Linkuri accesibilitate

Moldova - ţara „avantajelor” statistice


Moldova îl derutează pe un statistician suedez, venit de la Uppsala s-o ajute să se dezvolte corect.



Suedezul Hans Rosling, un renumit expert internaţional în domeniul statisticii s-a aflat zilele trecute la Chişinău unde a ţinut prelegeri despre dezvoltarea socială şi economică a Republicii Moldova. Intervievat de Diana Răileanu, expertul a făcut un „bilanţ” al avantajelor şi dezavantajelor ţării în acest moment:


O statistică a avantajelor şi dezavantajelor Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct



Despre statisticianul suedez Hans Rosling se spune că ar fi un „magician al cifrelor”. Expertul spune că s-a oprit asupra situaţiei din Republica Moldova pentru că a vrut să arate că: un nivel de educaţie înalt nu garantează oamenilor bunăstarea.

Hans Rosling
Hans Rosling: „Moldova este o ţară neobişnuită. De exemplu, femeile de aici au acelaşi nivel de educaţie ca şi femeile din Germania, însă salarii de 10 ori mai mici. De ce? Pentru că nu reuşiţi să transformaţi cunoștințele pe care le aveţi în venituri, nu ştiţi să le materializaţi. Micul business şi Guvernul nu funcţionează suficient de bine însă oamenii de aici au capacităţi foarte bune. Trebuie să învăţaţi să munciţi eficient. ”

Statisticianul Hans Rosling sugerează că pentru o creştere economică rapidă şi constantă Republica Moldova ar trebui să-şi îndrepte atenţia mai mult spre Orient decât spre Occident:

Hans Rosling: „Viitorul este în Asia. Ţara cu cea mai bună creştere economică în zonă este Turcia. Prin urmare, spre deosebire de alte ţări din Europa aveţi o poziţie foarte bună. Vindeţi legume Turciei, în loc să le cumpăraţi de la ei. Aveţi oameni foarte bine şcoliţi, deci anume ceea ce lipseşte Asiei. Ei au banii să plătească cunoştinţele voastre.”

În opinia lui Hans Rosling economia Republicii Moldova va începe să crească doar atunci când vor fi susţinute afacerile mici:

Hans Rosling
Hans Rosling: „Pe de altă parte, aveţi nevoie şi de un Guvern bun, care să încurajeze micul business, dar şi să controleze ca veniturile să fie la timp şi corect impozitate. Din taxe veţi putea dezvolta sistemul de educaţie. De asemenea, oamenii trebuie să fie încurajaţi să înveţe engleza. Suedia este o ţară mică, ca şi Republica Moldova. Ţările mici trebuie să înveţe limba de comunicare a ţărilor mari, mai dezvoltate. Cunoaşteţi rusa, acest lucru vă va fi de folos, dar învăţaţi engleza.”

Pentru dezvoltarea afacerilor, Hans Rosling crede că Moldova ar trebui să urmeze exemplul ţărilor Baltice, unde guvernele de acolo au încurajat emigranţii plecaţi peste hotare să se reîntoarcă acasă şi să deschidă noi afaceri.
XS
SM
MD
LG