Linkuri accesibilitate

Constituţia României şi lupta cu corupţia


Ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein a îndemnat opoziția să se asocieze cu puterea pentru a rezolva problema bunurilor dobândite ilicit.


În România, dezbaterile despre modificarea Constituţiei, mai ales a unui articol care este legat direct de corupţie, l-au antrenat şi pe ambasadorul Statelor Unite la București, după cum relatează Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct



Dezbaterea privind reforma constitutionala din Romania se concentreaza deocamdata mai cu seama asupra modificarii articolului 44 din actuala lege fundamentala care precizeaza ca citez „averea dobandita licit nu poate fi confiscata”, iar „caracterul licit al dobandirii se prezuma”.

Acest articol ii impiedica in acest moment pe procurori si judecatori sa conduca un proces spre confiscarea bunurilor mobile si imobile dobindite prin incalcarea legii.

Presedintele roman a propus modificarea Constitutiei astfel incit sa fie eliminat din Constitutia Romaniei caracterul licit al dobindirii averii, motivind in primul rind ca actuala lege fundamentala a blocat recuperarea daunelor provocate statului.

Ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein a indemnat astazi opozitia sa se asocieze cu puterea pentru a rezolva problema bunurilor dobindite ilicit. „Statele Unite sint direct interesate de articolul 44 din proiectul de revizuire a Constitutiei” pentru ca „aceste dispozitii sint strins legate de problema coruptiei si a statului de drept”.

Diplomatul american a explicat in acest context, că lumea n-ar trebui să se sperie de o astfel de modificare fiindca si in Statele Unite, si in Marea Britanie sau in celelalte state ale Uniunii Europene functioneaza prezumtia de nevinovatie si anume ca: proprietatea pe care o detii, o detii in mod legal.

Potrivit ambsadorului Statelor Unite a accentuat ca adevarata intrebare pentru procuror ar fi care este cuantumul de dovezi folosit pentru a demonstra ca o proprietate este dobindita cu incalcarea legii. „In Statele Unite, cuantumul de probe este destul de scazut, poate ca in Romania ar trebui sa fie mai mare”, a sfatuit Mark Gitenstein oficialitatile autohtone, dar „nu mult mai mare, pentru că dacă este mult mai mare, confiscarea averii devine imposibila”.

Ambasadorul american la Bucuresti a fost de altfel extrem de dur, dupa ce Curtea Constitutionala a decis acum doua saptamini ca propunerea privind scoaterea din legea fundamentala a caracterului licit al averilor ar fi neconstitutionala. „Constitutia si drepturile omului nu sunt un permis pentru a fura!”, a avertizat diplomatul american.

Socialistii, aflati in opozitie s-au declarat la rindul lor impotriva modificarii propuse de presedintele Romaniei si au facut un proiect de lege privind averile obtinute ilicit. Acest proiect birocratizeaza insa foarte mult deciziile, prin intercalarea unei comisii de verificare a averilor, iar europarlamentara Monica Macovei, artizana cadrului anticoruptie din Romania a declarat tot astazi ca legea socialistilor ar fi doar o „incercare de pacalire a opiniei publice”.

Asa cum spunea si ambasadorul american, arcul guvernamental din Romania are nevoie sa coopereze cu opozitia pentru modernizarea Constitutiei, fiindca e nevoie de voturile a doua treimi din parlamentari pentru trecerea noii legi fundamentale. De aceea, inclusiv presedintele Traian Basescu va fi nevoit sa negocieze serios cu liberalii si socialistii daca vrea sa puna in practica reforma constitutionala.

Politigraf

XS
SM
MD
LG