Linkuri accesibilitate

Fratele preşedintelui afgan a fost ucis


Ahmad Wali Karzai
Ahmad Wali Karzai

Ahmad Wali Karzai era considerat unul din cei mai influenţi şi mai controversaţi politicieni din Afganistan.


Ahmad Wali Karzai, fratele mai mic al preşedintelui Afganistanului, a fost asasinat astăzi-dimineaţă în locuinţa sa din oraşul Kandahar. Miliţiile Talibanilor şi-au asumat răspunderea pentru uciderea unuia din cei mai influenţi oficiali afgani. Detalii are Mircea Ţicudean.

Uciderea lui Ahmad Wali Karzai, şeful consiliului provinciei Kandahar din sudul ţării, a fost confirmată şi deplânsă de preşedintele Afganistanului la Kabul la o conferinţă de presă în compania preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.


Afganistan: Fratele preşedintelui, ucis de Talibani



Hamid Karzai a spus că moartea fratelui său, împuşcat azi-dimineaţă în propria casă, ilustrează destinul poporului afgan pentru că toate familiile afgane au avut parte de asemenea nenorociri.

Împrejurările uciderii lui Ahmad Wali Karzai rămân neclare. Într-o declaraţie a guvernatorului provinciei Kandahar se spune că s-a deschis o anchetă, dar nu se dau detalii. Nici ministerul de interne nu a precizat cine a fost asasinul.

Citând surse nenumite de la Kandahar, agenţiile de presă au relatat că Ahmad Wali Karzai a fost ucis de un membru al pazei sale. Dar un oficial de la serviciul de informaţii afgan sau Directoratul Naţional de Securitate, a spus că fratele preşedintelui a fost ucis „de un musafir” în casa lui din Kandahar, la 11.30 ora locală. Informaţii diferite a primit corespondentul din Kandahar al postului nostru de radio, Muhammad Reshtin Sadeq.

Corespondentul serviciului afgan al postului nostru de radio a spus că un bărbat pe nume Abdullah s-a prezentat astăzi la casa lui Ahmad Wali Karzai şi i-a cerut să-i semneze o cerere, după care l-a împuşcat cu un revolver. Corespondentul nostru a mai spus că zona unde se află casa victimei este de obicei păzită bine şi că e greu de crezut că un străin ar fi putut pătrunde până în casa şefului consiliului provinciei Kandahar.

Încă o variantă a uciderii, circulată de agenţia France Presse, este că asasinul era un prieten vechi de-al victimei, pe nume Sardar Mohammad, care venise din satul de baştină al lui Karzai.

Tot AFP relatează citând surse anonime din serviciul de informaţii afgan că oamenii din corpul de pază al victimei l-au ucis pe asasin. Talibanii şi-au asumat răspunderea pentru atac, numindu-l una din realizările lor cele mai importante.

Un purtător de cuvânt al miliţiilor islamiste a declarat AFP că Talibanii au angajat un killer ca să-l ucidă pe fratele preşedintelui. În vârstă de 49 de ani, Ahmad Wali Karzai era considerat unul din cei mai influenţi şi mai controversaţi politicieni din Afganistan. Agenţiile de presă scriu că în ultimii doi ani el a scăpat din două tentative de asasinat.

Aliat al Statelor Unite şi al occidentului, Ahmad Wali Karzai era pe de altă parte bănuit de corupţie şi de legături cu traficanţii de droguri. Se mai spunea despre el că are la dispoziţie o mică armată personală.

Ahmad Wali Karzai era văzut de unii ca o povară politică pentru fratele său, preşedintele, care l-a apărat mereu de acuzaţii.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG