Linkuri accesibilitate

Norvegia: Dublu atac terorist


În Norvegia, bilanţul victimelor s-a ridicat la 91 de morţi în urma dublului atac de vineri după amiază.




Potrivit ultimelor informaţii ale poliţiei, 84 de oameni au fost ucişi de rafalele trase de un bărbat înarmat la o tabără de tineret a Partidului Muncii aflat la guvernare. Atacul la tabăra de pe insula Utoya în apropiere de Oslo a avut loc la numai câteva ore după puternica explozie din centrul capitalei norvegiene, care a ucis alţi 7 oameni şi a avariat mai multe clădiri guvernamentale.

Poliţia crede că ambele atacuri au fost executate de acelaşi bărbat, un norvegian de 32 de ani, pe care l-a capturat în tabăra de tineret atacată. Presa îl identifică drept Anders Behring, dar autorităţile refuză să-i confirme identitatea.






Martorii oculari ai masacrului din tabăra de tineret spun că atacatorul purta haine de poliţist.

Hana Barzingi şi Kavitiraa Aravinthan au povestit jurnaliştilor că aparenţele atacatorului, îmbrăcămintea, faptul că purta armă i-a făcut pe tinerii din tabără să creadă că este poliţist. Mai întâi i-a adunat la un loc pentru a le comunica ştirea exploziei din centrul capitalei, iar apoi a deschis focul. „Am crezut cu toţii la început că este o glumă”, spun martorii.

Poliţia spune că bărbatul arestat cooperează cu ancheta şi acceptă să explice motivele masacrului. Anchetatorii au descoperit că linkurile de pe computerul de acasă al suspectului sugerează că ar fi un „fundamentalist creştin” de dreapta.


Explozie în apropierea guvernului Norvegiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00




Premierul norvegian, Jens Stoltenberg a declarat astăzi la o conferinţă de presă la Oslo că extremismul de extremă dreapta nu a fost o problemă majoră pentru ţara sa: „Spre deosebire de alte ţări, n-aş putea spune că am avut mari probleme cu extremiştii de extremă dreapta în Norvegia, dar poliţia cunoaşte că asemenea grupări există, sau cel puţin au existat în trecut.”

Stoltenberg a insistat că ancheta va descoperi în curând dacă suspectul avea legături cu grupuri extremiste de dreapta şi dacă acest lucru a făcut parte din motivele care l-au împins să declanşeze vineri cele două atacuri.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG