Linkuri accesibilitate

Consilierii din Chişinău vor fi renumăraţi


Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul PCRM şi a permis renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău, cerută de PL.


Dupa aproape 3 ore de dezbateri, Curtea Suprema de Justitie a respins recursul PCRM privind anularea deciziei Curtii de Apel care a permis renumararea voturilor pentru CMC. Astfel, in urma deciziei luate astazi de magistrati, buletinele de vot pentru consiliul municipal Chisinau vor fi renumarate.

Partidul Liberal a fost cel care a cerut renumararea voturilor exprimate pe 5 iunie . Liberalii cred ca in urma renumararii buletinelor de vot comunistii ar putea pierde mandatul care le atribuie majoritatea in CMC.In urma scrutinului local, PCRM a acumulat 26 de mandate, PL - 17 mandate de consilier, PLDM - 7 mandate, iar PD un singur mandat.

După şedinţă, ambele părţi au declarat că se vor conforma deciziei Curţii Supreme de Justiţie.

„Am aşteptat o altă hotărâre, am prezentat destule probe dar ne vom conforma”, a declarat Pavel Midrigan, juristul PCRM la CSJ.

„Curtea Supremă de Justiţie a emis o hotărâre, pe care o considerăm legală şi întemeiată. Aşteptam o astfel de decizie”, a anunţat Ion Casian, juristul PL.

Iulian Balan, preşedintele Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, a sugerat ca renumararea ar putea sa nu aduca nimic nou. Consiliul Electoral de Circumscriptie urmeaza sa anunte cat de curand posibil cand va inepe procesul de renumarare al voturilor. Cel mai probabil startul renumararii se va da maine sau cel tarziu vineri. Procedura de renumarare a buletinelor va costa 1 mln 300 mii de lei.

Analistul politic Igor Botan crede ca a triumfat suspiciunea iar miza este foarte mare caci se poate scimba culoarea majoritatii din rosu in pestrit in CMC. Botan spune ca decizia inaltei instante este una corecta.

Intre timp o alta curte, Curtea de Apel Chişinău va examina maine recursul PCRM la decizia de validare a mandatului de primar al Chisinaului al lui Dorin Chirtoacă. Săptămâna trecută, Judecătoria sectorului Centru a validat mandatul candidatului PL la funcţia de primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, iar PCRM a făcut recurs în instanţa superioară.
Previous Next

XS
SM
MD
LG