Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Moscova face presiuni pentru reluarea proiectului Belene


Situl centralei nucleare de la Belene
Situl centralei nucleare de la Belene

„Atomstroiexport” a înaintat o acțiune la Tribunalul de arbitraj internațional de la Paris, prin care cere despăgubiri în valoare de 58 de milioane de euro pentru lucrări executate la Belene.


Rusia a lăsat pe de o parte politețea și a recurs, se pare, la presiuni directe pentru a forța fostul său aliat numărul unu în Balcani de a accepta condițiile sale financiare pentru reluarea proiectului nuclear „Belene”. Mediile sofiote informează astăzi că „Atomstroiexport” a inaintat o acțiune la tribunalul de arbitraj internațional de la Paris, prin care cere despăgubiri în valoare de 58 de milioane de euro pentru lucrări executate la Belene. Rușii afirmă că partea bulgară nu respectă graficul convenit al decontărilor. Sursa citată este demnă de încredere – agenția „Novosti”.

Din Ministerul bulgar al economiei, energeticii și turismului au avertizat că „Atomstroiexport” datorează Bulgariei 61 de milioane de euro pentru echipamentele mai vechi care urmau să fie instalate la „Belene”. „Sperăm că nu este vorbă de un nou model, ales de partea rusă pentru a conduce în viitor tratativele energetice cu Bulgaria”, a declarat ministrul Traicio Traikov. De la concernul rus au anunțat că acțiunea de la Paris ce va putea fi urmată de alte pretenții financiare, nu trebuie privită ca un mijloc pentru exercitarea de presiuni în scopul de a fi accelerată adoptarea unor decizii.

Din „Atomstroiexport” afirmă că până acum au finanțat lucrările legate de proiectul nuclear din mijloace proprii. Dacă proiectul eșuiază, suma totală a despăgubirilor cerute de ruși va putea depăși 1 miliard de euro, dar din concernul rus au spus că procerurile nu vor demara pînă în finele lunii octombrie. Pretențiile curente vor putea fi rezolvate prin tratative, consideră experții concernului.

Pe dată de 1 iulie cele două părți au semnat o anexă prin care au prelungit, cu trei luni, termenul pentru finalizarea tratativelor.

Urmează a fi convenit prețul centralei, termenele de livrare a echipamentelor și modul de finanțare. Bulgaria însă a cerut prelungirea tratativelor pentru a putea banca britanică HSBC elabora expertizele financiare necesare. Acum nu este clar dacă proiectul este convenabil pentru Bulgaria din punct de vedere a posibilităților pentru exportul de energie electrică în Balcani. Nu poate fi găsit un investitor strategic în locul concernului german RWE. Bulgaria refuză să cedeze controlul asupră viitoarei centrale unui investitor rus și continuă să caute unul european, deocamdată fără rezultat.
XS
SM
MD
LG