Linkuri accesibilitate

Autoresponsabilizarea AIE


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Fără o angajare plenară la un program comun de guvernare, șansele AIE de a rezista nu vor putea fi valorificate”.




Vasile Botnaru a discutat astăzi despre divergenţele la vârf în sânul alianţei de guvernare şi cu analistul politic Gheorghe Cojocaru. Mai optimist decât fostul premier Sturza, analistul crede că liderii puterii reacţionează adecvat deocamdată la nemulţumirile exprimate de publicul spectator faţă de certurile din alianţa de guvernare.

Punctul de vedere al lui Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „Reacția autorităților de vârf și a liderilor Alianței pentru Integrare Europeană, în ansamblu, la valul de critici din presă și din diverse zone ale societății civile, nu numai din partea opoziției politice, pe marginea relațiilor din interiorul formulei de guvernare și a reglărilor publice de conturi este, se pare, cel puțin, pentru moment, una bună, de temperare a emoțiilor și de autoresponsabilizare pentru gesturile publice pe care aceștia și le asumă. Cu atât mai mult că se ajunsese până acolo încât se trecuse peste orice limite ale bunului simț”.

Europa Liberă: Acalmia pe care o remarcaţi, una relativă, evident, ar putea fi cumva o manevră de moment sau este vorba totuşi de schimbarea macazului?

Gheorghe Cojocaru: „Cred că este încă devreme să tragem niște concluzii asupra modului în care vor evolua relațiile în cadrul guvernării actuale, nu cred că liderii Alianței înșiși ar putea avea un răspuns la această întrebare. Ceea ce, însă, se poate spune cu siguranță este că Alianța se află la guvernare aproape de doi ani de zile și oamenii s-au săturat până peste cap de aceste războaie intestine interminabile, ei așteptând de la actuala putere altceva. Mai mult decât atât, și prietenii externi ai Republicii Moldova așteaptă acțiuni și rezultate concrete în domeniul reformelor, în ceea ce privește combaterea corupției, de exemplu, despre care se vorbeşte foarte mult în ultimul timp în societate”.

Europa Liberă: Ce ar avea de întreprins Alianța ca relațiile dintre cei trei lideri să devină previzibile, să revină într-o albie firească a unor raporturi civilizate?

Gheorghe Cojocaru: „Ar fi necesar ca aceștia să-și reconsidere atitudinea unii față de alții, să arate că au învățat arta negocierilor și lecția compromisului rezonabil, că pot să-și stăpânească emoțiile și să-și modereze interesele înguste acolo unde trebuie puse în față interesele majore naționale. Să realizeze, probabil, că majoritatea dintre ei sunt oameni tineri și au o întreagă viață politică înainte, importantă fiind acumularea experienței, formarea lor ca actori politici, astfel încât timpul să-i găsească pregătiți pentru nu rol politic sau altul. Să înțeleagă, în sfârșit, că reprezintă o nouă generație de oameni politici care nu au dreptul să rateze oportunitățile care se deschid astăzi în fața Republicii Moldova și să dezamăgească”.

Europa Liberă: Mai mulți observatori împărtăşesc idea că, în pofida oricăror conflicte şi disensiuni, Alianța va rezista atâta timp cât va exista Partidul Comuniștilor pe post de „dușman” comun. Vi se pare logică o asemenea abordare?

Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, existența unui adversar comun, puternic și de temut, poate determina coagularea forțelor politice pentru a prelua puterea, însă pentru a o menține, pentru a câștiga teren și pentru a reduce din forța acestui adversar sunt necesare alte resurse care să asigure viabilitatea formulei de guvernare. Și aici fără o atitudine de încredere a unora față de alții a liderilor Alianței, fără o angajare plenară la un program comun de guvernare și fără un mecanism funcțional de verificare reciprocă și de echilibrare a intereselor, șansele de a rezista pe termen mediu și lung nu vor putea fi valorificate”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG