Linkuri accesibilitate

Aişi nu-i Europa!


Deşi ne integrăm furtunos în Europa, sîntem într-o altă dimensiune, în care tabieturile şi normele europene nu prea au trecere.



Deunăzi o ziaristă cunoscută îmi povesteşte următoarea istorie. Vasăzică, a intrat colega de breaslă într-un magazin de haine impozant din Chişinău şi i-a cumpărat soţului trei perechi de blugi. A vrut să-i facă o surpriză. Din nefericire, acasă soţului nu i-au plăcut blugii de cum i-a văzut. Aşa că fără să-i mai îmbrace, a rugat-o pe ziaristă să-i returneze magazinului.

Realitatea cu amănuntul și cu Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul și cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct


A doua zi ziarista a venit la magazin şi, întinzîndu-i vînzătoarei blugii, a cerut bani pe care îi plătise. Ei bine, aici s-a iscat un scandal care a durat vreo jumătate de oră.
„Nici vorbă nu poate fi de aşa ceva! Trebuia să-i luaţi împreună cu soţul! Nu vă returnăm banii!” a declarat, înţepată, vînzătoarea.

Într-adevăr, ar fi fost mai bine dacă soţul era şi el atunci cînd soţia cumpăra blugii. Însă atunci nu ar mai fi existat surpriza. Şi oricum ziarista ştia că timp de două săptămîni avea dreptul să aducă marfa înapoi. De aceea, nu a cedat. I-a spus vînzătoarei pline de năduf că în Europa cumpărătorii pot întoarce o vreme chiar şi hainele purtate.

La un moment dat, vînzătoarea enervată s-a uitat la ziaristă ca la o extraterestră şi a tunat: „Păi, asta în Europa e aşa! Da aişi nu-i Europa!” În cele din urmă, colega de breaslă şi-a recuperat cu greu banii, dar i s-a întipărit în memorie ideea vînzătoarei: AIŞI NU-I EUROPA!

Şi de bună seamă, vînzătoarea aia, deşi nu e analistă politică, are muuultă dreptate. Deşi ne integrăm furtunos în Europa, sîntem într-o altă dimensiune, în care tabieturile şi normele europene nu prea au trecere. Obişnuinţele noastre sînt de altă natură. AIŞI NU-I EUROPA! Să fie limpede pentru toată lumea. Şi pentru guvernanţii care chiar deunăzi s-au întîlnit cu preşedintele Uniunii Europene.

Altminteri nu ştiu dacă mesagerii Bruxellesului, care remarcă de la o vreme succesele Moldovei pe calea integrării, sesizează bine palierul cotidianului moldav populat de mulţi indivizi convinşi de faptul că Europa nu e aişi, ci altundeva.
XS
SM
MD
LG