Linkuri accesibilitate

23.07 - Chișinău: Legea drepturilor minorităților naționale și relațiile moldo-române


Vlad Cubreacov: „Este firesc ca acţiunile regimului comunist de la Chişinău să trezească îngrijorarea partenerilor celor mai importanţi ai R. Moldova, printre care şi Guvernul de la Bucureşti.”



23 iulie 2001

Ora Moldovei.

Legea drepturilor minorităților naționale și relațiile moldo-române.

La sfârşitul săptămânii curente premierul Vasile Tarlev va efectua o vizită la Bucureşti. El va fi al treilea prim-ministru străin, care vizitează România în decursul unei singure săptămâni, ceilalţi doi fiind premierii Franţei, Lionel Jospin, care a sosit astăzi la Bucureşti, şi al Ungariei, Victor Orban. Această avalanşă de vizite la nivel înalt este descrisă într-un articol apărut în ediţia de luni al ziarului „Cronica Română” drept „săptămână de foc pentru diplomaţia românească”. Între timp la Chişinău continuă să fie comentate declaraţiile făcute vinerea trecută de primul ministru român, Adrian Năstase pe tema adoptării de către Parlamentul de la Chişinău a Legii cu privire la drepturile minorităţilor naţionale. Îi trec microfonul lui Alexandru Eftodi.

Liderul fracţiunii comuniste, Victor Stepaniuc, a refuzat astăzi să comenteze declaraţiile primului ministru român, Adrian Năstase, care a admis că România ar putea renunţa la relaţiile privilegiate cu Republica Moldova din cauza ultimelor evoluţii din Parlamentul moldovean. Premierul român a luat atitudine faţă de adoptarea de către majoritatea comunistă a Legii despre drepturile minorităţilor naţionale, care prevede studierea în şcoli a limbii moldoveneşti şi a Istoriei Moldovei şi, practic, acordă limbii ruse statut de a doua limbă oficială.

Adrian Năstase a declarat vineri că „problema este dacă să reacţionăm emoţional şi să suspendăm unele dintre relaţiile de un anumit gen cu Republica Moldova, sau să realizăm că este vorba de nevoia unor legături mai strânse în plan economic şi cultural tocmai pentru a contrabalansa aceste evoluţii”. Liderul deputaţilor comunişti Victor Stepaniuc a devenit mai rezervat, după ce anterior într-o declaraţie pentru Europa Liberă criticase opinia preşedintelui României, Ion Iliescu, care s-a arătat îngrijorat în legătură cu încercările autorităţilor comuniste de a promova ideologia moldovenismului de a înlocui manualele de Istorie a Românior cu cele de Istorie a Moldovei.

Surse diplomatice susţin că în legătură cu aceste declaraţii ale preşedintelui român, Ministerul de Externe de la Chişinău a adresat Bucureştiului o Notă de protest. Reprezentantul opoziţiei, deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă, este de părere că în perioada guvernării comuniste Bucureştiul ar trebui să intensifice relaţiile cu Chişinăul în beneficiul populţiei româneşti majoritare din Republica Moldova.

Vlad Cubreacov: „Este firesc ca acţiunile regimului comunist de la Chişinău să trezească îngrijorarea partenerilor celor mai importanţi ai Republicii Moldova, printre care şi Guvernul de la Bucureşti. Declaraţia premierului Adrian Năstase vine să confirme acest fapt şi credem că soluţia care se impune în această situaţie ar fi o intensificare a relaţiilor Bucureştiului cu Chişinăul oficial, întrucât aceste relaţii au ca finalitate schimbarea situaţiei populaţiei din Republica Moldova, care în pofida oricăror prevederi legale, aberante sau conforme adevărului, nu pot modifica realitatea esenţială, cea a prezenţei unei majorităţi de circa 70 la sută româneşti în Republica Moldova.

Pentru această populaţie s-a acceptat un regim preferenţial al raporturilor dintre Bucureşti şi Chişinău şi credem că acest statut al relaţiilor dintre cele două state româneşti trebuie să rămână neschimbat în continuare. Prezenţa comuniştilor la guvernare este de natură să trezească îngrijorarea mai multor parteneri ai Republicii Moldova, nu doar pentru faptul că săptămâna trecută a fost adoptată Legea cu privire la statutul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi organizaţiile acestora. Se cunoaşte că actualul regim comunist de la Chişinău a atentat la mai multe cuceriri democratice, obţinute în ultimii 10 ani şi tendinţa revanşardă a acestora nu putea decât să trezească o îngrijorare firească.”

Solicitat de Radio Europa Liberă, fostul premier Dumitru Braghiş, liderul Alianţei „Bragiş”, a spus că adoptarea Legii minorităţilor naţionale nu este un motiv ca relaţiile privilegiate între România şi Republica Moldova să fie suspendate în mod automat.

Dumitru Braghiş: „Aprobarea acestei legi asta nu înseamnă încă că dacă sunt acolo careva probleme ele nu pot fi discutate, dacă ele pun în pericol relaţiile noastre privilegiate şi ele nu pot fi discutate. Noi trebuie să vedem pe cât ceea ce este aprobat contravine celor ce este astăzi în documentele semnate de Republica Moldova şi România, care sunt problemele care pot crea unele dificultăţi. Examinăm încă o dată, dacă sunt asemenea probleme, dacă sunt asemenea lucruri care ar putea să pună în general problemele ce ţin de ridicarea sau oprirea relaţiilor privilegiate cu România.”

Precitzăm că şase din 19 deputaţi ai Alianţei „Braghiş” au votat pentru adoptarea Legii minorităţilor naţional, iar unul din autorii ei, Mihail Sidorov, este deputat pe listele acestui bloc electoral. Primul ministru Vasile Tarelv urmează să întreprindă pe 27 iulie o vizită la Bucureşti pentru a se întâlni cu Adrian Năstase. Premierul român a declarat că în cadrul discuţiilor vor fi analizate posibilităţile de relansare a relaţiilor economice, comerciale, politice şi culturale „dintre cele două state româneşti”.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG