Linkuri accesibilitate

„Revendicările” lui Vlad Filat


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul ameninţă cu demisia, dacă AIE nu-i va susţine propunerile. În replică, speakerul Marian Lupu spune că Filat a promovat reforme minore.


Premierul Vlad Filat şi-a atacat partenerii de alianţă în această seară, pe liberali şi democraţi, spunând că interesele politice blochează reformele. Dar a dat asigurări că personal va face tot ce-i stă în putere pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate la toamnă. Relatează, Liliana Barbăroşie:


„Revendicările” lui Vlad Filat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct



Citîndu-l, aşa cum afirmă, pe unul dintre analiştii cu care s-a întîlnit în timpul consultărilor cu societatea civilă, prim-ministrul a afirmat că în acest moment Republica Moldova nu mai este ameninţată de pericolul comunizării, ci de cel al mafiotizării. Vlad Filat nu a spus clar pe cine are în vedere, dar din discursul său a fost foarte limpede că se referă la partenerii cu care a creat în urmă cu mai mult de jumătate de an o coaliţie. El a lăsat de înţeles că nemulţumirea-i vine din faptul că ar fi presat să facă concesii unor interese economice obscure ale partenerilor şi a dat exemplul unor întreprinderi de stat, care, aşa cum sugerează premierul, ascund multiple scheme frauduloase ce duc la majorări nejustificate de preţuri.

Prim-ministrul a mai reclamat blocarea reformelor legate de lupta cu corupţia şi a declarat că nu mai este dispus să tolereze această situaţie. El a declarat că este hotărît să le ceară aliaţilor anularea prezidiului executivului, structură creată în baza acordului de constituire a alianţei prin care liberalii şi democraţii controlează activitatea guvernului, şi renunțarea la principiul consensualităţii la votarea hotărîrilor executivului pe care îl convenise tot la creare cele trei partide constituante ale alianţei.

„Respingerea acestor propuneri va însemna lipsirea guvernului de sprijin politic şi va trebui să mă gîndesc ce decizie să iau,” a spus primul-ministru.

Vlad Filat va mai cere democraţilor şi liberalilor să-şi retragă miniştrii care nu-i fac, aşa cum afirmă premierul, decît opoziţie în guvern şi va insista pe depolitizarea instituţiilor de forţă cum ar fi procuratura sau centrul anticorupţie.

„În acest moment, nu mă confrunt cu opoziţia comuniştilor, ci cu cea a aliaţilor. Practic avem o alianţă în alianţă, adică o alianţă a democraţilor şi liberalilor împotriva liberal-democraţilor,” afirmă premierul.

Despre alegerile anticipate, Vlad Filat a spus că ele ar fi un dezastru, de aceea va face tot ce-i stă în puteri pentru ca anticipatele să fie evitate. Primul pas în acest sens a şi fost făcut, a anunţat Vlad Filat referindu-se la întîlnirea pe care a avut-o ieri cu liderul opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin.

„Întreruperea dialogului cu comuniştii a fost cea mai mare greşeală a alianţei. Întîlnirea de ieri demostrează că se poate duce un dialog civilizat cu comuniştii care să aducă la soluţionarea crizei politice.”

Vlad Filat crede că anticipatele pot fi evitate, iar pentru aceasta ar fi necesară o candidatură de compromis, agreată şi de comunişti, şi nu neapărat cea a democratului Marian Lupu stabilită de AIE la începutul guvernării.

Marian Lupu
Anticipînd declaraţia premierului, democratul Marian Lupu a calificat însă drept lipsite de temei acuzaţiile legate de blocarea reformelor.

„Este straniu să acuzi blocaje cînd reformele nu există nici în proiect. Mă refer la reforma educaţiei, a sănătăţii, reforma agricolă. Proiecte pur şi simplu nu sunt,” spune Lupu.

Speakerul mai afirmă că parlamentul este gata să renunţe şi la vacanţa de vară pentru a putea promova în termeni utili reformele necesare, numai că guvernul nu a înaintat pînă acum parlamentului decît cîteva proiecte minore, aluzie la legea privind lichidarea instanţelor economice şi cea legată de demonopolizarea exportului de metale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG