Linkuri accesibilitate

28 iunie: Zi de doliu sau sărbătoare?


28 iunie, 2010
28 iunie, 2010

Gheorghe Negru: „Am ajuns un teritoriu cu o identitate confuză şi incertă, care nu ştie să discearnă între ocupaţie şi eliberare, între călăi şi victime.”


Astăzi la Chişinău s-a marcat printr-un miting şi un moment de reculegere amintirea moldovenilor ucişi şi a celor deportaţi de autorităţile sovietice în urma cu 71 şi ani, în 28 iunie 1940. Relatează Alla Ceapai.

În pofida vremii posomorîte de afară, deputaţi, miniştri, dar şi oameni simpli s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a marca 71 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei. Pe fundalul „Imnului libertăţii”, cei prezenţi au depus flori la piatra din faţa Guvernului, unde urmează a fi ridicat monumentul de comemorare a victimelor regimului sovietic.


28 iunie: Zi de doliu sau sărbătoare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00
Link direct



„Comemorăm ocuparea Basarabiei de către Rusia.”

„Trebuie să ţinem minte memoria noastră. Nu trebuie să ştergem din memorie acele persoane nevinovate.”

„Persoanele care au avut rude ar trebui să comemoreze această zi, dar cred că nu se referă la toţi.”

„Cineva a spus, neştiind trecutul, nu-ţi poţi cunoaşte viitorul. Eu îmi cunosc trecutul şi tind spre un viitor liber, de acea şi sunt aici.”

Printre cei care au venit să marcheze evenimentul a fost şi preşedintele Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu. Anul trecut, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat această dată prin decret prezidenţial drept zi de doliu naţional, însă ulterior Curtea Constituţională a anulat acel decret.

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu: „Atunci, ce gînduri au acei de la Kremlin, că nu recunosc ocupaţia? Acelaşi gînd, de a ne ocupa din nou. Iată de ce noi trebuie să vorbim despre această ocupaţie, ca fiecare dintre noi să înţeleagă că asupra capurilor noastre stă sabia fie ţaristă, sovietică sau democratică a Federaţiei Ruse.”

Scriitorul şi deputatul liberal Ion Hadîrcă spune că 28 iunie este o filă tristă din istoria Basarabiei, iar consecinţele acesteia se fac resimţite şi astăzi.

Ion Hadîrcă: „Este ziua cînd Basarabia a suferit o lovitură mortală direct în inimă. Şi din momentul cela a încetat să mai existe pe hartă. A fost inventată o Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Şi consecinţele acelor evenimente le mai purtăm pînă astăzi, atîta vreme cît cizma rusească încă o mai simţim pe teritoriul nostru. Ocupaţie a fost şi ocupanţi sunt cei care încă mai împărtăşesc aceste idei.”

Şi preşedintele Asociaţiei istoricilor Gheorghe Negru consideră că evenimentele din 1940 şi-au lăsat amprenta pe situaţia politică din Moldova, iar importanţa consemnării acestui eveniment este dictată de nevoia interpretării istoriei fără standarde duble.

Gheorghe Negru: „Pentru ca nimeni şi niciodată să nu mai confunde ziua de 28 iunie, ziua ocupaţiei sovietice, zi de doliu naţional, cu aşa zisa eliberare sovietică. Consecinţele acestei politici le resimţim şi astăzi prin faptul că am rătăcit drumul spre modernitate. Că nu ştim încotro trebuie să o luăm, spre Est sau spre Vest, spre CSI sau Europa. Că am ajuns un teritoriu cu o identitate confuză şi incertă, care nu ştie să discearnă între ocupaţie şi eliberare, între călăi şi victime.”

Cu flori, candele şi o slujbă religioasă oficiată în memoria victimelor regimului sovietic, au marcat ziua ocupaţiei sovietice şi simpatizanţii Partidului Naţional Liberal, în frunte cu liderul formaţiunii Vitalia Pavlicenco. Ea a venit cu un apel către actuala guvernare.

Vitalia Pavlicenco: „Partidul Naţional Liberal constată că nici regimurile retrograde agrarian şi comunist, nici guvernarea liberal-democrată, nu manifestă o atitudine verticală şi adecvată faţă de istoria şi tragedia noastră. Aşa şi nu au fost condamnate crimele regimului comunist, de factură sovietică, în Republica Moldova nu a început decomunizarea societăţii.”

Preşedintele primului parlament a Moldovei independente, Alexandru Moşanu spune că semnificaţia zilei de 28 iunie este mărul discordiei între politicieni, unii o consideră zi a ocupaţiei sovietice, alţii - zi a eliberării sovietice.

Alexandru Moşanu: „Cei care nu recunosc adevărul că Basarabia a fost ocupată în 1940 de Imperiul Sovietic, de fapt, nu recunosc Republica Moldova ca stat suveran, independent şi democratic, acesta este adevărul.”

Pe de altă parte, deputatul comunist Mark Tkaciuc consideră că ziua de 28 iunie este ziua eliberării Basarabiei de sub ocupaţia româno-burgheză, iar cei care o consideră zi de ocupaţie sovietică, nu recunosc statul independent Republica Moldova.

Mark Tkaciuk
Mark Tkaciuc: „Toţi cei pentru care ziua de azi este a ocupaţiei sovietice sunt contra statului independent Republica Moldova.”

Printre acei care nu recunosc Ziua de 28 iunie ca zi a ocupaţiei sovietice este şi preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu.

Marian Lupu: „Această zi înseamnă istorie, această zi înseamnă trecut pe care fiecare este în drept să o interpreteze cum doreşte. La nivel de poziţie de stat şi politică de stat, poziţia mea a rămas neschimbată: cei care luptă cu istoria, luptă cu trecutul, uită de prezent şi viitor.”

Marian Lupu a adăugat că acei care comemorează această zi luptă cu istoria şi uită de obiectivele prezentului, adică de prosperitate şi integrarea europeană a Republicii Moldova care, în opinia lui, sunt mai importante.
Previous Next

XS
SM
MD
LG