Linkuri accesibilitate

România: 64 de focoase de rachetă, furate dintr-un tren


Romania, stat NATO de aproape zece ani nu a reusit inca sa-si securizeze suficient de bine operatiunile care tin direct de interesul national.


În România autorităţile investighează furtul a 64 de focoase de rachetă nearmate dintr-un tren care transporta echipament militar spre Bulgaria. Printr-o coincidenţă, tot acum s-a descoperit dispariţia unor documente secrete. Detalii are corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct



64 de focoase pentru rachete si documente secrete din domeniul nuclear au disparut misterios punind intr-un fel sub semnul intrebarii siguranta pe care o poate oferi Romania, ca stat NATO, partenerilor sai. Cele doua situatii aparute simultan nu au putut fi inca explicate, este vorba despre un tren care transporta componente militare de la fabrica Tohan din judetul Brasov spre Bulgaria si despre cele 75 de documente cu informatii secrete din domeniul cercetarii nucleare, a caror absenta a fost descoperita la un inventar de rutina. Nu e clar inca daca este vorba despre cazuri de neglijenta, de furturi banale sau de sustrageri facute in detrimentul sigurantei nationale, fiindca autoritatile romane nu au vorbit deocamdata despre pistele pe care le investigheaza.

Cele patru lazi cu focoase de racheta au fost sustrase la sfirsitul saptaminii, cel mai probabil in timpul unei opriri pe care mecanicul de locomotiva a facut-o in sudul Romaniei, in judetul Giurgiu pentru a vinde 70 de litri de motorina pe piata neagra. Cu toate ca trenul care transporta armament era pazit de jandarmi, acestia au observat doar post-factum ca sigiliul unui vagon a fost rupt. Ministerul Roman de Externe a precizat ca era un transport intercomunitar care avea toate documentele necesare in astfel de situatii, iar Compania Nationala Romarm, producatoarea rachetelor furate, a subliniat ca in baza contractului cu partenerul din Bulgaria, transferul de proprietate a avut loc la Brasov, iar din acel moment firma bulgara era responsabila de transportul armelor. Pe de alta parte jandarmii romani, care trebuiau sa asigure bunul mers al lucrurilor sunt cei care ar si trebui sa raspunda pentru ceea ce s-a intimplat. Purtatorul de cuvint al Jandarmeriei a spups pentru linistea generala ca focoasele sustrase nu sint periculoase, in lipsa celorlalte piese, in vreme ce procurorii care ancheteaza cazul nu par sa se fi dumirit.

In ceea ce priveste documentele privind cercetarile in domeniul nuclear facute la Pitesti in perioada 1979-2002 si care au disparut in ultimul an, Serviciul Roman de Informatii a declarat ca face investigatii. Ar putea fi vorba inclusiv despre cercetari privind bomba atomica, la care fizicienii romani au lucrat inainte de caderea dictaturii.

Asadar, Romania, stat NATO de aproape zece ani nu a reusit inca sa-si securizeze suficient de bine operatiunile care tin direct de interesul national. Ramine de vazut daca e vorba de neglijenta, sabotaj sau chiar de interventii ale unor forte straine, cum avertiza recent si Strategia de Nationala de Aparare.
XS
SM
MD
LG