Linkuri accesibilitate

16.07 - Chișinău: Rudolf Perina, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău despre realitățile moldovene


Rudolf V. Perina, ambasadorul Statelor Unite
Rudolf V. Perina, ambasadorul Statelor Unite

După o sută de zile de guvernare comunistă, politica pe care o promovează pe plan intern noile autorităţi este confuză.





16 iulie 2001

Ora Moldovei.

Rudolf Perina, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău despre realitățile moldovene.

Dan Ionescu: Invitatul Clubului naţional de presă de la Chişinău din seara aceasta a fost ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Rudolf Perina. Cu acest prilej corespondentul nostru, Alexandru Eftodi, a adresat domnului ambasador câteva întrebări.

„Principalele probleme, care se pun în acest moment pentru autorităţile comuniste de la Chişinău, sunt restabilirea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat la Clubul naţional de presă ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Rudolf Perina. În anul viitor Chişinăul are de rambursat creditorilor externi o datorie care se ridică la două treimi din buget. Ambasadorul american a subliniat că reeşalonarea datoriei externe a Republicii Moldova este posibilă doar în cazul în care actualul Guvern va ajunge la o înţelegere cu FMI.

Rudolf Perina: „La sfârşitul acestei luni este aşteptată vizita Misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional. Pentru viitorul Republicii Moldova este foarte important să fie încheiat un acord de colaborare. Discuţiile pe care le-am avut cu oficialii moldoveni m-au convins că actualul Guvern doreşte restabilirea relaţiilor cu organismele financiare internaţionale. Sper ca Guvernul să se bucure şi de ajutorul Parlamentului, precum şi al altor factori de decizie.”

Ambasadorul Rudolf Perina a salutat începerea procesului de distrugere a tehnicii militare a grupului operativ de trupe ruse, cantonat în stânga Nistrului. El şi-a exprimat speranţa că Federaţia Rusă îşi va respecta angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul şi îşi va retrage până la sfârşitul anului viitor trupele şi armamentul din Republica Moldova.

Rudolf Perina consideră că în anul următor problema transnistreană va fi soluţionată definitiv. În orice caz procesul de reglementare va avansa mult, deoarece statele occidentale au obosit de acest conflict, a spus ambasadorul SUA. El a precizat că Occidentul este dispus să recurgă la presiuni economice asupra Tiraspolului în cazul în care autorităţile transnistrene se vor opune soluţionării conflictului.

Ambasadorul Statelor Unite a declarat că după o sută de zile de guvernare comunistă, politica pe care o promovează pe plan intern noile autorităţi este confuză.

Rudolf Perina: „Politica promovată în sectoare vaste nu este clară. Există decizii foarte importante, care urmează a fi luate în viitor. Nu este clar, de exemplu, ce se va întâmpla în agricultură, dacă va fi sau nu continuată reforma agrară, pe care Statele Unite au susţinut-o financiar până acum. Nu se ştie ce vor face noile autorităţi în domeniul administraţiei publice locale. Aşteptăm să vedem, care este politica economică generală, ce va fi promovată pe viitor.”

În acelaş timp Rudolf Perina a declarat că în politica externă se poate constatat o continuitate.

Rudolf Perina: „În planul politicii externe, dacă ţinem cont de acţiunile Guvernului, ci nu de vorbe, există o continuitate. În momentele, când a trebuit să ia decizii importante, autorităţile comuniste au procedat corect. Mă refer la aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului şi la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.”

În cadrul şedinţei de astăzi a Clubului naţional de presă, ambasadorul Rudolf Perina a anunţat că misiunea sa în Republica Moldova se încheie în curând, el urmând să părăsească Chişinăul la sfârşitul lunii septembrie. „Până atunci, însă, se pot întâmpla multe lucruri, aşa că nu-mi iau rămas bun acum”, a spus ambasadorul Statelor Unite.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG