Linkuri accesibilitate

Putin „dat jos” din Quadriga


Premiul Quadriga
Premiul Quadriga

Controversa în jurul premiului Quadriga se înteţeşte, însă unii analişti spun că relaţiile ruso-germane nu vor avea de suferit.


Controversa în jurul premiului Quadriga, acordat anual de către o fundaţie germană pe data 3 octombrie, data reunificării Germaniei s-a înteţit astăzi, cu declaraţiile făcute e ambasadorul Rusiei la Berlin. În anul acesta fundaţia anunţase că printre cei patru laureaţi se numără şi premierul Rusiei Vladimir Putin. Politicieni, intelectuali şi deţinători ai premiului au protestat faţă de această hotărîre. În consecinţă, sîmbătă, conducerea fundaţiei a anunţat că a decis contramandarea ceremoniei şi a acordării premiului din cauza „presiunii de nesuportat” la care a fost supusă. Despre reacţiile înregistrate la Moscova şi la Berlin, mai multe de la Oana Serafim.


Putin „dat jos” din Quadriga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct



Ambasadorul Rusiei la Berlin, Vladimir Grinin a declarat televiziunii publice germane ARD că decizia fundaţiei de a renunţa anul acesta şi la ceremonie şi la laureaţi este „indecentă şi lipsită de gust” şi o regretă foarte mult, dar că ea nu va afecta relaţiile dintre Germania şi Rusia.

La Moscova, purtătorul de cuvînt al premierului Vladimir Putin, Dmitri Peskov a declarat că guvernul rus va privi cu respect orice decizie a organizaţiei şi oricum, premierul Putin a primit multe premii internaţionale şi nu are nevoie de o noua recunoaştere...

Potrivit regulamentului fundaţiei care acordă acest premiu, el îi recompensează pe cei care sunt „modele de urmat pentru iluminarea, dedicaţia şi binele public”. Printre foştii laureaţi se numără ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, cancelarii Germaniei Helmut Kohl şi Gerhard Schroeder şi fostul preşedinte al Cehiei Vaclav Havel.

Criticii deciziei de a-i acorda premiul lui Vladimir Putin amintesc trecutul său de agent al KGB-ului în Germania comunistă, abuzurile comise în Cecenia şi situaţia din ce în ce mai proastă a libertăţii presei din Rusia. Alţii au vorbit despre faptul că premiul ar putea fi văzut ca un sprijin german pentru eventuala sa candidatură la preşedinţia Rusiei în alegerile de anul viitor.

Printre cei care au criticat decizia se număra şi copreşedintele partidului verzilor Cem Ozdemir, care şi-a dat demisia din consiliul de administraţie al fundaţiei, iar Vaclav Havel a ameninţat că va returna premiul său dacă el îi va fi acordat şi premierului Putin.

Vaclav Havel este unul dintre criticii cei mai constanţi ai premierului Putin, declarînd în urmă cu doi ani, într-un interviu cu ziarul Lidove Noviny că actuala conducere a Rusiei este formată din KGB-işti şi mafioţi care au preluat puterea.

Decizia fundaţiei de a renunţa şi la premii, şi la ceremonie, vine pe fundalul întîlnirii de astăzi şi mîine a preşedintelui Rusiei Dmitri Medvedev cu cancelara Germaniei Angela Merkel, şi analistul politic de la Moscova Vladislav Belov spune că relaţiile dintre Germania şi Rusia probabil că nu vor avea de suferit, dar pentru premierul Putin „este un afront, care îi murdăreşte imaginea internaţională”.

La Bruxelles, astăzi, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a vorbit despre „parteneriatul strategic” dintre ţara sa şi Rusia şi care nu se va destrăma din cauza unor „motive frivole”.

„Presupun că relaţiile germano-ruse nu vor avea de suferit pentru că Rusia nu e numai un partener strategic al nostru, dar şi un vecin şi noi dorim să avem o relaţie bună de colaborare. Da, avem opinii diferite în unele chestiuni, mai ales cînd e vorba de domnia legii. Încercăm să facem progrese şi în acest domeniu, dar în general relaţiile germano-ruse sunt de importanţă strategică şi nu trebuie să fie umbrite de trivialităţi, a spus şeful diplomaţiei germane.
XS
SM
MD
LG