Linkuri accesibilitate

Criza datoriilor ameninţă Spania şi Italia


Investitorii se tem că, dacă Italia şi Spania intră în criză, va fi mult mai dificil să fie salvate decât economiile mai mici, afectate deja.



Costurile de împrumut pentru Spania şi Italia au crescut astăzi la bursele internaţionale, iar moneda euro a pierdut teren, reflectând îngrijorările sporite ale investitorilor că şi economiile europene mari pot aluneca în criza datoriilor.

Îngrijorarea investitorilor s-a manifestat pe fundalul măsurilor anticriză anunţate luni seara de miniştrii de finanţe din zona euro şi despre care se crede că sunt foarte vagi.


Criza datoriilor ameninţă Spania şi Italia



După cum notează AP, investitorii se tem că, dacă Italia şi Spania - a treia şi a patra economii ca mărime din zona euro – intră în criză, va fi mult mai dificil să fie salvate decât cele afectate deja, economiile mai mici ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Şi Italia, şi Spania sunt serios îndatorate, iar dividendele cerute de investitori pentru hârtiile de valoare italiene şi spaniole – forme de împrumut pe pieţele financiare – au continuat să crească astăzi. Dividendele mai ridicate semnalează că investitorii consideră tot mai riscant să ofere împrumuturi acestor ţări, iar împrumuturile, la rândul lor, devin mai costisitoare.

Măsurile anunţate aseară de miniştrii de finanţe ai zonei euro permit ca fondul înfiinţat pentru salvarea ţărilor îndatorate să răscumpere hârtiile de valoare ale guvernelor pe care le ajută, în locul acestor guverne, coborând costul împrumuturilor. Dar detaliile exacte nu au fost anunţate, fapt care nu i-a calmat pe investitori.

Reuters notează că, în Spania, ţara unde fiecare al cincilea nu are de lucru iar rata şomajului este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, Partidul Socialist care guvernează de opt ani a semnalat că se pregăteşte de alegeri anticipate. Socialiştii spanioli au lăsat de înţeles că pot convoca alegeri anticipate la toamnă, cu jumătate de an înainte de termen, pentru a-şi spori şansele în faţa conservatorilor din Partidul Popular, care-i depăşesc în sondaje cu 14 la sută.

La sfârşitul săptămânii trecute, socialiştii l-au desemnat Alfredo Perez Rubalcaba drept candidat la funcţia de prim ministru. Fiind unul din cei mai respectaţi politicieni spanioli datorită succeselor din trecut ca ministru de interne împotriva gherilei separatiste ETA, Rubalcaba va avea de muncit mult pentru a se distanţa de premierul socialist actual, Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Spaniolii sunt nemulţumiţi de Zapatero, care a redus salariile bugetarilor şi a introdus reforme nepopulare ale pieţei muncii pentru a scoate economia din recesiune. Dar şi Rubalcaba a spus că va trebui să ia noi măsuri aspre pentru a preveni intrarea Spaniei într-o spirală a datoriilor.

Italia, a cărei datorii depăşind cu 20 la sută Produsul Intern Brut i-a făcut tot mai nervoşi pe investitori în ultimele săptămâni, a anunţat la rândul ei intenţia să introducă propriile măsuri de austeritate, Ele sunt menite să echilibreze deficitul bugetar şi să aducă economii de 40 de miliarde de euro în următorii patru ani.

Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti a plecat aseară de la reuniunea miniştrilor de externe ai zonei euro cu promisiunea că va supraveghea personal aplicarea planului de austeritate. El prevede între altele reducerea alocaţiilor către autorităţile locale, micşorarea cheltuielilor pentru sănătate şi majorarea vârstei de pensionare. Măsurile au nevoie de votul parlamentului, dar opoziţia de stânga din Italia a sugerat că doreşte şi ea o aprobare rapidă, pentru a linişti pieţele financiare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG