Linkuri accesibilitate

Economia Moldovei creşte, în ciuda recesiunii globale


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Moldova este ferită de criza datoriilor din zona euro, având o datorie publică de numai un sfert din PIB.



Iurie Gotișan: „Pare paradoxal sau nu, dar în pofida situaţiei din regiune economia Moldovei este pe creştere, cel puţin aşa arată statistica oficială. Or, nivelul de creştere economică pentru primul trimestru al anului curent a trecut de 8%, unic chiar în această zonă. Mai mult ca atît, exporturile sînt de asemenea în creştere, comparativ cu perioada similară a anului trecut, indiciu care de fapt arată că sectorul productiv îşi revine după ce intrase în derivă în 2009.”


Un punct de vedere de Iurie Gotişan



Europa Liberă: Pe cât de dependentă ar fi economia Republicii Moldova de evoluţiile din zona monedei euro?

Iurie Gotișan: „Sigur că situaţia în care se află zona euro este deloc favorabilă şi pentru Republica Moldova. Relaţiile comerciale ale Moldovei cu Uniunea Europeană sunt într-o proporţie destul de mare, cam 50 la sută, atât la importuri, cât şi la exporturi. Astfel, perturbaţiile din această zonă ar putea să afecteze şi relaţia cu Moldova mai devreme sau mai tîrziu. Pentru că atunci cînd ai un model de creştere bazat pe creditare în creştere rapidă, pe împrumuturi externe şi investiţii care adesea sunt și speculative, vulnerabilităţile sînt mari, pentru că aşteptările inflaţioniste şi diferenţialul dobînzilor sînt de asemenea destul de mari. Probabilitatea înaltă ca nivelul preţurilor pe plan mondial la produsele de bază, cum ar fi hidrocarburile sau prețurile la produse alimentare, să crească în anii ce vin și care este un factor extrem de potrivnic, care va lovi dur într-o economie încă consumistă, de tipul celei moldoveneşti. Nu cred cred că conjunctura din această zonă va face mari probleme Moldovei deocamdată, din simplu motiv ca aceasta nu este un jucător de talie la bursele sau pe pieţele financiare şi valutare regionale, cum ar fi chiar acea a României sau Bulgariei. Datoria publică a Moldovei administrată de guvern este în jur de 25% din PIB, un nivel mai mult decît acceptabil.”

Europa Liberă: În ultimele zile în Moldova se observă o apreciere sigură a monedei naţionale, a leului moldovenesc faţă de dolar, faţă de euro. Pe pieţele internaţionale euro totuși este în scădere. Aveţi o explicaţie?

Iurie Gotișan: „Piaţa valutară internă este destul de dependentă de ceea ce se întâmplă în exterior, astfel că mai devreme sau mai târziu toate acestea se răsfrâng şi asupra pieţei valutare locale, dat fiind faptul că aceasta este mai mult o situaţie temporară. Situaţia poate fi explicată din două puncte de vedere. În primul rând, sunt nişte factori obiectivi care fac presiuni asupra euro. Spre exemplu, de la începutul anului şi pînă în prezent moneda europeană s-a depreciat puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii, atât din cauza crizei din Grecia, Irlanda şi nu numai, cât şi ca urmare a rezultatelor economice slabe înregistrate de zona euro, precum şi de UE în ansamblul său. În opinia mea, această tendinţă îşi va inversa trendul curând. Sigur, asta în măsura în care autorităţile statelor intrate în derivă vor înţelege gravitatea problemelor şi vor acţiona pe măsură. În plus, conjunctura de pe piaţa locală ar putea fi clasată şi ca una sezonieră, ori anume în această perioadă, adică iulie și august, avem cele mai masive intrări de valută, concetăţenii noștri se întorc acasă în vacanţă, iar banca centrală încearcă intervenţii indirecte pe curs pentru a menţine, de altfel, în frîu inflaţia.”

Europa Liberă: Deși se spune că totuși fluxurile cele mai mari care vin din străinătate vor fi în ajun de 1 septembrie, atunci când începe anul de studii. Haideţi să vedem ce pot face autorităţile sau ce ar trebui să facă guvernanţii, ţinând cont de o asemenea evoluţie a situaţiei?

Iurie Gotișan: „Nu ştim şi nu putem anticipa, spre exemplu, ce se va întâmpla în zona euro sau a Uniunii Monetare din cauza crizei datoriilor suverane, cel puțin pe termen lung. Putem asista la o accentuare a războiului valutelor pe plan extern, care să afecteze negativ comerţul internaţional şi deopotrivă şi comerţul Republicii Moldova pe exterior, ceea ce de fapt deja e sesizabil și se întâmplă. Preţurile externe la produsele de bază pot fi şi ele un şoc negativ pentru economia noastră, mai ales pe dimensiunea inflaţiei, care, într-un fel sau altul ar putea afecta simţitor capacitatea de cumpărare a populaţiei, în cele din urmă. Deci, sunt nişte factori care vin din exterior şi autorităţile trebuie să mizeze pe propriile acţiuni sau măsuri, fie că este vorba despre aplicarea unor politici fiscale mai restrictive, mă refer aici la reducerea cheltuielilor şi majorarea unor taxe şi impozite, fie prin aplicarea unor politici monetare mai restrictive, mă refer la politica creditară care ar putea deveni şi ea mai restrictivă pe termen scurt sau mediu. Deci, nu trebuie să se mizeze pe acțiuni unilaterale, ci să fie o combinație de politici.”

Europa Liberă: E bine ca Moldova să se grăbească în UE sau să se grăbească încet?

Iurie Gotișan: „Este important să se grăbească încet și să facă reformele pe intern.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG