Linkuri accesibilitate

UE consolidează încrederea dintre malurile Nistrului


Rîul Nistru
Rîul Nistru

O grădiniţă şi o şcoală din două sate din apropierea Nistrului au fost renovate cu sprijinul UE şi PNUD.



În vreme ce negocierile politice în chestiunea transnistreană bat pasul pe loc, la faţa locului se întrevăd rezultatele efortului de mărire a încrederii între cele două tabere. În zona de securitate, la Puhăceni şi Roşcani, au fost inaugurate astăzi o grădiniţă şi o şcoală renovate cu banii Uniunii Europene şi ai Naţiunilor Unite. Despre evenimentul la care a participat şi emisarul special al Bruxelles-ului Dirk Schuebel relatează Alla Ceapai.


UE consolidează încrederea dintre cele două maluri ale Nistrului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct



După 10 luni de lucrări de renovare, grădiniţa „Andrieş” din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi şi-a redeschis larg uşile celor 180 de copii care o frecventează.

Cu multă voie bună i-au întîmpinat copiii de la grădiniţă pe cei care au contribuit la renovarea instituţiei, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel şi reprezentanţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltate.

Mai mulţi copiii mi-au povestit despre schimbările care s-au făcut la grădiniţă.

„Au schimbat uşile, ferestrele le-au schimbat,veceul.”

„Curgea ploia pe pereţi şi acum deja au făcut acoperişul şi nu plouă, mai mult îmi place acum să vin la grădiniţă, e frumos, e reparat, mă joc, învăţ.”

În cei aproape 40 de ani de activitate, grădiniţa nu a fost supusă niciodată reparaţiei. Iar starea dezastruoasă în care a ajuns, putea duce la închiderea ei, menţionează preşedintele Grupului de lucru pentru reparaţia grădiniței, Natalia Ionaşco.

„Cea mai bună investiţie este anume în copiii aceştia micuţi. Să ştiţi că a-ţi făcut o investiţie foarte bună şi foarte sigură. Să nu credeţi că suntem lipsiţi de modestie dar vom fi bucuroşi să conlucrăm şi în continuare cu Dvs.”

Nevoia acestei investiţii a fost argumentată şi de Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel, prezent la eveniment. Diplomatul s-a arătat mulţumit că investiţia europeană de peste 55 mii de euro a fost utilizată conform destinaţiei.

„Îmi place să văd rezultatele concrete ale finanţării noastre şi aceea ce am văzut aici este un exemplu elocvent al realizărilor noastre. Şi sper că prin aceste proiecte putem contribui la consolidarea încrederii dintre ambele maluri ale rîului Nistru, dat fiind faptul că satul Puhăceni se află în imediata apropiere a Nistrului.”

Primarul de Puhăceni, Ion Saraev, e de părere că dialogul între ambele maluri ale Nistrului va fi consolidat cînd localităţile din zona de securitate vor deveni atractive pentru regiunea transnistreană. Iar dezvoltarea acestor sate depinde de procesul de descentralizare, mai spune edilul de aici.

„Prin care noi o să putem să fim stăpîni pe banii noştri ca să nu treacă prin mai multe instanţe, de sus se dă o sumă, dar pînă jos ajunge o sumă minimă pe care eşti nevoit să o împarţi şi la şcoală, şi la grădiniţă, şi la drumuri şi la lumină.”

Tot astăzi, în cadrul aceluiaşi proiect al Uniunii Europene, cu asistenţa financiară în valoare de circa 16 mii de Euro, a fost redeschisă după reparaţie şi şcoala din satul Roşcani, raionul Anenii Noi, în care studiază aproximativ 300 de elevi. În decurs de 6 luni aici au fost renovate sala de sport, grupurile sanitare şi acoperişul şcolii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG