Linkuri accesibilitate

România: Bacalaureat cu scandal


Doar 4 din 10 elevi au reuşit sa promoveze examenul de Bacalaureat. Este cel mai slab rezultat din istoria învăţământului romanesc.


In Romania examenul de Bacalaureat a stirnit un scandal politic de proportii dupa ce rezultatele afisate au aratat ca doar 4 din 10 elevi au reusit sa promoveze. Este cel mai slab rezultat din istoria invatamintului romanesc, spun specialistii, in vreme ce opozitia cere demisia ministrului educatiei.

In cursul acestei saptamini urmeaza contestatiile, dar ministrul de resort a asigurat ca nu se va face rabat de la standardele aplicate la examenul de Bacalureat.

Multi profesori de liceu care socotesc ca rezultatul dramatic de anul acesta reflecta situatia de criza in care se afla invatamintului romanesc si se tem ca in perioada urmatoare vor exista presiuni foarte mari pentru remedierea situatiei.

Seful socialistilor romani, Victor Ponta crede ca ce s-a intimplat la Bacalaureat este „o terapie de soc stupida, nedreapta si gresita”, fiindca autoritatile au facut „tot ce se putea mai rau” pentru educatie.

Presedintele liberalilor a declarat la rindul sau ca daca ar fi profesor ar face greva generala.

Cei doi lideri ai opozitiei dupa ce s-au revoltat pe faptul ca elevii nu s-au putut concentra din cauza ca in salile de Bacalaureat au fost instalate camere de luat vederi pentru a preveni fraudele de toate felurile, i-au instigat atit pe parinti, cit si pe profesori la manifestari, acuzind puterea ca in ultimii ani au taiat drastic bugetul educatiei.

Atit profesorii, cit si politicienii din opozitie tind sa creada ca in perioada comunismului scoala era mai serioasa si mai bine sustinuta de stat. Totusi datele Bancii Mondiale arata ca in ultimii cinci ani ai dictaturii bugetul destinat invatamintului a fost cuprins intre 0,9 si 1,1 miliarde de dolari, fata de 2010, an de criza, in care educatia romaneasca a primit peste doua miliarde de dolari. In perioada de boom economic invatamintul din romania a primit 6,8 miliarde de dolari in 2007 si 5,8 miliarde in 2009. Cresterea bugetului alocat invatamintului nu a dus insa la cresterea calitatii educatiei romanesti, dupa cum arata si testele internationale PISA, care indica o scadere serioasa a punctajelor obtinute de elevii romani in ultimii ani.

Ministrul roman al invatamintului, Daniel Funeriu i-a felicitat astazi pe inspectorii scolari care „au rezistat influentelor de orice fel”, spunind ca daca in ultimii 20 de ani promovabilitatea la Bacalaureat arata situatia reala a elevilor, Romania era departe. Altfel spus, daca trecerea examenului de Maturitate s-ar fi facut in mod corect, mai putini tineri ar fi aglomerat bancile universitatilor private, iar statul ar fi putut lua masuri de reformare a sistemului, astfel incit acum lucrurile sa mearga mai bine.

„A venit momentul sa schimbam Romania”, declara ministrul de resort care considera ca acest punct zero al Bacalaureatului, in care peste 60 la suta din candidati au cazut examenul, va duce la schimbarea „comportamentelor, mentalitatilor si atitudinilor sedimentate in acesti ani”. Ministrul roman al invatamintului se refera la anii trecuti in care copiatul era permis pe scara larga si promite ca nici la sesiunea de toamna lucrurile nu vor fi usoare pentru cei nepregatiti.

Probleme serioase ar putea sa apara insa, fiindca multe univeristati private au conexiuni politice, iar rata de promovabilitate a Bacalaureatului ar putea sa le strice cifra de afaceri. Foarte multi parlamentari au devenit profesori la aceste universitati private, care de multe ori elibereaza diplome pe banda rulanta. In acelasi timp, si facultatile de stat ar putea avea de suferit, fiindca s-au pregatit pentru cifre de scolarizare mai mari, dar jumatate din absolventii de liceu nu vor putea da examenul de intrare la facultate, in lipsa Bacalaureatului.
XS
SM
MD
LG