Linkuri accesibilitate

Confreria ipocriților


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Considerațiile penibile ale preşedintelui Băsescu referitoare la Regele Mihai au stârnit reacţii pe măsura enormităţilor debitate.


Cu talentul de a isca din nimic teme de discuție fără finalitate, al cărui secret și patent îi aparține, președintele Traian Basescu a reușit din nou să stârnescă reacții de o magnitudine care a surprins adversarii și simptizanții. Totul a pornit de la o întrebare aparent nevinovată într-o flecăreală televizată. S-a lăsat atras în jocul rescrierii istoriei cu „dacă”. Dacă ar fi trăit în urmă cu 70 de ani ar fi dat ordinul „Ostași, vă ordon, treceți Prutul”?

Deși, dotat cu instinct și cu reflexe bune, președintele a mușcat din momeală. Răspunsul a țâșnit ca din pușcă: „Dacă aveam condițiile de atunci, probabil aș fi făcut-o”. De ajuns ca afirmația să stârnească uimire, știind al cui aliat a fost Ion Antonescu, dar și crimele pentru care a fost judecat și condamnat la moarte. Și pentru că are relații tensionate cu Regele Mihai, întreținute de un membru prin (mez)alinață al familie regale, președintele s-a lansat în considerații penibile într-un domeniu în care nu are competență și nici minimul de informații necesare. Pe scurt, potrivit președintelui, Regele Mihai a săvârșit un act de trădare în 1947, când a abdicat și a părăsit țara, catalogându-l drept „slugă la ruși”, spre deosebire de Ion Antonescu care în mod nedrept a rămas în istorie precum un criminal de razboi!!!

A fost prea mult chiar și pentru un președinte-jucător obișnut să vorbească și să acționeze mai repede decât gândește. De la stânga, la dreapta, reacțiile au fost multe și pe măsura enormităților debitate. S-au amestecat monarhiști, antimonarhiști, antonescieni nostalgici, cu un zest de naționalism și chiar de naționalism-comunism, plus puhoiul de vorbe mari, de patriotism încins la roșu și de indignare morală. Chiar și susținătorii necondiționați ai președintelui au luat distanță față de afirmațiile lui, delicate și neplăcute, au fost deranjați de „stilistica” lui!

Incidentul a oferit muniție opoziției și adversarilor președintelui, strîns uniți în muget și simțiri într-o adevărată confrerie a ipocriților. Incepând cu Ion Iliescu, cel care ani de zile a văzut în monarhie un pericol la adresa propriei legitimități. Acum și-a pus puțină cenușă în cap, taxând drept lipsite de răspundere şi „descalificante” declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, menţionând că regele nu a abdicat, ci „a fost abdicat”.

Consilierii ar fi vină pentru rușinoasa hăituire a Regelui la prima tentativă de a vizita țara după decembrie ʼ89! Până și Sergiu Andon, autorul infamelor foiletoane „Fir-ai al naibii, Majestate!” și „Feriţi-vă de bâză, Majestate“ socotește acum că regele a fost atacat pentru că reprezintă „o oaza de bun simț și echilibru”!

Însă nimic nu egaleză fervoarea republicanilor Victor Ponta și Crin Antonescu. Primul crede că declaratiile lui Traian Băsescu „reflectă ignoranță, impostură și lipsă de educație și politețe”, iar al doilea a adresat o scrisoare regelui, „în numele tuturor romanilor”, cerându-și iertare pentru că a fost jignit de un „apatrid imoral”.

Hotărît lucru, cînd e vorba de politicieni, după război mulți viteji s-arată! Iar în tentativa de a rescrie istoria cu „dacă” ridicolul nu are limite!
Previous Next

XS
SM
MD
LG