Linkuri accesibilitate

Producătorii agricoli preferă pieţele neautorizate


Primarul capitalei Dorin Chirtoacă promite că la sfârşitul săptămînii toate iarmaroacele îşi vor deschide larg porţile.


O promisiune făcută de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă micilor producători agricoli din jurul capitalei îi nemulţumeşte pe vânzătorii de fructe şi legume de la pieţe. Primarul a promis amenajarea unor iarmaroace sezoniere, unde micii producători să-şi poată desface marfa fără taxe, începând cu 15 iulie. Corespondenta noastră, Alla Ceapai a aflat că de acest plan, rămas deocamdată în faza promisiunilor, au început a se folosi neîntârziat comercianţii neautorizaţi, în detrimentul celor cu tarabe plătite la piaţă:


Producătorii agricoli preferă locaţia neautorizată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct



Aria din spatele pieţei „Negustorii” din sectorul Buiucani este una din destinaţiile viitorului iarmaroc agricol sezonier. Acesta urmează a fi deschis în cîteva zile, odată cu adoptarea dispoziţiei de către Primăria Municipiului Chişinău, a precizat pentru Europa Liberă directorul pieţei.

Între timp, mai mulţi producători agricoli în lipsa unei autorizaţii şi-au ales o altă locaţie – strada din faţa pieţei, pentru a-şi putea vinde producţia.

Mai mulţi comercianţi cu care am reuşit să discut mi-au spus că locurile în piaţă sunt scumpe şi, cu riscul de a fi alungaţi de poliţişti, preferă să vîndă marfa în plină stradă.

„Aici alungă de pe drumuri, nu dau voie, ne trimit în piaţă. Dar în piaţă nu sunt locuri.”

„Unde putem să realizăm marfa pe care o producem, să şedem în piaţă şi să nu vindem nimic. Omul care produce nu are unde să-ţi vîndă marfa.”

„Într-adevăr să dea voie şi unui ţăran să vîndă. Ne alunga ca pe nişte „nimeni”.”

„Ei mai bine să dea voie, să fie cu autorizaţie, să fie unde nu ar fi, numai să ne dea voie să ne realizăm producţia. ”

„Dar un ţăran vine cu o căldare de vişină, cu ceva şi e proaspăt tot şi s-o cumpărat şi pleacă cu inima împăcată acasă.”

Pentru a-şi putea vinde marfa la iarmarocul sezonier de lîngă piaţa „Negustorii”, micii producători agricoli trebuie să ia o autorizaţie gratuită de la pretura sectorului Buiucani. Şefa secţiei social economice a preturii, Valentina Sturza, spune că solicitări nu sunt atît de multe, deoarece producătorii agricoli preferă locaţia neautorizată, din faţa pieţei.

„Nu le permitem pentru că locul acela nu este stabilit, sunt locuri stabilite de Primărie, noi avem stabilit un loc în partea opusă a pieţei. Pur şi simplu, nu ştiu de ce lumea nu vrea acolo, vor toţi în faţă. Noi i-am propus să vină să îşi ia autorizaţiile şi organizăm iarmarocul lîngă piaţa „Negustorii”.

Acest lucru îi nemulţumeşte însă pe comercianţii de la tarabe, deoarece ei trebuie să-şi plătească zilnic locul în piaţă, dar cei din stradă le „fură” cumpărătorii:

„Nu vor să plătească mesele şi ies afară şi vînd, eu stau aici în piaţă şi nu am nici un cumpărător, marfa mi se strică.”

„Noi stăm aici şi stricăm marfa, soluţia – să fie toţi în piaţă.”

„Nu cumpără lumea de la noi, stau în drum la murdăria ceea şi cumpără. Noi aici plătim totul legitim, dar ei nu plătesc nimic acolo în drum.”

„E plin drumul. Că a spus Chirtoacă , a dat ordinul, ca toată lumea să vîndă în drum. Dar nu vor nimeni să intre în piaţă, că lor le este mai convenabil să vîndă în drum.”

Solicitat de Europa Liberă Primarul Dorin Chirtoacă spune că iarmaroacele se organizează anume în scopul de a depăşi aceste neînţelegeri şi de a nu lăsa agricultorii să-şi comercializeze producţia în stradă.

„A facilita producătorilor autohtoni, celor care doresc să comercializeze bunuri agro-alimentare, posibilitatea de a o face pe teritoriul Municipiului Chişinău. Mai ales, că sunt producători care vin cu maşini, cu remorci, pentru a fi mai simplu li se oferă posibilitatea să comercializeze în regim de piaţă ambulantă.”

Edilul capiatlei promite că la sfârşitul acestei săptămîni toate iarmaroacele îşi vor deschide larg uşile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG