Linkuri accesibilitate

1500 de familii au votat „cu picioarele”, plecînd în Canada în 2010


Ala Mândâcanu despre partea ascunsă a icebergului politic moldovenesc...


Guvernanţii de la Chişinău au înţeles că votul moldovenilor din diasporă, în alegeri şi nu numai, poate să influenţeze rezultatul şi chiar raportul de forţe din ţară. Dar cum se vede din afară Republica Moldova guvernată de o Alianţă democratică? - aflăm de la fosta deputată în Parlamentul Republicii Moldova şi preşedinta comunităţii moldovenilor din Quebec, Canada, Ala Mândâcanu.

Interviul matinal la Europa Liberă: cu Ala Mândâcanu despre Moldova văzută de la distanță și de aproape
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:15 0:00
Link direct


Ala Mândâcanu: „La alegerile parlamentare din 28 noiembrie, comunitatea din Québec a fost cea mai activă de pe tot continentul nord-american. Noi am avut peste 1500 de voturi, dintre care 86% a luat Alianța. Moldovenii din
Ala Mândâcanu

Canada urmăresc foarte atent ce se întâmplă aici și bineînțeles că dorința lor este ca Alianța să fie unită și eficientă. Bineînțeles că toate aceste conflicte interne deranjează și îmi dau seama că una din problemele principale ale Alianței este lipsa unei strategii de comunicare.”

Europa Liberă: Vă referiți la comunicarea între politicieni și alegători sau politicienii între ei?

Ala Mândâcanu:
„Nu este vorba numai de Alianța, este vorba de atmosfera din societate. Este foarte puțin respect reciproc între oameni.”

Europa Liberă: Vreți să spuneți că, de fapt, discuțiile aprinse pe care le vedem noi între liderii Alianței reflectă modul în care comunică oameni în societate?

Ala Mândâcanu:
„Exact, adică eu nu vin să-i învinuiesc, deși este responsabilitatea lor, eu constat că ei nu cunosc regulile unei comunicări eficiente. Dreptul meu se termină acolo unde începe dreptul tău. Eu, studenților, chiar și colegilor de oriunde ar fi, le dau întotdeauna exemplul cu zarurile: dacă luați un zar și îl puneți în palmă, în partea dumneavoastră vi se arată, de exemplu, 5 punctișoare. Dacă-l arăți celuilalt, el nu vede partea dvs, el vede partea lui. Cel din stânga vede alte puncte, cel din dreapta alte puncte, fiecare vede numai fațeta sa, și lor le scapă zarul în sine.

Deci, este important ca atunci când creezi o alianță să vezi toate părțile și să respecți dreptul fiecăruia. Fiecare trebuie să aibă drepturile sale, fiecare trebuie să aibă posibilitatea de a se exprima și capacitatea de a-l asculta pe celălalt. Dacă ar fi numai partea aceasta teoretică e ușor de organizat. Problema este că în întreaga societate există niște interese care nu sunt la suprafață. Este o partea ascunsă a icebergului, iată în partea ascunsă a icebergului trebuie să fie luate deciziile înainte de a ieși în fața oamenilor.”

Europa Liberă: Prin urmare, acest comportament dezamăgește alegătorii din străinatate?

Ala Mândâcanu:
„Cine a plecat din Republica Moldova și mai pleacă în toți acești ani? Cei care au fost nemulțumiți de guvernarea din 2001-2008. Am să vă dau o cifră, dacă în 2001 plecau în Canada 20-30 de persoane, atunci în 2010, dar actele se fac în 2-3 ani, 1500 de familii au plecat în Canada. Vă dați seama, de la 20 de oameni până la 1500, cât de mult a crescut fluxul celor care nu au mai suportat o anumită situație și care au votat cu picioarele, așa cum se spune?

Noi am sperat, sincer vorbind, că odată cu venirea Alianței la putere numărul celor care vor să plece scadă. După câte știm noi, fluxul nu scade și asta este trist. Cei care pleacă peste hotare sunt vontanții Alianței, în principiu. Sunt persoane active, persoane instruite, citite. Electoratul Alianței rămâne dezamăgit și dacă vin alte alegeri in 2011 cu aceleași componente, pe aceleași principii, în aceleași condiții legale - concluzia este ca nici unii și nici alții nu sunt capabili să scoată Republica Moldova din această criză interminabilă economică și politică.

Situația se reproduce din nou și din nou și diaspora poate considera, este aproape de concluzia, că nu mai are sens să merg la vot. Eu am avut persoane care au venit de la 2-3000 km să voteze, oamenii își cheltuie banii, oamenii sunt pregătiți să-și aducă votul și să contribuie fiecare cu votul lui, dar acum o să zică: care-i sensul să mă duc eu să votez? Am un weekend liber, mai bine mă duc cu familia să stau pe malul unui lac și îmi caut de sănătatea mea.”

Europa Liberă: Cum sunt taxați în străinătate politicienii care zic una dar fac alta sau își dezamăgesc electoratul?

Ala Mândâcanu:
„Știți ce se întâmplă acolo? Omul se ascultă și merge de la argument la argument și nu se vine niciodata cu: „Tu ai facut asta! Dar tu ai făcut asta!” În clipa în care ți-ai luat responsabilitatea pentru a guverna un stat, ia-ți și responsabilitatea să faci și lucruri neplăcute, dar fă-le profesionist. Au fost cazuri în lume, de exemplu un concurent la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, care a fost prins că intră pe o poartă la amantă şi a zburat din cursă. Numai pentru faptul că a intrat pe o poartă, n-a facut nimic ilegal.

Vă imaginați că unul din concurenții la postul de primar al

New York-ului să fie prins cu faptul că a falsificat un act, mai avea el șansă să rămână în listă? N-avea nicio șansă. Nu pentru că justiția și-ar fi spus imediat cuvântul, ci pentru că electoratul l-ar fi sancționat. La noi, din pacate, asta este problema.

Electoratul este cel care tolerează să aibă candidați corupți, să aibă persoane cu venituri ilegale și aceste echipe de politicieni tolerează și ei să accepte în rândurile lor persoane cu venituri ilegale, fără a le sancționa.

La rândul lor aceste persoane, n-au jenă și n-au niciun pic de îndoială că ele pot veni în politică pentru că au făcut suficienți bani și acum vor și vizibilitate, și credibilitate. La nivel electoral vor să domine nu numai buzunarele, dar și mințile alegătorilor. Până nu ne vom lămuri noi ce fel de stat construim, noi nu vom avea liniște în țara asta și situația se va perpetua 20 de ani și nu se va schimba nimic indiferent dacă vor veni comuniștii sau partidele Alianței vor pleca în opoziție. Configurația se poate schimba dar esența nu se va schimba, pentru că sunt toți cam la fel, din păcate.”

Europa Liberă: Vedeți o soluție, ca să nu încheiem pe o notă tristă și pesimistă?

Ala Mândâcanu:
„Văd o soluție, în primul rând să se schimbe legislația electorală, pentru că de aici vin toate nevoile noastre, și vă spun de ce: modul în care este elaborată acum legislaţia electorală – când în toată ţara există o singură circumscripție - aceasta este calea spre verticala puterii.

Vă dau exemplu cum se organizează alegeri în Canada. Canada e împărțită pe circumscripții federale și toate partidele, sunt 3-4, nu sunt foarte multe, candidează cu proprii candidați în toată țara. La nivel provincial sunt alte partide, cu alte circumscripții, cu alți oameni, alți lideri, alte persoane juridice, care participă numai ele, la nivelul alegerilor pe provincii. Sunt alte partide la nivel municipal și local, care participe cu alte persoane juridice, cu alți lideri și cu alte circumscripții. Și atunci nu există niciun fel de legătură organizațională, financiară, ocultă și așa mai departe, între aceste partide la nivel federal, la nivel regional și la nivel local.

Cum se face la noi acum, alegătorul nu are nicio influență asupra deputatului, pentru că e ales din întreaga republică. Cui să-i ceri socoteală? Și atunci deputatul în Republica Moldova este responsabil numai în fața președintelui de partid care l-a inclus sau nu l-a inclus în listă. Asta este, toate partidele din Republica Moldova sunt o copie minusculă a Partidului Comunist, n-ai ce face.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, doamnă Mândâcanu, diaspora ce poate face pentru cei rămași acasă?

Ala Mândâcanu:
„Noi avem pe continentul nord-american niște tineri de excepție, care au făcut o carieră extraordinar de bună la bănci, în organele de stat, în cultură, în economie, care au business-uri foarte bune. Eu vă asigur ca la o nevoie, s-ar găsi oameni suficienți pentru a reda un alt suflu actului de guvernare de aici din Republica Moldova.

Din câte știe eu, așa, pentru informare, ca să fie un stat bine guvernat e nevoie de aproximativ 3600 de posturi cheie, indiferent dacă e vorba SUA sau Moldova, numărul de posturi e același. Iată când o să avem o listă de 3600 de profesioniști în toate domeniile, dintre care niciunul să nu fie corupt, dintre care fiecare să aibă studii foarte bune, iată atunci noi vom putea spune că putem spera la o guvernare calificată.

Eu nu văd acum vreun partid politic din Moldova care să prezinte o listă de 3600 de oameni care să fie puși în posturile cheie la toate nivelurile. Nu văd, nu numai pentru că nu au aceşti oameni, dar pentru ca nu au fost condiții obiective să-i aduci, să-i unești și să le oferi un loc de muncă onorabil, un salariu onorabil ca omul să aibă libertatea de a decide.

Moldova a fost întotdeauna o provincile, și această gândire provincială a creat și o atmosferă, inclusiv la leadership că stăpânul este undeva în altă parte, că noi trebuie să avem pe cineva care ne susține din altă parte. Unii il văd la Moscova, alții la Bruxelles, alții la Washington și nu au o gândire suficient de economică ca să spună că eu sunt stăpân aici și eu sunt dator să guvernez bine, cu demnitate, cu respect pentru ceilalți și cu multă transparență. Este atât de simplu acest adevăr și mă miră foarte mult că nu este urmat de lideri la toate nivelurile.”
XS
SM
MD
LG