avem statul nostru moldovenesc şi socotim că îl avem, înseamnă că trebuie să avem şi istoria statului acesta. Evident că istoria statului acesta în multe poziţii se intersectează, coincide cu istoria statului românesc actual pe care-l avem. Dar totodată totuşi este un stat aparte.

Deci partea română poate să aibă opinia că este al doilea stat românesc, dar asta e opinia părţii româneşti. Inclusiv cum Germania poate să aibă opinire că Austria e al doilea stat german, dar asta e opinia Germaniei. Şi fiecare stat are dreptul la opinie, să considere ceea ce el se consideră. Şi să promoveze în acest domeniu acea politică, care socoate că e mai bună pentru dezvoltarea acestui stat.

Evident că e mai bună o politică care menţine statalitatea, întăreşte statalitatea, dar nu invers – o dezmembrează sau subminează baza acestei statalităţi. Atunci când noi afirmăm că de fapt în realitat nu suntem stat, dar suntem o versiune temporară atunci de ce are rost ceea ce facem până acum? Dacă noi vorbim că nu e versiune temporară, ci stat veritabil, înseamnă că trebuie să întărim bazele astea, inclusiv şi din punct de vedere ideologic.

Fiindcă statalitatea se bazează nu pe Ministerul Apărării şi nu pe Ministerul forţelor Interne. Statalitatea e în primul rând în capul oamenilor, în ideologie. Atunci statalitatea e puternică. Şi e clar că dacă actuala guvernare a venit cu ideea de a întări statalitatea, evident că ea vine şi cu ideea de a întări şi bazele ideologice a acestei statalităţi.”

L-am întrebat pe Victor Doraş, dacă această ideologie statală ar trebui să fie anume cea împărtăşită de actualul partid de guvernământ al comuniştilor. Iată ce a răspuns el: „Toate sondajele pe care le-am făcut până acum, nouă ne arată clar că cei care se identifică români la noi îs până la şapte procente. Niciodată n-a fost mai mult, dar în ultimul timp a şi scăzut. Restul se identifică moldoveni, asta eu pot să asigur cu suta de procente în orice sondaj. Atunci putem afirma că la noi românii sunt minoritate naţională. Asta nu înseamnă că majoritatea populaţiei la ziua de astăzi socoate că limba e moldovenească, sau ceva. Cum populaţia denumeşte limba eu o las la o parte, dar cum ea se identifică, la moment majoritatea cei care vorbesc în limba de stat se identifică moldoveni şi nu români.”

Consilierul prezidenţial a declarat că în numele consolidării statalităţii moldoveneşti, preşedintele Vladimir Voronin va promulga Legea privind ratificarea Tratatului de frontieră cu Ucraina, care prevede că Republica Moldova cedează statului vecin o porţiune de opt kilometri din şoseaura Odesa-Reni, în regiunea satului Palanca.

Victor Doraş: „Până noi n-o să încheiem acest tratat, noi nu putem controla graniţa noastră. Şi până noi nu putem controla graniţa noi nu putem vorbi despre aceea că avem stat. Cândva trebuie ca această problemă s-o terminăm.”

La conferinţa de presă, consilierul politic al şefului statului a fost solicitat să facă o evaluare a primelor o sută de zile de guvernare a Partidului Comuniştilor. Victor Doraş a declarat că în plan extern preşedintele, liderul PCRM a desfăşurat mai multe ofensive rezultative. Insuccese s-au înregistrat pe plan intern, a spus el, din cauza birocratizării excesive a structurilor de stat.

Victor Doraş a spus că în Republica Moldova există prea mulţi funcţionari. El a recunoscut în acelaşi timp că după alegeri cel puţin la Preşedinţie numărul funcţionarilor a crescut cu 15 la sută. Potrivit lui Doraş, aceasta se explică prin faptul că în noua conjunctură politică de la Chişinău anume preşedintele are o pondere decisivă, chiar dacă sistemul de guvernare a Republicii Moldova este unul parlamentar.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG