Linkuri accesibilitate

Pe drumuri proaste, dar cu pensii şi salarii


Alex Oprunenco: „Fondul rutier trebuie să fie absolut independent, fără să depindă de alte priorităţi ale Ministerului Finanţelor”.


Ministrul liberal al transporturilor, Anatol Şalaru spune că ministerul finanţelor condus de liberal-democraţi a reluat transferurile de bani pentru reparaţia drumurilor. O scurtă întârziere „tehnică” după cum a descris-o ministrul Şalaru oferise prilej de noi tensiuni în sânul alianţei de guvernare. Dar planurile ambiţioase ale guvernului de reconstrucţie a infrastructurii drumurilor se sprijină numai parţial pe surse interne. Liliana Barbăroşie s-a interesat cum avansează lucrările la drumuri, fie că sunt finanţate din buget, fie din fonduri occidentale.


Pe drumuri proaste, dar cu salarii şi pensii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct



Apărîndu-şi săptămîna trecută miniştrii de criticile premierului care le ceruse printre altele partenerilor să-şi retragă persoanele ce obstrucţionează activitatea guvernului, liderul liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că, dimpotrivă, miniştrii desemnaţi de partidul premierului ar pune beţe în roate altor ministere, în particular celui al transporturilor condus de liberalul Anatol Şalaru.

Mihai Ghimpu: „Ştiţi că ministrul nostru al transporturilor nu a primit banii necesari pentru reparaţia drumurilor? Cum să avem noi drumuri bune dacă au venit doar 27 % din suma stabilită, plus 20 milioane zilele trecute. Dacă nu are bani, orice ministru cum să-şi îndeplinească obligaţiunile?”

Ministrul transporturilor, Anatol Şalaru, infirmă însă că instituţia pe care o conduce ar avea probleme legate de reţinerea fondurilor bugetare:

Anatol Şalaru
„A existat o întîrziere la plăţi, fiindcă a fost perioada concediilor, cînd a trebuit să se plătească învăţătorilor concedialele. Dar banii au venit deja. 20 de milioane săptămâna trecută, astăzi a mai venit un transfer. Lucrările se fac, nu sunt în întîrziere. Noi suntem în pas cu programul stabilit iniţial.”

Şi reacţia Ministerului Finanţelor a fost că drumarii nu ar avea motive să se plîngă. Fondul rutier a crescut substanţial în acest an, se arată într-un comunicat difuzat de minister, dar banii din acest fond ajung la destinaţie doar după onorarea plăţilor, citez, „prioritare”, cum ar fi salariile, pensiile sau asigurările medicale.

Alex Oprunenco, expert al Centrului de analitic independent Expert Grup, crede însă că această dispută este doar aparent epuizată, iar astfel de probleme vor exista atîta timp cît fondul rutier nu va funcţiona ca o instituţie total independentă:

Alex Oprunenco
„Fondul rutier cumva se consideră o parte a bugetului şi nicidecum drumurile nu devin la noi o prioritate. Dacă ne uităm în comunicatul respectiv, acolo vedem că plăţile sociale sunt o mai mare prioritate. Ceea ce este total greşit pentru că drumurile sunt o prioritate, taxele care ajung acolo au o destinaţie specială şi lucrările trebuie efectuate în timp util, nu după toate celelalte. Noi demult am propus ca Fondul rutier să fie un fond absolut independent, cu un bord separat, care să ia decizii fără ca să depindă de alte priorităţi ale Ministerului Finanţelor. În viziunile pentru 2020, în discuţiile acestea legate de noua strategie de dezvoltare, drumurile sunt prioritatea numărul unu. Respectiv trebuie să facem aranjamentele instituţionale ca creşterea să fie asigurată. E bine că alianţa a mărit fondul, pasul doi este ca acest fond să devină independent instituţional.”

Se estimează că în fondul rutier ar urma să intre în acest an în jur de 800 de milioane de lei, ceea ce depăşeşte cu aproape 200 de milioane suma cheltuită anul trecut. Fondurile europene pe care contează guvernul pentru derularea a cel puţin patru proiecte de reconstrucţie a drumurilor constituie în jur de 530 de milioane, iar presa scria recent că mai multe companii străine care au cîtigat licitaţiile nu se grăbesc să înceapă reabilitarea şoselelor.

Ministrul Şalaru minimalizează însă îngrijorîările din presă, spunând că: „Un singur antreprenor e un pic în întîrziere, cel ce va construi 8 km de drum pe traseul Chişinău-Hînceşti. Conform contractului, ei au la dispoziţie 18 luni, dar pot efectua lucrarea şi în şase luni, aşa că deocamdată nu sunt probleme…”

Guvernul vrea să reabiliteze în acest an cu bani occidentali mai multe şosele, printre care Bălţi-Sărăteni, Chişinău-Soroca, Soroca-Sărăteni. Experţii cred însă că autorităţile ar avea la dispoziţie şi resurse interne, dacă ar monitoriza mai atent cum sunt cheltuiţi banii din Fondul rutier.
Previous Next

XS
SM
MD
LG