Linkuri accesibilitate

Corupţia românească şi interesele SUA (Adevărul)


Jeri Guthrie-Corn: Opoziţia din România nu dovedeşte aptitudini pentru dialog (Evenimentul zilei)


La ziua Americii, ambasadorul Washingtonului la Bucuresti a facut afirmatii fara precedent legat de nivelul coruptiei din Romania, constata Ion M. Ionita, editorialistul ziarului Adevarul. Mark Gitenstein a lamurit fara echivoc ca fenomenul coruptiei este principala problema in dosarul relatiei bilaterale Romania - Statele Unite si a vorbit despre observatiile pe care i le-au transmis investitori americani: oficialii romani le cer adesea mita. Comentatorul tine sa aminteasca la final ca presedintele Traian Basescu nu a fost prezent la sarbatorirea zilei Statelor Unite.

Evenimentul zilei publica un interviu cu adjuncta sefului misiunii diplomatice americane la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, care se pregateste sa-si incheie mandatul. Domnia sa apreciaza ca opozitia din Romania nu dovedeste aptitudini pentru dialog boicotand sistematic consultarile cu presedintele sub motivul simplist „nu-mi place Basescu”. „Guvernarea presupune compromis, negocierea cu cealalta parte – mai spune oficialul american, care reaminteste ca masurile de austeritate adoptate de actuala putere s-au dovedit eficace: Romania nu a ajuns in situatia Greciei.

Un articol din Romania libera, semnat de Andreea Nicolae, prezinta pozitia partidelor de opozitie in problema coruptiei. Mai precis, proiectul de lege depus la parlament de Uniunea Social-Liberala (formata din social-democrati si liberali) privind conditiile in care statul poate confisca averea unui cetatean. In timp ce presedintele Traian Basescu a propus modificarea textului Constitutiei, astfel incat averea unui corupt sa poata fi integral confiscata, USL vine cu o lista de infractiuni care ar putea fi eventual pedepsite astfel, dar intre care nu se regasesc coruptia, evaziunea fiscala, bancruta frauduloasa sau contrabanda.

Editorialul Evenimentului zilei, semnat astazi de Nicoleta Savin, se ocupa de acelasi subiect, iar titlul vorbeste de la sine: Ponta si Sova, bodyguarzi pentru corupti. Este vorba despre liderul social-democrat Victor Ponta si de colegul sau de partid Dan Sova, autorii proiectului de lege prin care PSD ar vrea sa demonstreze ca luptă impotriva coruptiei. „Pariez ca pentru acest proiect de lege vor vota parlamentari de la toate partidele. Toata galceava politica se opreste cand e vorba de averi si de bani. Atunci, politicienii, indiferent de partidul din care vin in parlament, se inteleg perfect si orice lege trece”, este concluzia pesimista a acestul comentariu.
XS
SM
MD
LG