Linkuri accesibilitate

Marian Lupu, despre viitorul AIE


Marian Lupu
Marian Lupu

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, preşedinte interimar şi speaker al Parlamentului, într-un interviu cu Valentina Ursu.


Majoritatea comentatorilor politici caută răspunsuri la întrebările legate de viitorul Alianţei pentru Integrare Europeană - 2, o alianţă tripartită între Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat, Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu şi Partidul Democrat al preşedintelui interimar si speaker al Parlamentului, Marian Lupu. Alianţa pare astăzi mai fragilă ca niciodată după declaraţiile din această săptămînă ale premierului şi replicile pe care le-a primit mai ales din partea liberalilor. Valentina Ursu a stat de vorbă pe îndelete cu Marian Lupu, liderul Partidului Democrat despre... viitorul Alianţei pentru Integrare Europeană.


Marian Lupu răspunde întrebărilor Valentinei Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:08 0:00
Link direct



Marian Lupu: „Tot ce se întâmplă săptămânile acestea per ansamblu reprezintă căi pentru unul din trei mari scenarii posibile, încotro bate protagonistul acestor acţiuni. Calea că vrea o discuţie constructivă abordând de această manieră întrebările este mai puţin probabilă. Cu toate că vreau să vă spun că Partidul Democrat şi partenerii Partidului Liberal sunt dispuşi pentru un dialog constructiv şi să lucrăm împreună. Fiindcă o alianţă este o guvernare în echipă. De ce zic eu că mai puţin cred în sinceritatea acestor propuneri? Fiindcă nu văd bariere nici în calea problemei de a discuta şi a face acţiuni în contextul eficientizării activităţii Alianţei, în contextul combaterii corupţiei, în contextul altor reforme, care toate ele sunt fixate în programul de guvernare.”

Europa Liberă: Liderul PLDM, Vlad Filat, a înaintat mai multe condiţii, care au drept scop combaterea corupţiei şi reforma justiţiei. Şi asta pentru că Guvernul ar fi cu mîinile legate.

Marian Lupu: „Parlamentul săptămâna trecută a luat în dezbatere strategia naţională pentru combaterea corupţiei. Joia viitoare va fi adoptată. Prezentarea luptei cu corupţia ca un instrument politic, foarte selectivă, aruncând învinuiri doar în adresa partenerilor de coaliţie – eu şi în trecut am declarat-o, asta nu este luptă cu corupţia. Toate sondajele de-a lungul anilor ne arată, că oamenii se plâng, în cea mai mare parte, pe corupţie în asemenea sisteme ca poliţia, vama, fisc, sistemul de ocrotire a sănătăţii, administraţie publică, justiţie. Atunci, când vorbim serios de combaterea corupţiei şi toţi suntem angajaţi, motivaţi este o bătaie într-o uşă deschisă. Aceste subiecte trebuiau şi trebuie şi în continuare să fie discutate la modul cel mai serios, de văzut ce nu merge, unde nu merge, de ce nu merge.”

Europa Liberă: Dar ce nu merge şi de ce nu merge?

Marian Lupu: „Motive... păi uite acuși ajungem. Nu gândesc că există imposibilitate de a discuta şi că Alianţa este în asemenea măsură nefuncţională. Alianţa este funcţională, mecanismele sunt funcţionale, problema este în dorinţa de a te folosi de aceste mecanisme. Deci, scenariul numărul unu, ca să conchid, este să ne aşezăm şi să discutăm. Nu prea cred în acest scenariu. Fiindcă noi nici nu am început încă discuţiile, dar la mine pe masă, în biroul preşedintelui Parlamentului, este deja un proiect de lege, iniţiat de PLDM, privind modificarea la Legea Guvernului, privind lichidarea prezidiului Guvernului şi schimbarea modalităţii de vot. Întrebarea mea este: acţiuni, pe de o parte, pe de altă parte invitaţii la menţinerea Alianţei, la discuţii colegiale, care nu se leagă una cu alta. De aici mergem la scenariul numărul doi, care este posibil urmărit de către protagonistul acestor declaraţii.”

Europa Liberă: Care este premierul Filat. Dar se creează impresia că PD şi PL ar face front comun împotriva PLDM-ului.

Marian Lupu: „Încercarea de a forma un fon negativ în adresa partenerilor şi pe calea unor ameninţări, că fiţi atenţi, dacă nu, eu fac alianţă cu comuniştii, ca să ne bage în frică şi pe această cale să încerce să schimbe definitiv acordul politic, semnat pe data de 30 decembrie anul trecut.”

Europa Liberă: Bine, dar el ar putea să spună că PD şi PL îl împing în braţele comuniştilor.

Marian Lupu: „Aici e şi nevoia de discuţii şi eu aş insista, precum am propus la şedinţa consiliului Alianţei, că de aici încolo toate discuţiile noastre pe marginea acestor subiecte strategice, care vizează interesul ţării, să fie publice, cu accesul liber al presei. Lumea să vadă cum discutăm şi ce discutăm, evident în cadrul consiliului Alianţei. Iată eu vreau să vă aduc nişte argumente, fiindcă este uşor să vii şi să învinuieşti pe cineva, dar să nu prezinţi nici o propunere, nici un argument, şi nici o soluţie. Eu vă spun o statistică: de la începutul anului, prin intermediul prezidiului Guvernului au fost trecute circa 500 de proiecte de acte normative şi doar maximum în patru proiecte au fost discuţii şi puncte contradictorii. Din 500. La alte subiecte nu au fost discuţii nici la prezidiu, nici la Guvern, ca să vorbim despre blocaje sau bariere. Şi vreau să vă spun că una din aceste discuţii contradictorii a fost pe marginea unei legi, privind corpul de control.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, dar de ce nu ştie stânga, ce face dreapta? Sau cum e?

Marian Lupu: „Nu este vorba de necoordonare. Este vorba de o încercare de a concentra o deplină putere de stat într-o singură mînă. Dacă noi ne-am angaja toţi împreună să vorbim despre democraţie, democraţia înseamnă separarea puterilor şi asigurarea unui echilibru. O să citez doar un autor, care se numeşte Nicolae Negru: „Primul ministru are un handicap evident: nu reuşeşte să adune în jurul său adepţi, ci doar subordonaţi. Greşisem când îi atribuisem capacitatea de a forma şi a lucra în echipă. Mai cu seamă cazul Tănase trebuia să-i dea mult de gândit.” Eu cred că nu e nimic de adăugat aici. Ca să închei: în caz dacă se ţinteşte al doilea scenariu – scenariul de intimidare, presupunându-se că setea noastră de putere este atât de mare.”

Europa Liberă: Setea noastră – setea cui?

Marian Lupu: „Setea partenerilor de putere, să fie la putere este atât de mare că ne va putea folosi pur şi simplu în acest caz, adunându-şi absolut toate atributele din acest stat şi dezechilibrând un sistem de gestionare, în cazul acestui scenariu, dacă este luat în calcul, vreau să spun deschis – greşeşte amarnic. Noi suntem foarte constructivi ca parteneri, noi ştim să lucrăm în echipă. Partidul Democrat şi eu am trecut prin situaţii grele, situaţii când eu nu, cum spune premierul că nu are marjă de manevră, eu nu aveam nici o capacitate de a influenţa în mod direct lucrurile pe timpul anilor 2009-2010. Şi atunci, venind cu responsabilitate pentru Alianţă, am consolidat-o. Fiindcă nu de poziţionarea proprie, dar de capacitatea de a munci în echipă totul depinde ca rezultat. Deci, noi nu suntem pe cale să ne speriem, să facem tot felul, nu că de cedări, dar să adoptăm nişte decizii care contravin principiilor şi Alianţei, principiilor unei orânduiri democratice şi a unei bune funcţionări a Alianţei. Pe care motiv în mod public o spun: dacă se contează pe acest scenariu, el nu va trece.”

Europa Liberă: Domnul Filat a cerut o evaluare de către fiecare componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană a miniştrilor delegaţi în Executivul republican. Ce ar însemna această evaluare?

Marian Lupu: „Evaluarea hai s-o facem pe criterii profesionale. Şi să facem nu evaluări de ministere doar, dar să facem şi evaluarea activităţii Guvernului per ansamblu şi a domnului prim-ministru ca atare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca lider PD, sunteţi mulţumit de activitatea miniştrilor pe care i-aţi delegat în cabinetul de miniştri?

Marian Lupu: „Dar eu consider că toate aceste întrebări sunt de o importanţă secundă. Şi îmi continui ideile mele. Scenariul trei: că PLDM-ul deja a adoptat o decizie şi face alianţă cu Partidul Comuniştilor. În această situaţie noi n-o să-i ţinem de mână. Un lucru vreau să spun că într-un asemenea scenariu Partidul Democrat n-o să participe. Noi ne ducem în opoziţie. Şi există cel de-al patrulea posibil scenariu: atunci când se spune de ochii lumii una, dar se face alta. Asta ar însemna că tot ce se întâmplă în ultimele săptămâni nu este altceva, decât un început de campanie pentru alegerile parlamentare anticipate, pe care unii ar dori să le genereze. Că altfel cum s-ar înscrie, că pe de o parte se declară că Alianţa trebuie menţinută, iar pe de altă parte, chiar şi în sânul Guvernului cu lunile miniştrii nu discută cu premierul, fiindcă nu pot să dea de el? Avem la nivel central consiliul Alianţei, adunat cu mare greu de fiecare dată. În teritoriu se formează alianţe care nu sunt oficial declarate. Atunci când se votează reciproc în unele raioane – PLDM-ul votează cu PCRM, în altele PCRM votează PLDM – nu poţi fi pe jumătate gravidă. Deci noi, într-o anumită măsură am putea aici să constatăm un rezultat al unui extrafamilial coitus, sau verde-roşu. Întrebarea mea este: la nivel de declaraţii se spune că alegeri anticipate ar fi o catastrofă, dar pe de altă parte ceea ce vedem în teritoriu e o cu totul altă situaţie. S-au purtat deja discuţii că chiar în situaţia în care unele circumstanţe, unele condiţii ar putea să ne deschidă calea pentru votarea şefului statului de sine stătător, deja ni s-a dat de înţeles că nu se va merge la acest pas din partea unora din colegii noştri. Deci, vă daţi seama, să ai posibilitatea – să nu vrei să o faci. Ne închipuim situaţia că toate aceste vorbe sunt vorbe, că nu se găseşte limbaj comun în privinţa nici uneia candidaturi pentru funcţia de preşedinte şi atunci tot ce se întâmplă astăzi ca tam-tam, nu este altceva decât acţiuni de pregătire a campaniei electorale pentru alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Admiteţi şi o altă variantă că şeful statului ar putea fi ales de către comunişti şi PLDM-işti?

Marian Lupu: „Admit. Dar în acest caz domnul Voronin, care este vulpoi bătrân şi şmecher, va dori să se reasigure, să ia garanţii. Şi gândesc eu că această garanţie pentru dânsul ar fi unele proceduri de vot comun în Parlament pe marginea unor legi concrete, prezentate ori de comunişti, ori de liberal-democraţi şi pe această cale să-i atragă deja în aria lui de influenţă şi să arate societăţii că chiar dacă nu este nimic declarat, de facto există o înţelegere, există o alianţă.”

Europa Liberă: Dar dacă înţelegerea aceasta oficială sau neoficială există, Alianţa mai poate exista, Alianţa pentru Integrare Europeană?

Marian Lupu: „În cazul în care în spatele partenerilor un asemenea acord, şi din informaţii precum că un asemenea acord, dacă nu sută la sută, 90 la sută ar fi fost pus la cale, într-o asemenea situaţie lucrurile cred că vorbesc de la sine.”

Europa Liberă: Şi totuşi, domnule Marian Lupu, eu vreau să vă întreb: în asemenea condiţii poate fi reluat dialogul între putere şi opoziţie? Este nevoie? În ce condiţii trebuie de reluat un dialog între AIE şi PCRM?

Marian Lupu: „Evident că trebuie să fie condiţii de dialog între putere şi opoziţie. Şi în Parlament şi pe marginea unor legi, discuţii, dezbateri. Un dialog sincer, un dialog constructiv. Nu un dialog bazat pe interese ascunse, deghizate, machiaveliste, nu pe nişte interese mai înguste, de partid. Şi atunci când discuţi cu opoziţia, trebuie să mai vezi ce reprezintă opoziţia şi care-i sunt valorile promovate, fiindcă haideţi să ne aducem aminte...”

Europa Liberă: Dar se face trimitere că şi ei sunt reprezentaţi de 40 la sută din populaţie ţării.

Marian Lupu: „Ar trebui frumos de explicat un lucru: de ce cu doi ani în urmă se venea cu sloganul „Fără Voronin, fără comunişti!”, iar acum un an aici, în sala plenului Parlamentului Voronin ţipa la protagonistul acestor acţiuni.”

Europa Liberă: La domnul Filat.

Marian Lupu: „De la tribuna centrală şi citez: „Paţan, mî s taboi ieşcio razberiomsea”, ca timp de un an de zile lucrurile să se schimbe? Oare s-a schimbat domnul Voronin atât de mult? Oare s-a schimbat domnul Marc Tcaciuc? Ori domnul Reşetnicov, Petrenco, Munteanu şi alţii? Evident că nu s-a produs nici o metamorfoză în acest sens.”

Europa Liberă: Dar cu alte ocazii chiar şi Dumneavoastră, când purtaţi negocieri cu PCRM, spuneaţi că e cazul să mai cedeze cineva.

Marian Lupu: „Absolut, doar că în decembrie, când purtam negocieri, le purtam deschis, cu camerele de luat vederi la ieşire. Nu le purtam pe ascuns şi nu le purtam atunci când era semnat un acord politic cu partenerii mei.”

Europa Liberă: La ce putem să ne aşteptăm? Ca să punem punct.

Marian Lupu: „La ce putem să ne aşteptăm? Cred că putem să ne aşteptăm la scenariul numărul doi, trei sau patru.”

Europa Liberă: Cum poate fi atrasă opoziţia comunistă în procesul de luare a deciziilor?

Marian Lupu: „Păi nu ştiu. Eu cred că cel care a venit cu asemenea propuneri, trebuie să vină şi cu soluţii.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră credeţi că e posibil?

Marian Lupu: „Vreau să văd soluţiile, ca să pot spune – e posibil, sau nu e posibil acest lucru.”

Europa Liberă: Sincer: aţi mai vrea să discutaţi cu liderul comuniştilor Vladimir Voronin? Şi dacă da, ce anume?

Marian Lupu: „În asemenea condiţii, să sari: hai şi-om discuta, eu gândesc că pentru un politician şi pentru o formaţiune politică ar fi fost mai mult un semnal de slăbiciune, a lipsei de rezistenţă. Pe care motiv eu consider că nu trebuie să ne precipităm, timp este pentru a vedea care din cele trei scenarii va lua foc.”

Europa Liberă: Se zice că acum domnul Filat nu luptă împotriva Dumneavoastră, sau a domnului Ghimpu, ci împotriva domnului Plahotniuc. Vă deranjează această neînţelegere între aceşti doi colegi de coaliţie Plahotniuc-Filat?

Marian Lupu: „Mă întristează şi mă pune pe gânduri că anume acest lucru este pus în centrul atenţiei. Fiindcă noi ar trebui să luptăm pentru dezvoltarea economică, dezvoltarea socială. În mare parte, opinia mea este că toată această istorie este inventată pentru a distrage atenţia de la problemele adevărate, problemele reale. Ce ştiţi Dumneavoastră despre reformele în agricultură? Noi în Parlament nici un proiect de lege nu am primit.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră ce ştiţi?

Marian Lupu: „Nici eu nu ştiu nimic, fiindcă nu se discută. În Parlament nu vine nici o lege. Nu vine nimic privind reformele necesare în sistemul vamal, care este o cerinţă foarte şi foarte importantă pentru acordul de liber schimb. Pachetul de politici bugetar-fiscale, care ani de zile se adopta la Parlament până la sfârşitul lunii iulie.”

Europa Liberă: Până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară.

Marian Lupu: „Uitaţi-vă ce se întâmplă – businessul - nu ştie, economia - nu ştie, administraţie publică centrală, locală – nu ştie care va fi politica fiscal şi bugetară. A porpos, când vă vorbeam despre alegeri anticipate, pe care ar putea să şi le dorească unii şi să fie un început de campanie, vine cu un argument foarte puternic: da de ce oare, ca şi în anul 2010 nu vine în Parlament politica fiscală, iar în toamnă, până la 1 octombrie nu a venit legea bugetului? Nu se repetă oare situaţia când cineva vrea să provoace alegeri anticipate? Fiindcă logica dânsului, sau a lor, a acestei echipe, ar fi următoarea: bine, acum nu vreau să fac coaliţie cu comuniştii că o să mă taxeze. Hai să vedem care va fi situaţia după alegeri anticipate. Şi atunci poate găsim o explicaţie. Şi uitaţi-vă, dacă e scenariul patru, cât cinism e să spui că e dramă alegerile anticipate, însă pe de altă parte să mergi să le generezi. Eu cred că în timpul cel mai apropiat, în câteva săptămâni se va arăta ce se întâmplă, care este adevărul şi vom fi martorii acestui deznodământ.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi înţeles clar că domnul Filat vă sugerează să vă retrageţi cumva candidatura de la funcţia supremă în stat, de la cea a şefului de stat?

Marian Lupu: „Mie mi-a plăcut foarte mult ideea că puterea nu trebuie să fie personificată. Nici una din ramurile puterii. Nici Preşedinţia, nici Guvernul, nici Parlamentul. De exemplu, ar fi o variantă interesantă, când, dacă asta e situaţia, noi toţi trei lideri ai trei partide ne retragem, formăm un Guvern de tehnocraţi. Eu la fel mă duc din funcţia de preşedinte şi găsim aici pe cineva care să conducă, un decan de vârstă. Premierul actual îşi caută şi el de treabă, domnul Ghimpu deputat în sală. Venim la o altă conjunctură, nepersonificată. Profesionişti, specialişti să lucreze, iar noi să-i susţinem. Scenarii sunt multe. Sau de exemplu, propunerea de a scoate din legea Guvernului prezidiului şi a schimba modalitatea de vot. Ştiţi ce înseamnă a schimba modalitatea de vot? Să se voteze hotărârile de Guvern în loc cu majoritatea membrilor Guvernului, votul să fie cu majoritatea celor prezenţi, fiindcă Guvernul să poată emite hotărâri. Ce se întâmplă? Se reduce la posibilitatea ca doar o pătrime din membrii Guvernului să adopte hotărâri. Nu cred că aceasta este democraţie. Lucrurile astea vorbesc despre altceva. Însă, dacă colegii noştri vin cu două propuneri la Legea Guvernului, noi venim să-i ajutăm şi le spunem: Legea Guvernului este învechită, ea a fost adoptată, nu ştiu, pe la mijlocul anilor 90. Haideţi să ne aşezăm să facem o lege completamente nouă, una modernă, ţinând cont de rigorile europene. Şi iată aşa, pas cu pas, în condiţiile în care şedinţele consiliului Alianţei toţi vor cădea de acord să fie publice. Credeţi-mă că foarte multe lucruri interesante ar fi cunoscute, utile pentru societate. Sau un alt caz – bârfe, discuţii, cu referinţe la procurorul general, cumpărare de posturi. Pe mine mă miră o asemenea poziţie, eu nu cred că este aşa. Dar dacă este să admitem că autorul acestor fraze are dreptate.”

Europa Liberă: Domnul Filat.

Marian Lupu: „Domnul Filat, întrebarea mea este: păi, dacă aşa a fost, cum de l-a înaintat pe domnul Urechean la funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi? Deci nu poţi fi pe jumătate gravid. Ori e laie, aici într-adevăr, ori e bălaie. Ori eşti consecvent, ori nu.”

Europa Liberă: Pentru ca AIE tot e în chinurile facerii, rămâne Alianţa pentru Integrare Europeană? Rămâne această coaliţie de guvernare?

Marian Lupu: „Alianţa a fost şi este funcţională, pune la dispoziţie toate mecanismele necesare, nu există bariere, blocaje. Acele probleme unde putem să rezolvăm şi să îmbunătăţim funcţionarea Alianţei, haideţi s-o facem împreună. Cel mai important element este aici ca de această părere să fie toate trei componente şi să fie voinţă politică pentru aceasta.”
XS
SM
MD
LG