Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Căldură mare și platouri de televiziune


Evenimente ce se înscriu în tradiţii româneşti seculare: participanţii făuresc „planuri din cuţite şi pahare” ....


Cînd aerul devine de nerespirat şi cînd asfaltul se topeşte poţi să mai ai pretenţii la o viaţă politică vie şi consistentă? În plus, multe instituţii sînt în vacanţă şi chiar dacă n-ar fi, pe căldurile astea nimeni nu mai are chef de iniţiative politice. Doar seara, pe răcoare, la televizor, vedetele cunoscute sînt la locul lor. Pînă una-alta, mai nimic nu s-a schimbat la Antena 3 şi la Realitatea, de parcă nu atmosfera ci actualitatea ar fi fierbinte.


Jurnal de corespondent: Iaşi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct



Opoziţia vine şi bombardează zilnic partidul de guvernămînt, cu sprijinul neprecupeţit al ziariştilor aflaţi în platou. Orice subiect e bun, totul e să fie pe înţelesul maselor largi. Pînă şi un meci de box transmis sîmbătă seara a fost un prilej de lovituri politice sub centură şi de acuzaţii fără noimă dar plauzibile dacă le înscriem într-o logică a calomniei.

Din cînd în cînd, un eveniment monden vine să aducă o pală de aer proaspăt. De multă vreme nunţile, botezurile, aniversările şi nici, vai, înmormîntările nu mai sînt evenimente intime. Ele sînt trăite la vedere, în faţa publicului spectator, precum mariajurile princiare. Aşa ajungi să afli că nu numai regina Angliei ci şi miliardarul Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, foloseşte de ziua aniversară o caleaşcă, şi că a angajat-o să-i cînte, pentru eveniment, la reşedinţa lui de la Snagov, pe Patricia Kaas.

Caleaşca e la modă. O caleaşcă, foarte sofisiticată, au folosit şi ziarista Gabriela Vrînceanu-Firea împreună cu primarul comunei Voluntari la nunta lor cu sute de invitaţi. Primarul e un personaj puţin cunoscut dar ziarista e o vedetă media. Are emisiune pe Antena 3, post ce face parte din trustul lui Dan Voiculescu, Antena 3, acolo unde Băsescu şi guvernul Boc sînt tocaţi mărunt, zilnic şi metodic.

Reportajele TV au surprins cîteva secvenţe de la nunta ziaristei, din care ne putem face o idee privind calitatea invitaţilor. Lume bună, ce mai. Naşi au fost dl şi dna George Becali, foarte pătrunşi de misiunea lor şi foarte mulţumiţi că mirii sînt credincioşi practicanţi. Dintre invitaţi, s-a detaşat Adrian Năstase, iar imediat după el Corneliu Vadim Tudor. Nici într-un caz, nici în celălalt, problemele de natură juridică nu par să afecteze buna reputaţie a personajelor. Un post TV a pretins că la nuntă ar fi venit şi ministrul apărării, lucru de care Becali a profitat pe loc, abordîndu-l în chestiunea stadionului Ghencea, stadion disputat de armată şi de clubul Steaua. Iată cum astfel de evenimente se înscriu în tradiţii româneşti seculare: participanţii făuresc „planuri din cuţite şi pahare” ....
XS
SM
MD
LG