Linkuri accesibilitate

În culisele blocajului de la CMC


O explicaţie a pauzei în activitatea Consiliului municipal Chişinău ar putea fi încercarea fracţiunilor democrate de a-şi recăpăta majoritatea.


Directorul agenţiei Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică, susţine că cele 3 componente ale alianţei nu s-au prezentat la prima şedinţă a CMC, deoarece speră să declanşeze alegeri repetate în consiliu.


Experţii despre blocajul din Consiliul municipal Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct



„Acum mingea este în terenul AIE şi depinde de ei cum vor gestiona această minge. Dacă certurile dintre ei la nivel înalt vor continua, s-ar putea să se găsească cineva care să vină la şedinţe. Ar putea cineva din ei doar să legifereze acest consiliu însăşi prin prezenţa sa la şedinţă. Ambele scenarii sunt la fel de posibile. Totul depinde de cum se vor dezvolta lucrurile în interiorul alianţei. Dacă emoţiile şi certurile vor predomina, s-ar putea să avem un consiliu funcţional în această componenţă. Dacă componentele alianţei vor bloca activitatea sau convocarea şedinţei de constituire, s-ar putea să avem alegeri noi.”

Editorialistul, Nicolae Negru, e de părere că partidele din alianţă nu pot dizolva Consiliului Municipal şi declanşa alegeri repetate, deoarece nu au majoritatea voturilor necesare.

„Deci la a treia şedinţă dacă se prezintă toţi comuniştii, ei au 26 de mandate, atunci nu se dizolvă consiliul municipal, adică eu nu văd cum ar putea ei să dizolve consiliul municipal, dacă cineva de la comunişti, trece, adică trădează, migrează mai bine zis în altă formaţiune sau devine independent şi nu se prezintă nici el, atunci da, ar putea. Iarăşi poate fac nişte scheme ceva, dar nu îmi dau seama ce ar putea să facă, dacă nu au majoritatea.”

Şi analistul politic de la portalul Ava.md, Vitalii Andrievschi, susţine că partidele din AIE caută posibilităţi de a obţine majoritatea în consiliu prin „cumpărarea” unor consilieri comunişti.

„Sunt 2 explicaţii, pe de o parte, ei manifestă o atitudinea negativă faţă de comunişti şi nedorinţa lor de a accepta majoritatea comunistă. Pe de altă parte, ei caută posibilităţi de a cumpăra un vot pentru a obţine majoritatea în consiliu, deoarece urmează numirea preşedinţilor de comisii şi fracţiunea care deţine majoritatea, va avea prioritate în acest sens. Acesta este motivul, ei speră că vor reuşi să schimbe majoritatea în Consiliul Municipal prin cîştigarea unor voturi de la comunişti.”

Vitalii Andrievschi nu exclude că partidele din alianţă vor reuşi în cele din urmă să atragă cîţiva consilieri comunişti de partea lor şi să obţină majoritatea în Consiliu Municipal.
Previous Next

XS
SM
MD
LG