Linkuri accesibilitate

Rusia şi SUA discută lucruri practice


Serghei Lavrov şi Hillary Clinton
Serghei Lavrov şi Hillary Clinton

Pe agenda vizitei lui Serghei Lavrov în SUA: Regimul adopţiilor, vizele, aderarea Rusiei la OMC şi scutul antirachetă american.



Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a încheiat aseară o vizită la Washington prin semnarea unor acorduri bilaterale referitoare la chestiuni practice ale relaţiilor cu Statelor Unite, cum sunt adopţiile internaţionale şi regimul vizelor. Mircea Ţicudean rezumă relatarea corespondenţilor EL:


Rusia şi SUA discută lucruri practice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct



Noile reglementări în privinţa adopţiilor, care-şi propun să asigure mai bine bunăstarea copiilor, prevăd că fiecare dosar va fi prelucrat de agenţii autorizate de Moscova, cu excepţia cazurilor când copilul este adoptat de rude din Statele Unite.

Se mai prevede de asemenea ca viitorii părinţi adoptivi să primească mai multe informaţii despre trecutul social şi psihologic al copilului, iar familiile care au adoptat copii să fie monitorizate mai bine.

Înţelegerea semnată aseară la Washington de ministrul rus de externe Serghei Lavrov cu secretarul de stat Hillary Clinton vine după mediatizarea unor cazuri de copii ruşi care au fost abuzaţi sau maltrataţi de părinţii adoptivi din Statele Unite.

Acordul semnat tot aseară în privinţa vizelor americane pentru ruşi prevede introducerea vizelor cu intrare multiplă pe trei ani oamenilor de afaceri şi turiştilor care îndeplinesc anumite condiţii, ca şi reducerea numărului documentelor pe care solicitanţii de viză trebuie să le prezinte la consulat. Acordul va intra în vigoare înainte de sfârşitul anului curent.

Hillary Clinton a spus că el va face posibilă dezvoltarea comerţului bilateral, iar Serghei Lavrov şi-a exprimat speranţa că este primul pas spre eliminarea vizelor.

Lavrov şi Clinton au mai semnat acorduri în domeniul cercetării expunerii la radiaţii şi al cooperării în controlul traficului aerian şi maritim.

Diplomaţii americani şi ruşi au dat tot ieri lumină verde unei înţelegeri privind eliminarea unor mari depozite de plutoniu, suficiente pentru crearea a 17.000 de bombe atomice.

Hillary Clinton a salutat toate aceste acorduri ca pe o confirmare a îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale şi a cooperării pe arena internaţională. Clinton a spus că Statele Unite şi Rusia conlucrează nu doar pe plan bilateral, ci şi multilateral, în chestiuni importante ca lupta împotriva terorismului şi neproliferarea.

Corespondenţii EL spun că în vreme ce Lavrov şi Clinton lăudau în faţa presei evoluţia relaţiilor bilaterale, la Washington aveau loc cu uşile închise discuţii mai tensionate, asupra unor subiecte controversate, cum ar fi dorinţa Rusiei de a fi admisă în Organizaţia Mondială a Comerţului.

La conferinţa de presă de aseară, Lavrov a spus că a primit asigurări de la preşedintele Obama, care îl primise la Casa Albă ceva mai devreme. Lavrov a spus că el şi preşedintele Obama au fost de acord că problema admiterii Rusiei în OMC trebuie tranşată cât mai curând. Ministrul de externe rus a adăugat că la Washington există voinţă politică pentru acceptarea Rusiei în organizaţie şi că de acum va fi nevoie ca experţii să decidă chestiuni de ordin practic.

Dar oficiali americani din domeniul comerţului spun că înainte ca Washingtonul să-şi dea acordul, Rusia va fi nevoită să rezolve mai multe probleme spinoase, de la protejarea drepturilor intelectuale până la tarife vamale.

Numeroşi membri ai Congresului american au atras atenţia că a permite intrarea Rusiei în OMC ar fi un cadou pe care Moscova nu-l merită, pentru că nu respectă drepturile omului şi nu combate corupţia.

Vizita lui Lavrov la Washington a atins şi un alt subiect sensibil, anume proiectul scutului american antirachetă. Înaintea discuţiilor cu liderii americani, Lavrov spunea la 12 iulie că acesta este „cel mai mare iritant” în relaţiile bilaterale.

După discuţii, nici Clinton, nici Lavrov nu au făcut declaraţii detaliate pe acest subiect, dar şefa diplomaţiei americane a sugerat că Washingtonul şi Moscova pot găsi „limbaj comun” şi în această privinţă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG