Linkuri accesibilitate

AIE, după mesajul premierului


Arcadie Barbăroşie: „Dacă acest guvern nu este eficient, de ce acest lucru nu s-a clarificat pe interiorul alianţei?”


Ieri, premierul Moldovei şi liderul partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, într-o conferinţă de presă a vorbit despre problemele pe care le are cu înfăptuirea programului său de guvernare tocmai cu partenerii din Alianţa pentru Integrare Europeană. Filat a spus că dacă reformele democratice nu au suficient sprijin în parlament, atunci ar putea exista posibilitatea unor alegeri anticipate. Filat a vorbit şi despre riscurile pe care le–ar reprezenta o astfel de variantă. Astăzi a primit replica partenerilor la guvernare, dar şi a opoziţiei comuniste. Liliana Barbăroşie, relatează.


AIE, după mesajul premierului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct



Deşi îi dă dreptate în multe privinţe premierului, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, găseşte inexplicabilă ezitarea lui Vlad Filat de a-şi clarifica mai întîi poziţia pe interiorul alianţei, şi abia pe urmă - în public:

„Guvernul într-adevăr nu este eficient în AIE-2, spre deosebire de AIE-2. Vlad Filat este într-adevăr pus mai mult ca aliaţii săi de a da explicaţii în faţa partenerilor de dezvoltare de ce nu merg lucrurile cum se cuvine. Dar dacă acest guvern nu este eficient, de ce acest lucru nu s-a clarificat pe interiorul alianţei? Înseamnă aceasta că Filat vrea să-şi asigure un suport pentru nişte paşi ulterior, sau aceasta înseamnă că după ce PLDM a pierdut 7 la sută în alegerile locale în comparaţie cu alegerile parlamentare, Vlad Filat vrea să-şi consolideze imaginea personală?”

Analistul consideră că viitorul alianţei depinde acum de flexibilitatea de care vor da dovadă componentele ei:

Arcadie Barbăroşie
„Eu îmi amintesc cîte şedinţe ale consiliului nu au avut loc din cauză că premierul nu venea la ele. De aceea, ar fi bine ca premierul să facă un pas înapoi şi să vină la consiliu. Partenerii, pe de altă parte, la fel ar trebui să facă un pas înapoi şi să cadă de acord cu unele propuneri ale premierului şi aici mă refer în primul rînd la reevaluarea miniştrilor lor. Iar premierul să concretizeze pretenţiile sale. Să spune foarte clar de ce crede că procuratura este politizată, şi tot aşa mai departe.”

Arcadie Barbăroşie exclude posibilitatea unei viitoare coaliţii dintre partidul premierului şi cea a comuniştilor, dacă se rupe actuala coaliţie:

„Nu cred, pentru că prea multe declaraţii a făcut personal împotriva unei astfel de coalizări. Mai degrabă va fi un fel de moment al adevărului – haideţi să vedem dacă putem merge înainte. Dacă nu, premierul a spus că poate să-şi dea demisia. Şi atunci el ar putea susţine un guvern din două partide, liberalii şi democraţii – un guvern minoritar…”

Anatol Ţăranu
Şi comentatorul Anatol Ţăranu, care vede în iniţiativa premierului o declanşare a unui plan mai amplu de luptă împotriva corupţiei, se declară absolut sigur că actuala ceartă dintre aliaţi nu se va solda cu o coalizare a liberal-democraţilor cu partidul comuniştilor. Iată însă ce crede comentatorul despre modul în care au răspuns aliaţii condiţiilor prim-ministrului:

„Dacă ei nu vor reseta alianţa, nu vor ridica gradul de eficienţă a alianţei, atunci ea fie se va destrăma, fie se va discredita în aşa măsură că va pierde susţinerea electoratului. Fiindcă Filat despre aceasta vorbeşte. E mai puţin important de ce percepţii subiective se conduce Filat – unii spun că luptă împotriva lui Plahotniuc, că încearcă să preia el nişte întreprinderi. Acum mai puţin asta contează, cît timp se luptă cu corupţia. Dar de la liderii celorlalte component eu de exemplu aştept să răspundă pe fondul problemei, nu pe formă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG