Linkuri accesibilitate

Legea cazinourilor: „Fals” sau „eroare”?


Scandalul în legătură cu „eroarea” strecurată în legea cazinourilor ia amploare, pe fundalul noilor disensiuni din AIE.


Liderul liberal, Mihai Ghimpu l-a acuzat pe deputatul liberal- democrat, Veaceslav Ioniţă de falsificarea legii cazinourilor vara trecută şi micşorarea taxelor pentru masa de joc. „Falsul”, în cuvintele lui Ghimpu, sau „eroarea” cum o descrie Ioniţă a fost îndreptată câteva luni mai târziu de Guvern şi Curtea Constituţională, dar în perioadă cât a funcţionat câteva companii au plătit taxe mici şi au adus bugetului prejudicii de 5,6 milioane de lei. Acuzaţiile lui Ghimpu, care a cerut azi cercetarea penală a lui Ioniţă, sunt lansate pe fundalul divergenţelor profunde între partidele alianţei de guvernare. Detaliile cazului le aflăm din relatarea Allei Ceapai:


Legea cazinourilor: „Fals” sau „eroare”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct



După ce a fost acuzat în nenumărate rînduri că a semnat controversata lege cu privire la cazinouri, în calitate de preşedinte al parlamentului la acel moment, Mihai Ghimpu, a declarat astăzi că vinovat de prejudicierea bugetului de stat se face preşedintele Comisiei parlamentare de Economie, Buget şi Finanţe, deputatul liberal democrat Veaceslav Ioniţă şi a cerut demisia acestuia.

Mihai Ghimpu
„Domnul Ioniţă trebuie să-şi dea demisia din preşedinte al comisiei pentru că, dacă îţi permiţi să falsifici un document, ceea ce este foarte riscant şi poate apărea la suprafaţă şi tu nu te temi de aceasta, înseamnă că nu poţi fi preşedinte, cu atît mai mult nu poţi fi deputat, trebuie să depună şi mandatul de deputat, să vină în locul lui un deputat cinstit şi corect.”

Mihai Ghimpu susţine că Ioniţă ar fi inclus în lege amendamentul, nevotat în parlament, care prevedea ca taxele pentru o masă de joc să fie micșorate în jumătate. De taxe reduse au beneficiat patru firme de cazinouri şi asta a prejudiciat bugetului de stat cu circa 6 milioane de lei.

Veaceslav Ioniţă
Veaceslav Ioniţă nu a răspuns acuzaţiilor lui Ghimpu, fiind plecat peste hotare. Dar el declarase anterior că eroarea în adoptarea legii a fost depistată de deputaţii liberal-democraţi şi Guvern, care a atacat această lege la Curtea Constituţională unde şi s-a decis ilegalitatea ei.

Ulterior, parlamentul a votat restabilirea taxei pentru o masă de cazino de 360 de mii de lei în loc de 180 de mii. Iar la cererea Curţii Constituţionale s-a stabilit ca prejudiciul de 6 milioane de lei cauzat statului să fie recuperat de la cazinouri.

Directorul executiv al Centrului de investigaţii strategice şi reforme, Veaceslav Ioniţa, spune că practic nu există mecanisme de recuperare a celor 6 milioane de lei.

„Acest lucru este imposibil, cazinourile au lucrat în această perioadă în conformitate cu legea şi nu ştiu ce argumente ar putea fi aduse pentru a plăti mai mult pentru această perioadă, astfel încît banii să fie reîntorşi în bugetul statului. Nimeni nu a văzut eroarea cînd legea a fost publicată, au văzut cînd deja bugetul a fost prejudiciat. Eu cred că au fost multe persoane care ştiau acest lucru, dar au ieşit cu declaraţii doar acum, fără a explica cine sunt vinovaţii de felul cum a fost adoptată această lege.”

Serafim Urechean
Serafim Urechean care a prezidat şedinţa parlamentului atunci cînd a fost adoptată legea, spune că la momentul adoptării ei nu a fost remarcată nici o neregulă de procedură .

„Totul a fost conform regulamentului parlamentului, fără nici un fel de abateri. Ce s-a întîmplat pe urmă... De a arata cu degetul cine e vinovat şi cine nu e vinovat, nu ţine de competenţa lui Urechean. Că nu vreau să mă implic în „razborcile” şefilor de partid.”

Amintim că la insistenţa deputaţilor comunişti, parlamentul a creat şi o comisie de anchetă pentru investigarea promulgării acestei legi, raportul căreia urmează a fi anunţat în luna octombrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG