Linkuri accesibilitate

Preşedintele Uniunii Europene la Chişinău


Herman Van Rompuy: „Suntem pregătiţi să sprijinim în continuare Republica Moldova, pe principiul - mai mult pentru mai mult”.


Preşedintele Consiliului European, sau mai pe înţeles spus, preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy se află la Chişinău într-o vizită în care mesajul său şi implicit al Uniunii a fost cât se poate de limpede: reformele democratice trebuie continuate şi numai arătând rezultate complete, Moldova se va putea apropia mai repede de Uniunea Europeană. Un mesaj pe care liderii de la Chişinău nu îl aud prima data de la reprezentanţii Uniunii, dar de data aceasta el a venit de la cel mai înalt nivel administrativ. Preşedintele Uniunii Europene a avut întrevederi cu reprezentanţii puterii, dar şi ai opoziţiei comuniste. Relatează Liliana Barbăroşie, care a urmărit vizita.


Preşedintele Uniunii Europene la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct



După o întrevedere de aproape o oră cu premierul Vlad Filat, care l-a întîlnit la aeroport şi l-a condus la guvern, Herman Van Rompuy s-a declarat mulţumit de prestaţia executivului în promovarea reformelor.

Herman Van Rompuy şi Vlad Filat
„UE apreciază eforturile personale ale premierului, dar şi a intregii ţări, a spus preşedintele Consiliului European. „Ştim că reformele sunt foarte dificile, dar necesare pentru a asigura procesul democratizării. Suntem pregătiţi să sprijinim în continuare Republica Moldova, pe principiul „mai mult pentru mai mult”, adică mai multe reforme - mai mul suport din partea UE", a continuat el.

Cu toate acestea, Herman Van Rompuy a ţinut să precizeze că reformele trebuie să continue, mai ales în lupta cu corupţia şi reforma justiţiei. Cel dintîi domeniu a fost menţionat recent într-un raport „Freedom House” drept o excepţie în raport cu progresele substanţiale atinse în ultimii 2 ani în alte reforme. Pentru cel de-al doilea obiectiv, UE este gata să acorde Republicii Moldova un important sprijin financiar, a reamintit demnitarul european, în valoare totală de 50 de milioane de euro.

Republica Moldova negociază în prezent un acord de liberalizare a comerţului, altul de liberalizare a regimului de vize şi încheierea unui acord de asociere cu UE. Aprecierile pe care le-a făcut preşedintele Consiliului European astăzi la Chişinău au fost în general încurajatoare pentru toate aceste direcţii. În ce priveşte Parteneriatul Estic, el a declarat că Uniunea Europeană percepe Moldova drept unul dintre liderii acestui Parteneriat.

Herman Van Rompuy şi Vlad Filat
Dar ce şanse are Republica Moldova să se vadă vreodată membru al UE? La această întrebare, de altfel singura care a putut fi adresată demnitarului în timpul vizitei de către jurnalişti, Herman Van Rompuy a răspuns în felul următor:

„Republica Moldova trebuie să fie ambiţioasă, dar şi realistă în dorinţa ei de a deveni membru UE. Este o ambiţie pe termen lung. Pas cu pas Moldova îşi va atinge scopul”.

Vizita demnitarului european vine pe fondul unor disensiuni tot mai mari în sînul alianţei de guvernare şi temerilor despre o posibilă demisie a guvernului ce acuză lipsa de sprijin din partea aliaţilor pentru realizarea reformelor. Analiştii şi presa au văzut în eveniment un element ce ar putea tempera tensiunile, unii anticipînd chiar că drept urmare Filat nu va demisiona, iar reformele dorite de guvernul său vor fi deblocate. „Stabilitatea politică este de o importanţă majoră pentru primirea sprijinului europenilor”, este singurul lucru pe care l-a subliniat însă Herman Van Rompuy în declaraţiile publice.

Demnitarul s-a mai întîlnit la Chişinău cu speacherul şi preşedintele interimar Marian Lupu, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, şi cu cel al opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin. Cel care, de altfel, a refuzat în ultimul timp mai multe întrevederi cu emisari europeni şi americani, acuzîndu-i de sprijin făţiş pentru adversarii săi politici, sprijin de care PCRM nu s-ar fi bucurat niciodată.

Oficialul UE a venit în Republica Moldova împreună cu soţia sa şi pleacă mîine, în prima parte a zilei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG