Linkuri accesibilitate

Despre Moldova la Strasbourg cu un europarlamentar polonez


Rafal Trzaskowski: Polonia pledează pentru consolidarea relațiilor cu țările Parteneriatului Estic.




Europarlamentarul polonez, Rafal Trzaskowski care face parte din delegaţia pentru Moldova reprezentând Partidul Popular European majoritar a declarat Europei Libere că preşedinţia poloneză a Uniunii Europene ar vrea să întărească legăturile cu ţările Parteneriatului Estic. Într-un interviu acordat Iolandei Bădiliţă, corespondenta noastră la Strasbourg, europarlamentarul a mai spus că Polonia va folosi în următoarea jumătate de an exemplul Moldovei ca un model de succes:

Rafal Trzaskowski un europarlamentar pro-moldovean
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct


Europa Libera: Dle Trzaskowski, astazi Polonia a preluat oficial fraiele puterii europene de la Ungaria, de astazi conduce pentru urmatoarele 6 luni Consiliul Uniunii Europene. In ce masura sunt Moldova si Parteneriatul Estic importante pentru presedintia poloneza a UE?

Rafal Trzaskowski:
„Deschiderea este una dintre cele trei mari prioritati ale noastre. Iar deschidere inseamna aducerea tarilor din vecinatate mai aproape de UE. Sigur, ne vom concentra pe partenerii de la rasarit, pentru ca la sud avem o situatie foarte volatila. Pe de alta parte, desi dorim sa acordam o atentie deosebita spatiului Schengen si imigratiei, totusi ne este aproape Parteneriatul Estic, o idee, de altfel, suedezo-poloneza, dupa cum stim cu totii. Vom incerca sa atragem cat mai multe resurse financiare posibil.

Dorim sa incepem negocierile de asociere cu Ucraina, sa aducem Moldova cat mai aproape posibil de UE si sa deschidem cat mai multe agentii europene in aceste tari. De asemenea, dorim sa asistam Moldova pentru pregatirea granitelor, care intr-un termen nu foarte indepartat vor fi traversate fara vize. Vom organiza o intalnire la Varsovia cu toate statele din Parteneriatul Estic.”

Europa Libera: Stiti deja data?

Rafal Trzaskowski: „Da, va fi in septembrie, la Varsovia, si va fi unul dintre evenimentele centrale ale presedintiei poloneze.”

Europa Libera: Ati vorbit despre resurse financiare suplimentare. Care ar fi cuantumul lor?

Rafal Trzaskowski: „Da, noi vom pregati filozofia urmatoarelor negocieri bugetare. Din cauza crizei din sudul Europei, Comisia propune o crestere de 50% a sumelor destinate vecinatatii.

Pana in 2013 avem la dispozitie 10 miliarde de euro, iar pana in 2020 vor fi prevazuti 50 miliarde de euro. Bani sunt si pentru tarile din vecinatatea sudica si pentru cele din vecinatatea estica. Insa vom fi fermi in pozitia noastra ca jumatate din bani sa fie folositi pentru tarile de la rasarit.”

Europa Libera: Toata lumea vorbeste despre progresul inregistrat de Moldova. Nu este oare doar un progres pe hartie? Cat de real este acest progres?

Rafal Trzaskowski: „Moldova este o tara care unde schimbarile se produc cu cea mai mare repeziciune dintre tarile Parteneriatului Estic. Este cel mai bun „elev“ in privinta adoptarii legilor europene. Aceste schimbari s-au produs doar in ultimul an si jumatate. Mai e timp sa vedem rezultate pe teren.

Moldova se afla de departe inaintea tuturor vecinilor sai si are toate sansele sa devina cel mai apropiat partener alUE din regiune. Sigur, mai exista inca problema Transnistriei dar lucram la asta si asteptam rezultate cat de curand. Cred ca suntem pe drumul cel bun cu formatul „5 plus 2 si”, vad schimbari si din partea Rusiei care vrea sa aiba macar un succes. Au esuat in Nagorno-Karabah, iar Transnistria este un loc unde pot arata ca pot reusi si pot arata bune intentii in relatia cu UE.

Guvernul polonez a investit mult in Moldova. Premierul nostru a fost acolo, avem legaturi politice stranse cu Chisinaul si vom continua sa investim pentru ca vrem sa aratam ca Moldova este o poveste de succes in vecinatatea europeana.
XS
SM
MD
LG