Linkuri accesibilitate

9.07 - Chișinău: Declarații ale oficialităților române despre R. Moldova


Președintele Mircea Snegur cu omologul său Ion Iliescu la Chișinău în 1992
Președintele Mircea Snegur cu omologul său Ion Iliescu la Chișinău în 1992

Ion Iliescu: „R. Moldova, în accepţiunea noastră şi a mea, este al doilea stat românesc pentru că 65% din populaţia ţării este formată din români.”




9 iulie 2001

Ora Moldovei.

Declarații ale oficialităților române despre R. Moldova.

Dan Ionescu: Declaraţia făcută sâmbăta trecută de preşedintele României, Ion Iliescu, la Centrul pentru tinerii români din afara graniţelor de la Crevedia este comentată pe larg în presa română de astăzi. Dar să redăm mai întâi cu exactitate una din declaraţiile făcute de preşedintele Iliescu cu această ocazie: „Republica Moldova, în accepţiunea noastră şi a mea, este al doilea stat românesc pentru că 65 la sută din populaţia ţării este formată din români. Toată această istorie-poveste cu „limbă moldovenească”, „popor moldovenesc”, „naţiune moldovenească” este invenţie artificială a unor exponenţi ai intereselor fostei Uniuni Sovietice”.

La Chişinău conducerea ţării nu a reacţionat încă la aceste semnale venite din dreapta Prutului. În schimb la Bucureşti primul ministru Adrian Năstase şi-a adjudecat astăzi paternitatea ideii celor două state româneşti.

La o întrebare, pe care i-a adresat-o în cadrul unei conferinţe de presă corespondenta noastră Sabina Fati, premierul român a răspuns: „Vă reamintesc că teoria celor două state româneşti a fost lansată de mine în urmă cu 10 ani, eu considerând foarte simplu. Atunci, când unele partide doreau să anexeze Moldova, Basarabia, eu am spus atunci, că nu putem să folosim decât un alfabet, pe care Europa îl cunoaşte.

Nu schimbări prin forţă ale frontierelor, ci modelul german, care după părerea mea poate fi avut în vedere în continuare. Şi din acest punct de vedere existenţa celor două state germane a permis, prin exercitatrea dreptului la autodeterminare, la un moment dat unificarea celor două state germane. Repet: nu prin anexare, ci prin voinţa populaţiilor care trăiau în spaţiile respective.

Argumentele sunt de ordin istoric şi nu revin asupra lor. Şi de asemenea populaţia. Populaţia în Republica Moldova este reprezentată 60-66 la sută din populaţie românească. Dincolo de discuţiile cu „limba moldovenească”, cu „poporul moldovean”, care că sigur că sunt elemente mai noi de acţiune politică, pe care nu vreau acum să le comentez, reţin de o anumită orientare ideologică, politică, de anumite raporturi de forţă. Punctul meu de vedere însă rămâne constant, l-am afirmat de fiecare dată, chiar dacă lucrul ăsta a deranjat sau poate să mai deranjeze la Chişinău.”
XS
SM
MD
LG