Linkuri accesibilitate

Filat, la sfat cu poporul


Vlad Filat
Vlad Filat

Arcadie Barbăroşie: „AIE trece printr-o criză de susţinere politică din partea electoratului, o criză ce s-ar putea extinde în întreaga ţară”.


Purtătorul de cuvânt al premierului a spus astăzi că luni, îndată ce va reveni din concediu, Vlad Filat va începe un dialog cu societatea, ca să reducă tensiunile din ultima vreme. Igor Volniţchi a mai spus că premierul s-a hotărât ca tot de luni să nu mai răspundă atacurilor din partea altor politicieni, „oricât ar fi de insalubre”. Lucia Diaconu a încercat să afle de ce preferă Vlad Filat să stea de vorbă cu poporul, mai degrabă decât cu oamenii politici.


Filat, la sfat cu poporul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct



Directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroşie presupune că premierul vrea să ştie dacă societatea îl susţine în acţiunile sale.

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie: „Filat a început nişte acţiuni nepregătite, după mine: Franzeluţa, Moldtelecomul, Metal Feros. Cum sînt interpretate ele? Sînt interpretate ca şi lupta cu corupţia sau sînt interpretate ca reglări de conturi între diferite grupări financiar-economice din ţară? Este foarte important. Dacă ele sînt interpretate ca şi luptă cu corupţia, atunci are rost să continue direcţia aceasta, iar dacă interpretarea este de fapt alta – atunci care este rostul? Atunci e clar că susţinerea va cădea.”

Analistul consideră că Alianţa trece printr-o criză de susţinere din partea electoratului.

Arcadie Barbăroşie: „Acuma eu cred că domnia sa probabil va încerca să înţeleagă ce cred diferite grupuri sociale vizavi de ce se întîmplă actualmente în Alianţa pentru Integrare Europeană. Pe cît de sigură este alianţa şi partidele din alianţă că, spre exemlpu, în cazul unor alegeri anticipate ei vor obţine acelaşi nivel de susţinere. Ceea ce s-a întîmplat în Chişinău la alegerile municipale este un prim semnal că Alianţa trece printr-o criză de susţinere politică din partea electoratului şi s-ar putea întîmpla ca această criză să se extindă în întreaga ţară.”

Comentatorul Anatol Ţăranu susţine că iniţiativa premierului este parte a unui plan mai larg de combatere a corupţiei.

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu: „Atîta timp cît lupta cu corupţia se reduce la un schimb acid de replici între persoane concrete, atîta timp nu există lupta cu corupţia. După toată probabilitatea, Filat încearcă să evite anume acest pericol. Însă în acelaşi timp, Filat trebuie să înţeleagă că el poate să facă eficient acest lucru doar avînd o înţelegere şi o coerenţă în acţiunile alianţei în ansamblu.”

Corneliu Gurin, expert la Asociaţia pentru Democraţie Participativă este tentat să creadă că decizia premierului de a purta consultări largi pe seama situaţiei social-politice din ţară va duce la consolidarea alianţei.

Corneliu Gurin
Corneliu Gurin: „Din ceea ce-am auzit cu cine va discuta cred că toţi vor recomanda să continue activitatea Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru că alternativele sînt şi periculoase, şi pot aduce iarăşi la acutizarea conflictelor nu doar politice dar şi de alt gen, chiar şi la o anumită izolare, dacă doriţi, externă a Republicii Moldova.”

Experţii constată la unison că în următoarea fază postelectorală va fi pusă la încercare flexibilitatea componentelor alianţei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG