Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu față-n față și corijent la istorie („22”)


„Ieșirea inexplicabilă, inutilă, ridicolă, grosolană de săptămâna trecută” (A. Pleșu/Adevărul).



O stire aparuta pe pagina electronica a ziarului Romania libera arata de ce a esuat reuniunea de la Moscova, din 21 iunie, in care s-a incercat un consens pe reluarea, dupa 6 ani, a negocierilor in format 5+2 privind Transnistria. Explicatia s-ar afla in declratia ministrului transnistrean de externe, Vladimir Iastrebceak. In opinia lui, participantii la reuniune nu trebuiau sa porneasca de la premisa unui statut al Transnistriei in cadrul unei Moldove integre teritorial, ci doar sa mediteze asupra celui mai potrivit statut pentru regiunea separatista – se mai arata in Romania libera.

„Cei mai fanatici suporteri au presedintelui ian Basescu s-au discreditat odata cu obiectul adoratiei lor” – scrie Ion M. Ionita in editorialul ziarului Adevarul. Alaturat, si Andrei Plesu marturiseste ca nu-si mai poate conserva stima pentru calitatile de politician ale lui Basescu după „iesirea inexplicabila, inutila, ridicola, grosolana de saptamana trecuta”.

In saptamanalul 22, Ion Vianu identifica o contradictie intre pozitia de acum a presedintelui si condamnarea acum câţiva ani a comunismului în faţa Parlamentului României. In acel raport, comisia condusa de profesorul Vladimir Tismaneanu stabilise că „regele a fost forţat să abdice“. „Acum – citam din Ion Vianu - d-l Băsescu spune că „regele a trădat“, iar d-l Tismăneanu declară că opinia sa diferă de cea a preşedintelui României doar din punct de vedere „stilistic“”. Ion Vianu mai vede in declaratiile lui Basescu si faptul ca ar fi atras de tipul de guvernare autocratica al maresalului Ion Antonescu, pe care il pretuieste ca militar, uitand ca „poarta vina morala” a unor exterminari in masa– mai arata Ion Vianu.

Tot in 22, Andrei Cornea comenteaza melancolic: „Dacă Traian Băsescu n-ar fi gafat săptămâna trecută în felul în care a comentat rolul regelui Mihai în Holocaust şi actul abdicării din 1947, am fi avut mai mult timp să comentăm modul în care atât opoziţia şi UDMR, cât şi Curtea Constituţională au respins atât propuneri ale preşedintelui pentru noua împărţire administrativă şi pentru noua Constituţie. Dar aşa e la noi: ne inflamăm pentru câteva vorbe – ce e drept nedrepte şi fără discernământ –, făcându-ne că uităm de ceea ce e într-adevăr important.”
XS
SM
MD
LG