Linkuri accesibilitate

Tensiunile din relaţia Bucureşti-Moscova (România liberă)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010
Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Desant european la Chișinău (Hotnews)


Doua comentarii din România liberă se ocupa astazi de tensiunile din relatia Bucuresti-Moscova, pe fundalul reactiei ruse la declaratii recente ale presedintelui roman Traian Basescu, care a spus ca in 1941 ar fi dat acelasi ordin de trecere a prutului ca maresalul Ion Antonescu.

Editorialul lui Cristian Campeanu se intituleaza NATO ar trebui sa-l asculte pe Basescu, nu pe Medvedev si se leaga de Consiliul NATO-Rusia, de la Soci. Acolo, presedintele rus Dmitri Medvedev l-a criticat pe ton ridicat pe Basescu pentru afirmatiile sale. O iesire „bine calculata”, menita sa pregateasca terenul pentru vizita de saptamana viitoare a ministrului rus de externe la Washington, sustine editorialistul, care adauga ca administratia americana ar fi deja de esecul planului Obama de reconstruire a relatiei cu Rusia. Vizita lui Serghei Lavrov are drept miza un acord privind scutul antiracheta american plasat in Romania, si pe care Moscova l-ar dori un scut comun americano-rus. Altfel spus, un transfer de tehnologie dinspre Statele Unite spre Rusia, spre beneficial celei din urma si, evident, spre paguba celor dintai – „traduce” Cristian Campeanu pentru cititorii cotidianului romanesc.

Tot in Romania libera, un articol semnat de Camil Roman, docotorand al Departamentului de Politica si Studii Internationale de la Universitatea Cambridge, exprima o opinie transanta despre declaratia presedintelui Basescu: ea ar fi „un act de demnitate, care venind de la cel mai inalt nivel de reprezentare a statului roman, devine un gest smbolic cu atat mai important”. Ar fi „un refuz al amneziei istorice care s-a asternut peste Romania dupa 1945 si care respinge incercarile de intimidare psihologica ale Rusiei”. Camil Roman considera neverosimila insinuarea ca Basescu s-ar fi situat pe o pozitie antisemita atunci cand l-a aparat pe Ion Antonescu. Aceasta pentru ca, citam din nou: „niciodata in istoria de dupa 1990 un presedinte roman nu a facut atatea gesturi de substanta in directia recunoasterii Holocaustului romanesc si a combaterii antisemitismului in Romania”.

Portalul de stiri Hotnews, pune in context desantul european de la Chisinau, cu presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si multi alti oficiali, inaintea rundei de discutii privind Transnistria care vor avea loc pe 19 iulie la Hanovra, intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Dmitri Medvedev. Hotnews se foloseste in aceasta sinteza de analiza expertului german Alexander Rahr, publicata de Nezavisimaia Gazeta.
XS
SM
MD
LG