Linkuri accesibilitate

Doi ani de guvernare AIE, la 20 de ani de Independenţă


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Actuala guvernare s-a adaptat la vechiul sistem, punându-l în propriul serviciu, în loc să-l modifice substanţial.



Istoricul şi analistul Gheorghe Cojocaru pune într-o perspectivă istorică discursul de marţi al premierului Vlad Filat. După jumătate de an de guvernare în Alianţa pentru Integrare Europeană II, primul ministru a spus că guvernul de coaliţie funcţionează prost din cauza intereselor de partid şi de grup, că mafiotizarea este un pericol mai mare pentru Moldova decât comunismul şi că numai prin dialog cu opoziţia comunistă poate fi depăşită criza politică, alegându-se un şef al statului de compromis, altul decât Marian Lupu. Într-un interviu cu Vasile Botnaru, aşadar, istoricul Gheorghe Cojocaru priveşte analiza premierului dintr-o perspectivă istorică.

Gheorghe Cojocaru: „Ieșirea la rampă a premierului Vlad Filat pentru a se pronunța public asupra situației din interiorul Alianței pentru Integrare Europeană, asupra stării de fapt a societății sau asupra unor obiective de maximă importanță pentru depășirea crizei constituționale și relansarea reformelor este un act politic aproape fără precedent în istoria din ultimii zece și mai mulți ani ai Republicii Moldova. Acest act, ca un gest de responsabilitate și un semnal de avertizare, totodată, ar trebui privit, probabil, nu numai prin prisma evoluțiilor actuale, ci și, mai ales, prin prisma realizărilor sau insucceselor Republicii Moldova la douăzeci de ani de la declararea Independenței de stat.”

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct


Europa Liberă: Oare e posibil să îi preocupe pe guvernanţi bilanţul celor două decenii după ce că dau senzaţia supravieţuirii de azi pe mine?

Gheorghe Cojocaru: „Nu putem ști cu siguranță, nici în discursul premierului nu este invocată direct această perspectivă, dar, un om politic responsabil nu poate pierde din vedere contextul general al evoluțiilor, cu atât mai mult că în procesul consultărilor cu societatea civilă și mediul academic primul ministru a declarat în mod repetat că ajunge cât s-a ratat în acești 20 de ani de independență și că este strict necesară o nouă abordare, un nou ritm de dezvoltare și o nouă conceptualizare a perspectivelor de ansamblu ale societății.

Fiind un om politic pragmatic, sigur, că analiza sa pleacă de la niște lucruri concrete, de la lipsa de comunicare, nemulțumirile sau de la blocajele din sânul Alianței, iar faptul că anul acesta se vor marca 20 de ani de la adoptarea Declarației de Independență este un bun prilej pentru a încerca o abordare și dintr-un punct de vedere mai larg.”

Europa Liberă: Dacă tot căutaţi simetria sau magia cifrelor vom observa că la 20 de ani de la Declarația de Independență se vor împlini doi ani de la instalarea Alianței liberal-democrate la guvernare. A sosit deja ora bilanțurilor?

Gheorghe Cojocaru: „Un om politic responsabil, un prim-ministru sau un șef de stat ar trebui să facă aceste bilanțuri în fiecare zi, nu o dată la doi sau la 20 de ani și să analizeze autocritic propria sa activitate. Da, este adevărat că actuala guvernare a moștenit un regim croit după tiparele comuniste, dar tot atât de adevărat este și faptul că ei îi revine responsabilitatea de a se fi adaptat la acest sistem și de a fi urmărit să și-l pună în propriul serviciu în loc să opereze modificări de substanță. Bilanțurile și concluziile și le fac oamenii înșiși și ele deocamdată nu sunt nici pe departe cele scontate …”

Europa Liberă: Prin urmare e logic să vă întreb pe şleau: are Alianța pentru Integrare Europeană resurse să supraviețuiască?

Gheorghe Cojocaru: „Are, dacă cei trei lideri vor ști să abordeze această chestiune a depășirii crizei constituționale și relansării Alianței cu multă inteligență și responsabilitate, mai ales, având în vedere speranțele investite în ea, precum și faptul că o alternativă democratică astăzi nu există. Dacă până acum liderii Alianței au făcut exces de zel atacându-se reciproc, iată că a sosit timpul să arate maturitate politică și disponibilitate pentru compromis, pentru că este în joc și soarta lor politică, dar și destinul încă neîmplinit democratic al Republicii Moldova la 20 de ani de la declararea Independenței de stat”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG